Φόρο τιμής στον Νίκο Μούγιαρη από κυπριακές και εβραϊκές οργανώσεις, στη Νέα Υόρκη




Μέλη Κυπριακών και Εβραϊκών οργανώσεων της Νέας Υόρκης γιόρτασαν μαζί την κουλτούρα και τη συνεργασία τους, στη διάρκεια μιας ψυχαγωγικής βραδιάς που πραγματοποιήθηκε βράδυ της Τρίτης στο Παγκύπριο Κοινοτικό Κέντρο της Αστόριας.

Με κυπριακά και εβραϊκά φαγητά και συνοδεία ελληνικής και ισραηλιτικής μουσικής, περισσότερα από 80 μέλη της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (AJC) της Κομητείας Γουέσττσέστερ, της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, του Κυπρο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των οργανισμών τους και έδωσαν την παρών στην πρώτη παρόμοια κοινή εκδήλωση.

Οι συγκεντρωθέντες απέτισαν φόρο τιμής στον ιδρυτή του HALC Νίκο Μούγιαρη, πρωτεργάτη της συσπείρωσης των Ελληνικών+ και Εβραϊκών οργανώσεων των ΗΠΑ, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Παγκυπρίου και της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, λέγοντας ότι η εκδήλωση αφορά δύο κουλτούρες πολύ όμοιες, που πάντοτε ήταν μαζί.

«Ιδίως στην Κύπρο έχουμε μια ιδιαίτερα στενή σχέση με την εβραϊκή κοινότητα», είπε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι στις ΗΠΑ, αμέσως μετά την τουρκική εισβολή τον Ιούλιο του 1974, ήταν οι φιλέλληνες βουλευτές και γερουσιαστές που πρωτοστάτησαν στις προσπάθειες προώθησης του κυπριακού στο Κογκρέσο.
«Τα εβραϊκής καταγωγής μέλη του Κογκρέσου είναι και σήμερα ισχυροί υποστηρικτές της κυπριακής υπόθεσης και είμαστε ευγνώμονες».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ισχυρή υποστήριξη που παρέχει στο κυπριακό και στα ελληνικά θέματα η Αμερικανο-Εβραϊκή επιτροπή.

Η αρμόδια για την Κύπρο της AJC της Κομητείας Westchester, Μόνα Άμπραμσον, μίλησε θερμά για την κυπριακή κοινότητα και τις σχέσεις με τους Κύπριους διπλωμάτες στις ΗΠΑ. Μίλησε για την Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή με 750.000 μέλη και φίλους σ’ όλο τον κόσμο και τη συμβολή της στην ενημέρωση και κινητοποίηση της Εβραϊκής Κοινότητας στις ΗΠΑ και σ’ άλλες χώρες του κόσμου. Προωθώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και της ατομικές ελευθερίες.

Η κ. Αμπραμσον ευχαρίστησε την Κύπρο για την φιλία που επιδεικνύει προς το Ισραήλ, τονίζοντας ότι πάντα οι Ισραηλίτες θα θυμούνται τη φιλοξενία των Κυπρίων προς τους Εβραίους πρόσφυγες οι οποίοι προσπαθώντας να φτάσουν στην Παλαιστίνη εκτοπίστηκαν από τους Βρετανούς στο νησί.

«Περισσότερα από 50.000 άτομα χρειάστηκε να παραμείνουν στην Κύπρο από το 1946-1949 και ο κυπριακός λαός τους συμπεριφέρθηκε ανθρώπινα και με φιλοξενία. Ήταν άτομα που διασώθηκαν από το ολοκαύτωμα, αρκετοί από αυτούς με ψυχολογικά τραύματα και οι Κύπριοι τους αντιμετώπισαν με αγάπη », είπε η κ. Αμπραμσον, ευχόμενη η εκδήλωση αυτή να είναι η πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο πρόεδρος του Κυπρο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου Νίκος Νικολάου και εκ μέρους του HALC o Νίκος Κατσίπρας.
Ο βοηθός γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη, Ίσραελ Νίτζαν, αναφέρθηκε στη σημασία της στρατηγικής σχέσης της χώρας του με την Κύπρο και την Ελλάδα.

«Τις ημέρες αυτές είχαμε αρκετές υψηλού επιπέδου συνόδους μεταξύ των πρωθυπουργών και προέδρων μας. Τα τελευταία χρόνια η σχέση μας έχει αποκτήσει απίστευτη έκταση, βάθος και αποφασιστικότητα, επεκτεινόμενη πέραν της ενέργειας και καλύπτοντας τη στρατηγική κατάσταση και την ασφάλεια στην περιοχή», είπε.

Ο Ισραηλινός διπλωμάτης υπογράμμισε ότι αυτό που συνδέει σήμερα τις τρεις χώρες, με δεδομένη την κατάσταση στην περιοχή «είναι οι κοινές αξίες που μοιραζόμαστε, ως οι μόνες δημοκρατίες της περιοχή».

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στη συνεργασία που έχουν οι προξενικές αρχές αρχές των τριών χωρών στη Νέα Υόρκη και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις σχέσεις που αναπτύσσονται και μεταξύ των αντιστοίχων κοινοτήτων.
Ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Αλέξης Φαίδωνος – που είχε και την πατρότητα της ιδέας για την διοργάνωση της εκδήλωσης – είπε πως η στενή σχέση μεταξύ των κυβερνήσεων πρέπει να αντικατοπτρίζεται αναλόγως και με τις αντίστοιχες κοινότητες στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Φαίδωνος έκανε μια σύντομη αναδρομή στην πορεία της αναβάθμισης των σχέσεων Κύπρου – Ισραήλ, από ην υγεία και τον τουρισμό, στη συνεργασία για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και στη συνέχεια στην ενέργεια, ασφάλεια κ.α.

Ευλογεί την τσέπη του ο Ερντογάν: Κάνει “δουλειές” στα κατεχόμενα με προσωπικό όφελος

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης
ΗΠΑ/Νέα Υόρκη
16/01/2019 08:15

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: