Ερντογάν σε ρωσική εφημερίδα: Η Τουρκία θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ακεραιότητα της Συρίας




Η Τουρκία προτίθεται σύντομα να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, την οποία κατά την γνώμη της Άγκυρας απειλούν οι κουρδικές ομάδες.

Αυτό αναφέρεται σε άρθρο του Τούρκου προέδρου που έγραψε ειδικά για την ρωσική εφημερίδα, Kommersant. Ο Τούρκος πρόεδρος υπενθυμίζει ότι από την άποψη της Άγκυρας οι κουρδικές ένοπλες ομάδες που δρουν στο βόρειο τμήμα της Συρίας αποτελούν την πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), το οποίο η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Στο άρθρο του ο Ερντογάν αναφέρεται στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση με την ονομασία «Κλάδος ελαίας», που είχε σκοπό να εκδιώξει από την περιοχή του Αφρίν στην Συρία τις κουρδικές ομάδες, οι οποίες προσπαθούσαν να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος.

«Αφού έπεισαν ορισμένους Αμερικανούς αξιωματούχους -γράφει ο Ερντογάν στο άρθρο του- προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα τρομοκρατικό κράτος στην βόρειο Συρία με πρόφαση τον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους». « Και σ’ αυτό το σχέδιο απαντήσαμε με την επιχείρηση «Κλάδος ελαίας», και απομακρύναμε την ομάδα αυτή από το Αφρίν. Στο εγγύς μέλλον μαζί με τους φίλους μας και τους συμμάχους θα αναλάβουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να διατηρήσουμε την εδαφική ακεραιότητα του γείτονα μας».

Ο Ερντογάν στο άρθρο του δεν αναφέρει ποιες θα είναι συγκεκριμένα οι πρωτοβουλίες αυτές, ωστόσο είναι γνωστό ότι η Άγκυρα έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Στο άρθρο του ο Ερντογάν, χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή ως πρωτοβουλία προς την σωστή κατεύθυνση και πως ήταν λάθος και από στρατηγικής και από ηθικής απόψεως, η υποστήριξη που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στους Κούρδους.

Τέλος, ο πρόεδρος Ερντογάν επισημαίνει ότι προτίθεται να συνεργαστεί με την Ρωσία στο ζήτημα της διευθέτησης της κρίσης στη Συρία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
15/01/2019 18:08

Ένας πραγματικός πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν διεξάγεται καθημερινά στο συριακό έδαφος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: