Γιατί ο Τραμπ άλλαξε την απόφασή του για τη Συρία: Η νίκη του Ισραήλ και η ήττα της Τουρκίας




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Στην Ουάσιγκτον διεξάγεται από τις 14 Δεκεμβρίου 2018, ένας υπόγειος πόλεμος,του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τους στρατηγούς, οι οποίοι και φαίνεται να τον κερδίζουν σε όλα τα σημεία

  • Η προεδρική πράξη του για την απόσυρση του αμερικανικού στρατού από τη Συρία, ήταν γροθιά στο στομάχι των στρατηγών, διότι εκτός όλων των άλλων, έλαβε μία σημαντική απόφαση χωρίς να τους συμβουλευθεί αφού αυτοί θα κληθούν να την υλοποιήσουν, αλλά παραβίασε και την αρχή της προστασίας της χώρας με κάθε θυσία. Η απόφαση του παρέδιδε τη Συρία στη Ρωσία και το Ιράν.

Τα τελευταία γεγονότα, της αλλαγής -βήμα προς βήμα- της στάσης του κ. Τραμπ έναντι της απόσυρσης, ήταν μία πρώτη νίκη των στρατηγών, οι οποίοι, όμως, γνωρίζουν πως είναι τόσο απρόβλεπτος και προβληματικός, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να τους εκπλήξει αρνητικά. Όμως, χθες ακολούθησε η δημοσιοποίηση του όρου στην Τουρκία, που έθεσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον -εκ μέρους του ίδιου του κ. Τραμπ- και η ανατροπή ήταν απόλυτη.

  • Οι Αμερικανοί θα φύγουν από τη Συρία όταν εξαφανιστεί το Ισλαμικό Κράτος και όταν είναι βέβαιοι ότι οι Κούρδοι σύμαμχοί τους προστατεύονται από τη μανία του Ταγίπ Ερντογάν.

Βέβαια, ο κ. Τραμπ απέδειξε πως έχει μία σοβαρή έλλειψη, που στην εξωτερική πολιτική, αποτελεί απόλυτη ανάγκη. Ιδιαίτερα για τον πρόεδρο της υπερδύναμης. Δεν έχει ιδέα από Ιστορία και αδυνατεί να αντιληφθεί πως η Ιστορία παίζει τεράστιο ρόλο στη Μέση Ανατολή. Και φαίνεται πως το αρχικό μάθημα που του έκανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, από το ένα αυτί μπήκε και από το άλλο βγήκε. Χρειάστηκε ο “μαθητής” Τραμπ να καθίσει στο …θρανίο του “καθηγητή” Νετανιάχου.

  • Ναι μεν ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που επηρεάζει τον κ. Τραμπ, ήταν η αιτία για την αρχική αλλαγή της απόφασης σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα, αλλά οι δηλώσεις του την Τετάρτη για το Ιράν και η φράση του «μπορούν να κάνουν ότι θέλουν εκεί», ανησύχησε σφόδρα τους στρατηγούς και προκάλεσε συναγερμό στην Μπραζίλια όπου βρισκόταν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Μόλις την προηγούμενη ημέρα είχε συνεννοηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, για να γίνει η σκληρή δήλωση για την αντιμετώπιση του Ιράν, και μέσα στη Συρία, και εκτός της χώρας.

Εάν μελετήσει κανείς με προσοχή τη δήλωση του κ. Νετανιάχου ενώπιον του κ. Πομπέο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι δύο χώρες θα κάνουν κοινές επιχειρήσεις και στη Συρία, εναντίον του Ιράν. Που θα μπορούσε, βέβαια, με μία δήλωση του ή ένα tweet να ακυρώσει ο κ. Τραμπ.

  • Αλλά πλέον δεν πρόκειται να το κάνει διότι τα πράγματα άλλαξαν σε όλα τα επίπεδα. Ήταν και η μαγκιά των Κούρδων μαχητών, που από τη στιγμή της “προδοσίας”, νικούν τους τζιχαντιστές παντού. Κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτό είναι ένα συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι Αμερικανοί στρατηγοί.

Ο πλανητάρχης διαπράττει ακόμα ένα ιστορικό λάθος. Ομιλεί για τη Συρία και γενικά τη Μέση Ανατολή, ως να πρόκειται για τη διαμάχη του με τους Δημοκρατικούς, όπου όλα επιτρέπονται, διότι δεν προκαλείται εθνική ζημιά αφού μονίμως τα «χάνουν» και τα «βρίσκουν» οι Αμερικανοί πολιτικοί. Εκεί που νομίζει κανείς πως οδηγείται η κατάσταση στην απόλυτη σύγκρουση, έρχεται η ανακοίνωση ότι λόγω εθνικού συμφέροντος ο κ. Τραμπ συμφώνησε με τους αντιπάλους του.

Όμως, άλλο η εσωτερική πολιτική και άλλο η εξωτερική. Δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι:

  • «Η Συρία έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό. Και εκτός αυτού, μιλάμε για άμμο και θάνατο. Για αυτό μιλάμε. Δεν μιλάμε για κάποιο τεράστιο πλούτο. Δεν θέλω να παραμείνω για πάντα στη Συρία. Είναι άμμος και είναι θάνατος».

Εντελώς ανιστόρητος. Αυτό που δεν μπορεί να αντιληφθεί είναι ότι τα συμφέροντα της Αμερικής εξυπηρετούνται στη Συρία, καλύτερα απ’ ότι στο Αφγανιστάν ή το Ιράκ. Έχοντας μόνο δύο χιλιάδες στρατιώτες, με τη βοήθεια βασικά των Κούρδων, αλλά και των Αράβων, ελέγχει το πιο στρατηγικό κομμάτι της χώρας του Άσαντ, όπου ζουν εδώ και αιώνες οι πιο πιστοί σύμμαχοι της Αμερικής, οι Κούρδοι.

  • Η συμπεριφορά έναντι των Κούρδων ήταν στο κέντρο της διαμάχης με τους στρατηγούς, οι οποίοι -με τη «βοήθεια» και του Νετανιάχου- του έδωσαν να αντιληφθεί ότι η απόφαση του για την απόσυρση ήταν ένα κακό μήνυμα γενικά για τους συμμάχους των ΗΠΑ, και ειδικά για τους Κούρδους και τους Άραβες που έχασαν εκατοντάδες μαχητές στις μάχες εναντίον του ΙΚ και υπέρ της αμερικανικής φιλίας.

Η συμπεριφορά του κ. Τραμπ στο θέμα της Συρίας, ανέδειξε και την ανικανότητά του να καταλάβει ακόμα και τα πιο απλά. Πρόκειται για μία προβληματική προσωπικότητα, που μετά το λάθος, οχυρώνεται σε αυτό, μέχρι να ηρεμήσει και να αλλάξει απόφαση, όπως έχει κάνει τόσες φορές. Μία υπερδύναμη, όμως, δεν διοικείται με τον τρόπο αυτό. Διότι απάνω στα νεύρα του θα μπορούσε να πατήσει και λάθος …κουμπί!

  • Αυτό που έχει σημασία βεβαίως είναι ότι η απαράδεκτη απόφασή του για την αποσυρση από τη Συρία έχει αλλάξει και σύντομα λέγεται ότι θα ακυρωθεί. Ο όρος που έθεσε στην Τουρκία για να προστατευθούν οι Κούρδοι, δεν θα γίνει δεκτός από τον Ταγίπ Ερντογάν. Οπότε, η Αμερική θα παραμείνει στη Συρία. Αλλά και να γίνει δεκτός, οι στρατηγοί θα φροντίσουν ώστε η προστασία των Κούρδων να είναι απόλυτη.

Οι συναντήσεις του κ. Μπόλτον στην Άγκυρα αναμένεται να χαρακτηριστούν από “φωτιά και τσεκούρι”. Ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του είναι έξω φρενών με την Αμερική και τον Ντ. Τραμπ. Εκεί που πανηγύριζαν ότι ελέγχουν και την πολιτική της υπερδύναμης, έφαγαν ένα τεράστιο χαστούκι που τους ζάλισε.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ έδειξαν ότι θα σταθούν δίπλα στο Ισραήλ και στις χώρες που αυτό “ελέγχει”. Άλλωστε, η Τουρκία και ο πρόεδρός της πρόδωσαν τον Τραμπ και την Αμερική επιλέγοντας τη Ρωσία και το Ιράν. Δεν είχε άλλη επιλογή ο Πλανητάρχης, παρά να επιλέξει τους γνήσιους συμμάχους του… Αλλά, όπως είπαμε, είναι απρόβλεπτος και προβληματικός και θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να τα ανατρέψει όλα. ‘Ομως, η ανταρσία των στρατηγών ήταν ένα ισχυρό μήνυμα που σίγουρα το κατάλαβε.

Χθες, μετα τις δηλώσεις του κ. Μπόλτον για την ανάγκη προστασίας των Κούρδων, δήλωσε τα εξής έξω από το Λευκό Οίκο:

“Όταν εξελέγην πρόεδρος πριν από δύο χρόνια, το ISIS ήταν σε όλη τη Συρία και σε όλο το Ιράκ. Έχουμε καταστρέψει το ISIS στο Ιράκ. Έχουμε σβήσει το ISIS. Και το κάνουμε για δύο λόγους. Το κάνουμε πραγματικά επειδή δεν θέλουμε να έρχονται εδώ, απλά έτσι για να καταλαβαινόμαστε. Αλλά το κάνουμε για διάφορους λόγους.

  • Τώρα, βοηθούμε άλλες χώρες όταν το κάνουμε αυτό. Πρέπει να θυμάστε ότι το Ιράν μισεί το ISIS περισσότερο και από εμάς, αν αυτό είναι δυνατό. Η Ρωσία μισεί το ISIS περισσότερο και από εμάς. Η Τουρκία μισεί το ISIS, ίσως όχι τόσο όσο εμείς. Αλλά αυτές είναι χώρες που μισούν το ISIS. Και μπορούν να διεξαγάγουν λίγες από τις μάχες στη γειτονιά τους επίσης, επειδή εμείς πολεμάμε το ISIS στη γειτονιά τους.

 Αποχωρούμε από τη Συρία, αλλά το κάνουμε και δεν θα αποχωρήσουμε μέχρι να εξαφανιστεί ο ISIS”.

Άβυσσος η ψυχή του Αμερικανού Πλανητάρχη…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Όταν μία λέξη του Νετανιάχου κάνει άνω-κάτω το πολιτικό προσωπικό της Κύπρου: Κατοχή…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: