Η επίδειξη δύναμης από την Άγκυρα παίρνει απαντήσεις: Κλιμάκωση παραβιάσεων βλέπουν επιτελείς




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Τα σχέδια των γειτόνων μας με τη νέα χρονιά παρέμειναν το ίδιο προκλητικά, όπως ήταν εκείνα του παλιού του χρόνου. Στη θάλασσα και τον αέρα διαρκώς καταγράφονται συμπεριφορές που δεν λένε ν’ αλλάξουν, δείχνοντας πως στόχος τους παραμένει όχι μόνο η πρόκληση αλλά ίσως η επιδίωξη ενός ατυχήματος το οποίο μπορεί να συμβεί με ποικίλους τρόπους, λένε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που βλέπουν την κλιμακούμενη προκλητική συμπεριφορά να παίρνει την ανιούσα.

  • Στον αέρα έχει φανεί πως τα γεράκια της Άγκυρας έχουν δώσει το πράσινο φως στους νεότατους ιπταμένους τους- αφού οι έμπειροι παραμένουν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής- μετά την εκπαίδευσή στα μεγάλα ύψη και τις παραβιάσεις της στιγμής, να ξεκινήσουν τις εναέριες προκλήσεις παραμονής εντός του Ελληνικού FIR και παρά τις κλήσεις δια ασυρμάτου να φύγουν από τον εθνικό εναέριο χώρο, αυτοί παραμένουν με αποτέλεσμα οι Έλληνες πιλότοι να εμπλέκονται στις κλειστές αερομαχίες.

Την ώρα που ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας έθεσε τις κόκκινες γραμμές του με ταυτόχρονο μήνυμα σύνεσης προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου, η Άγκυρα σήκωσε το γάντι και απάντησε με σερί παραβιάσεων.

Επιτελείς του πενταγώνου λένε πως οι Τούρκοι δεν ξεχνούν σε καμία περίπτωση τις πρόσφατες δηλώσεις Αποστολάκη από την θέση του Α ΓΕΕΘΑ, γι’ αυτό και θα διατηρήσουν την τεχνητή ένταση και τις προσπάθειες να δημιουργηθεί ότι επιδιώκουν.

Εκτιμήσεις για κορύφωση των παραβιάσεων των χωρικών υδάτων

Ωστόσο και στη θάλασσα παρόμοια φαίνεται πως είναι η κατάσταση με τον αέρα, παρά το γεγονός πως δεν έχουμε το λεγόμενο καθημερινό δελτίο παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας εντός Εθνικών χωρικών υδάτων.

  • Τουρκικά πλοία διαφόρων τύπων, σύμφωνα με ανώτατες πηγές, με πρόφαση πολλές φορές το μεταναστευτικό και την προσέγγιση λεμβών που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά δράττουν της ευκαιρίας για παραπάνω ελιγμούς.
  • Περίτρανα φαίνεται και κάτι ακόμα μέσα από αυτή την πρακτική: ότι ενώ έχουν εικόνα από πού ξεκίνησαν αυτοί οι άνθρωποι να περάσουν προς την Ελλάδα, ενώ παρακολουθούν τις κινήσεις τους, δεν κάνουν το παραμικρό και μόνο όταν περάσουν στα Ελληνικά νερά αρχίζουν τις κινήσεις μόνο και μόνο για να καταγράψουν τις παραβιάσεις.

Φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κορβέτες, παράκτια περιπολικά, ακταιωροί, μέχρι και αρματαγωγό, κινήθηκαν μη αβλαβώς, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, σε διαφορετικά γεωγραφικά σημεία του Αιγαίου, ορισμένες μάλιστα από τις περιοχές που βρέθηκαν- και είχαν δίπλα τους πάντα Ελληνική μονάδα επιφανείας- είναι απ’ εκείνες που οι Τούρκοι πολλές φορές έχουν προσπαθήσει ν’ αμφισβητήσουν στο πλαίσιο της διαχρονικής αναθεωρητικής τους πολιτικής η οποία ολοένα και προκαλεί με κάτι καινούριο.

Σ’ αυτή την περίπτωση, η καταγραφή της παραβίασης είναι διπλή μιας και τα πλοία της επιχείρησης για το μεταναστευτικό είναι αναπτυγμένα στο Αιγαίο και οι Αξιωματικοί τους καταγράφουν τις κινήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

  • Πάντως το επόμενο διάστημα, όπως λένε ανώτατοι Αξιωματικοί, οι Τούρκοι θα θελήσουν να δείξουν τη δύναμή κυρίως στα νοτιοανατολικά, κάτω από το Καστελόριζο, με ασκήσεις και μονάδες επιφανείας που θα βγουν σχεδόν απ’ όλους τους ναυστάθμους. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι τα Ελληνικά πληρώματα των πλοίων επιτήρησης στο Ανατολικό Αιγαίο και σε όλο το μήκος του, θα παρακολουθούν εικοσιτέσσερις ώρες τις κινήσεις που θα κάνει η τουρκική αρμάδα όπου κινηθεί.

Τέλος η προπαγάνδα της Τουρκίας μέσω twitter πέφτει στο κενό, ιδιαίτερα όταν ακόμη και μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων φαίνεται ότι το ερενητικό Barbaros οδηγήθηκε τις προηγούμενες ώρες σε υπήνεμα σημεία βόρεια της Κύπρου, την ώρα που με σχεδόν έντεκα μποφόρ, το παρουσίαζαν να κάνει έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ συνοδεία τουρκικής φρεγάτας.

Αυτά γίνονται όταν όσοι tweetάρουν δεν βλέπουν καν τον καιρό…

Όχι στην εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε πολιτικά παιγνίδια, λέει ο Στρατηγός Κωσταράκος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: