Η απειλή Τραμπ προς την Τουρκία δεν αλλάζει τα σχέδια αποχώρησης από τη Συρία, λέει ο Πομπέο




Η απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να καταστρέψει οικονομικά την Τουρκία αν η Άγκυρα επιτεθεί στην υποστηριζόμενη από την Ουάσινγκτον κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία δεν αλλάζει τα σχέδια για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι εννοούσε ο Τραμπ με τον όρο οικονομική καταστροφή, ο Πομπέο απάντησε σε δημοσιογράφους στο Ριάντ: “Θα πρέπει να ρωτήσετε τον πρόεδρο”.

“Έχουμε εφαρμόσει οικονομικές κυρώσεις σε πολλά μέρη, υποθέτω ότι μιλούσε για τέτοιου είδους πράγματα. Θα πρέπει να τον ρωτήσετε”, σημείωσε ο Πομπέο, προσθέτοντας ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με την Άγκυρα μετά το σχόλιο αυτό του Αμερικανού προέδρου.

“Δεν νομίζω ότι αυτό αλλάζει την απόφαση του προέδρου για την αποχώρηση από τη Συρία των 2.000 ένστολων μας”, πρόσθεσε.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων έχουν οξυνθεί όσον αφορά την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία η Τουρκία θεωρεί προέκταση του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Ο Τραμπ έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ότι οι ΗΠΑ αρχίζουν την απόσυρση των στρατιωτικών τους από τη Συρία την οποία ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο, αλλά θα συνεχίσουν να πλήττουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εκεί και πρόσθεσε ότι “θα καταστρέψουμε την Τουρκία οικονομικά αν επιτεθεί στους Κούρδους”.

Σχολιάζοντας το θέμα “ζώνης ασφαλείας” στη Συρία, ο Πομπέο σημείωσε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με όλες τις πλευρές που αφορά η αμερικανική πρόταση για τη δημιουργία μιας “ζώνης ασφαλείας” ή “ουδέτερη ζώνη” στη Συρία, καθώς η Ουάσινγκτον θέλει να προσφέρει ασφάλεια και σε αυτούς που πολέμησαν κατά του Ισλαμικού Κράτους και να αποτρέψει οποιαδήποτε επίθεση στην Τουρκία από τη Συρία.

“Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που πολέμησαν μαζί μας για να δοθεί τέλος στο χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους θα επωφεληθούν από την ασφάλεια και επίσης οι τρομοκράτες που δρουν από τη Συρία δεν θα μπορούν να επιτεθούν στην Τουρκία”, δήλωσε ο Πομπέο κατά το πέρας της επίσκεψής του στο Ριάντ.

“Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα εγγυηθούμε αυτήν την ασφάλεια ταυτοχρόνως και για τα δύο στοιχεία κατά μήκος της μεθορίου είναι το θέμα πάνω στο οποίο εργαζόμαστε ακόμη”, διευκρίνισε.

“Θέλουμε ασφαλή σύνορα” και “χωρίς βία” για “όλες τις πλευρές”, επανέλαβε ο Πομπέο.

Χθες Κυριακή ο Τραμπ ζήτησε τη δημιουργία μιας “ζώνης ασφαλείας” 30 χιλιομέτρων στη Συρία, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω όσον αφορά τη θέση στην οποία θα γίνει.

Την ίδια ώρα αναφερόμενος στην Υεμένη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε σήμερα τους αντάρτες Χούτι ότι δεν σέβονται τους όρους της συμφωνίας που συνήφθη στη Σουηδία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για μια κατάπαυση του πυρός στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Χοντέιντα.

“Αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι αυτό που επετεύχθη στη Σουηδία για την Υεμένη ήταν μια καλή δουλειά και στην ανάγκη οι δύο πλευρές να τιμήσουν τις δεσμεύσεις που έγιναν”, δήλωσε ο Πομπέο όσον αφορά τις συνομιλίες που είχε στο Ριάντ με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν και τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

“Σήμερα οι Χούτι, με την υποστήριξη του Ιράν, επέλεξαν να μην το κάνουν”, πρόσθεσε.

Σε μήνυμά της στο Twitter, η αμερικανική πρεσβεία στο Ριάντ ανακοίνωσε παράλληλα ότι ο Πομπέο και ο πρίγκιπας διάδοχος συμφώνησαν στην ανάγκη για “αποκλιμάκωση στην Υεμένη και σεβασμό στη συμφωνία της Σουηδίας, κυρίως όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός και την αναδιάταξη των δυνάμεων στην Χοντέιντα”.

Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι “μια συνολική πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος για να δοθεί τέλος στη σύγκρουση” στην Υεμένη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Επικριτικοί οι Αμερικανοί απέναντι στον Τραμπ: Αυξήθηκε η αρνητική γνώμη, λέει δημοσκόπηση

14/01/2019 15:19
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Ριάντ, Σαουδική Αραβία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: