Fake news η αναβολή αποχώρησης από την Συρία λέει ο Πομπέο: Καμία αντίφαση στην πολιτική Τραμπ




Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο επιβεβαίωσε σήμερα πως η αποχώρηση από τη Συρία θα πραγματοποιηθεί, αρνούμενος ότι υπάρχει οποιαδήποτε «αντίφαση» στη στρατηγική του πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή.

«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έλαβε την απόφαση να αποσύρει τα στρατεύματά μας, θα το κάνουμε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η αποχώρηση περίπου 2.000 Αμερικανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που ανήγγειλε προς γενική κατάπληξη τον Δεκέμβριο ο Τραμπ, θεωρείται ένδειξη των αντιφάσεων της στρατηγικής της διοίκησής του – αν όχι της απουσίας στρατηγικής, σύμφωνα με τους αντιπάλους του.

Αφού έκανε στην αρχή λόγο για άμεση και πλήρη αποχώρηση από τη Συρία, η Ουάσινγκτον αναγκάστηκε στη συνέχεια να κάνει πίσω, θέτοντας, διά του Μάικ Πομπέο και του συμβούλου εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον, όρους οι οποίοι απέχουν μακράν από το να έχουν εκπληρωθεί: μια οριστική ήττα του ΙΚ αλλά και διαβεβαιώσεις πως οι Κούρδοι μαχητές που έχουν πολεμήσει εναντίον των τζιχαντιστών στο πλευρό των Αμερικανών θα προστατευθούν.

Για το τελευταίο, η Τουρκία επανέλαβε σήμερα τις απειλές ότι θα εξαπολύσει επίθεση εναντίον των Κούρδων, τους οποίους θεωρεί «τρομοκράτες».

«Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντίφαση» στη στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο Πομπέο, ο οποίος υποστήριξε ότι «πρόκειται για μια ιστορία που επινόησαν εξ ολοκλήρου τα ΜΜΕ».

«Η δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να εμποδίζουμε την επανεμφάνιση του ΙΚ είναι πραγματική, σημαντική, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Απλώς θα το κάνουμε διαφορετικά σε ένα ειδικό μέρος, στη Συρία», όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες επεμβαίνουν στρατιωτικά από το 2014 στο πλαίσιο ενός συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών, πρόσθεσε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον πρόεδρο Τραμπ θα παραμείνουν ακλόνητος εταίρος στην περιοχή με την Αίγυπτο και άλλους», είπε ο Πομπέο στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σούκρι. «Καλούμε όλες τις χώρες να αναλάβουν σημαντική δράση για να συντρίψουν την τρομοκρατία και να αποκηρύξουν τις ιδεολογικές της ρίζες.»

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αναφέρθηκε επίσης στις «σθεναρές προσπάθειες» του Αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι «να καταπολεμήσει τη συνεχιζόμενη απειλή της τρομοκρατίας καθώς και το ριζοσπαστικό ισλαμισμό που την ενισχύει».

10/01/2019 16:32
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Ο Πομπέο ρίχνει το γάντι στον Ερντογάν: Θα προστατεύσουμε τους Κούρδους από την Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: