Φτιάχνει κλίμα η Τουρκία: Ξανά τα ίδια για “τουρκική μειονότητα” στη Δυτική Θράκη




Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί με επιτυχία μόνο αν λαμβάνει ως βάση τις παρούσες πραγματικότητες, ζητά η Άγκυρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι σε συνέντευξή τύπου στην Άγκυρα.

Ο Χαμί Ακσόι είπε ότι για το Κυπριακό πρόβλημα με κάθε ευκαιρία αναφέρουν πως πηγάζει “από το ότι η Ε/κ πλευρά δεν προσεγγίζει για τον διαμοιρασμό της πολιτικής εξουσίας”. “Σε αυτό το πλαίσιο ο Υπουργός Εξωτερικών μας δέχτηκε δύο φορές την αρμόδια Αμερικανίδα Ειδική Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ. Ο Υπουργός μας της είπε ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί με επιτυχία μόνο με μια λύση που να λαμβάνει ως βάση της τις παρούσες πραγματικότητες στο νησί και να περιέχει τους στόχους που είναι κατάλληλοι γι αυτό. Εμείς δεν ξεκινάμε τις διαπραγματεύσεις μόνο για να συζητούμε. Δεν θέλουμε να χάσουμε τα 50 χρόνια που έχουμε μπροστά μας συζητώντας μόνο”, ανέφερε.

  • Για τις σχέσεις με την Ελλάδα ανέφερε ότι προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα τους μέσω διαλόγου προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα να ζητούν από την Αθήνα την επιστροφή των ατόμων που συνδέονται με την FETO (γκιουλενιστές) και να προστατεύουν τα δικαιώματα της ‘τουρκικής μειονότητας’ στη Δυτική Θράκη.

Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Χαμί Ακσόι είπε ότι εξακολουθεί να είναι στρατηγικός στόχος. “Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σχέση που όλοι να κερδίζουν στις σχέσεις μας με την ΕΕ”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχουν κάποια εμπόδια ενώπιόν τους, με πρώτο την παρεμπόδιση των ίδιων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. “Θέλουμε να γίνουν βήματα για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Σχέσης και την απελευθέρωση της βίζας”, είπε.

Ζητάμε από την Ελλάδα την έκδοση των 8 στρατιωτικών, επαναλαμβάνει ο Γκιουλ

ΚΥΠΕ – ‘Αννα Ανδρέου
Τουρκία/Κωνσταντινούπολη
18/01/2019 12:40

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: