Γιατί η συμφωνία των Πρεσπών είναι πείραμα για πιθανές μελλοντικές συμφωνίες με την Τουρκία




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Μπορούν να συγκριθούν τα Σκόπια με την Τουρκία σε επίπεδο στρατιωτικό, οικονομικό και πληθυσμιακό; Και φυσικά όχι.

Μπορούν να συγκριθούν οι έως τώρα εκφρασμένες αντιλήψεις αλυτρωτισμού από πλευράς Σκοπίων με το σύνολο της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής έναντι του Ελληνισμού (σε Κύπρο, Αιγαίο και Θράκη); Και φυσικά όχι.

  • Το πλαίσιο των προαναφερόμενων συγκρίσεων αποτελούσε ανέκαθεν βασικό επιχείρημα της «ρεαλιστικής σχολής» (σε όλους σχεδόν τους κομματικούς χώρους) για την επίλυση του Σκοπιανού. Όπως ειπώθηκε, η συμφωνία των Πρεσπών κλείνει το μέτωπο με τα Σκόπια και δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αφιερωθεί στον «εξ ανατολών κίνδυνο», αναβαθμίζοντας την στρατηγική της σημασία. Μετά το «Ναι» στα κοινοβούλια των δυο χωρών, ουσιαστικά το επόμενο βήμα θα είναι η ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, που αποτελούσε πρωταρχικό στόχο της ΠΓΔΜ, μαζί με την ένταξη στην ΕΕ.

Ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις (υπέρ και κατά), εντός και εκτός Ελλάδας, υπάρχει πλέον το δεδομένο της συμφωνίας και οι διατάξεις της είναι «νομικά δεσμευτικές» για τα δυο μέρη.

Με βάση τη συμφωνία, το επίσημο όνομα για όλες τις χρήσεις (στους διεθνείς οργανισμούς, στις διακρατικές σχέσεις και γενικά στο εξωτερικό και στο εσωτερικό των Σκοπίων) θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Μια άλλη βασική θέση που προβάλλεται -πέρα του γεωγραφικού προσδιορισμού με την ονομασία- είναι ότι με τη συμφωνία (που περιλαμβάνει την αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ) τερματίζεται ο αλυτρωτισμός των Σκοπιανών.

  • Αν και τα διαφορετικά μεγέθη και οι συνέπειες των πολιτικών Σκοπίων και Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδας δεν μπορούν λοιπόν να συγκριθούν, εντούτοις η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αποτελέσει και ένα πείραμα για τον Ελληνισμό για πιθανές μελλοντικές συμφωνίες με την Τουρκία. Ένα πείραμα σε σχέση με το πως η διεθνής κοινότητα θα σεβαστεί αυτή τη συμφωνία στο σύνολό της και όχι αποσπασματικά ανάλογα με τι είδους συμφέροντα εξυπηρετούνται -κατά διαστήματα- στα Βαλκάνια και ευρύτερα.
  • Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο εσωτερικό των Σκοπίων θα συνεχιστεί σε μεγάλο βαθμό η χρήση της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι κόμματα, οργανώσεις και ενδεχομένως αυριανές κυβερνήσεις των Σκοπίων να συνεχίσουν να έχουν αλυτρωτικές βλέψεις και διεκδικήσεις.

Καμιά συμφωνία από μόνη της δεν σταματά τον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό, το φασισμό και τον επεκτατισμό. Όλες αυτές οι σκοτεινές πλευρές της ανθρωπότητας περιορίζονται όταν υπάρχει αγώνας και δράση για να λειτουργήσει το διεθνές δίκαιο χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς δυο μέτρα και δυο σταθμά, όταν εφαρμόζονται οι διεθνείς συνθήκες και όταν επιδεικνύεται σεβασμός στους κοινούς κανόνες των διακρατικών σχέσεων και της εδαφικής ακεραιότητας.

Αν η συμφωνία δεν αντέξει στο χρόνο και δεν λειτουργήσει τελικά προς όφελος της ασφάλειας και της ειρήνης -όπως διακηρύττεται σήμερα- δεν εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τα δυο συμβαλλόμενα μέρη, αλλά από τους τρίτους.

  • Αν η Τουρκία, για παράδειγμα, έβρισκε απέναντί της την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, τότε ο ισλαμοφασίστας Ερντογάν δεν θα μπορούσε να προκαλεί με τέτοια θρασύτητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και να εισβάλλει σχεδόν ανενόχλητος σε άλλες χώρες.

Αν τα Ηνωμένα Έθνη (και πάνω απ’ όλα τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας) σεβόντουσαν τα δικά τους ψηφίσματα, ο τουρκικός κατοχικός στρατός δεν θα βρισκόταν ακόμα, μετά από 44 και πλέον χρόνια, στην Κύπρο.

Επομένως, για την έκβαση της συμφωνίας των Πρεσπών καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η διεθνής κοινότητα και κυρίως όλοι αυτοί που την θεωρούν «σημαντική εξέλιξη» για την σταθερότητα στην περιοχή.

  • Φανταστείτε, όμως, ποιες θα είναι οι εξελίξεις (λαμβάνοντας υπόψη και τα αρνητικά στοιχεία της συμφωνίας) αν ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες δεν σεβαστούν απόλυτα τη συμφωνία και δεν σταθούν με αποφασιστικότητα έναντι οποιονδήποτε ενεργειών αλυτρωτισμού από πλευράς των Σκοπιανών.

Και φυσικά τα Σκόπια με την Τουρκία δεν μπορούν να συγκριθούν, αλλά δυστυχώς, η ιστορία και η πραγματικότητα διδάσκουν ότι υπεράνω συμφωνιών, αρχών, αξιών, πολιτισμών και νόμων είναι τα γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα ισχυρών κρατών και πολυεθνικών εταιρειών.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Οι προκλήσεις της νέας πραγματικότητας με την «Βόρεια Μακεδονία»: Τα “δώρα” στα Σκόπια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: