Άδειο το σπίτι Μανιαδάκη: Νέα παρέμβαση Πολάκη για Novartis – Υπονόμευση της Δημοκρατίας λέει η ΝΔ




Συνέχεια στις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της άσκησης ποινικής δίωξης στον μέχρι πρότινος προστατευόμενο μάρτυρα Νίκο Μανιαδάκη και την πολιτική κόντρα γύρω από την έρευνα για την Novartis δίνει η παρέμβαση του υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ο οποίος καλεί εκ νέου σε επιτάχυνση της έρευνας και δίνει απαντήσεις σε όσα του καταλογίζει η αντιπολίτευση για παρέμβαση στην υπόθεση.

Στη διαδικασία που αφορά την ανάκριση, έγινε έρευνα στο σπίτι του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς αναζητώντας στοιχεία για διακίνηση παράνομων χρημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αιφνιδιαστικός έλεγχος στο σπίτι του μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα σχετίζεται με την κακουργηματική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του.

Ωστόσο μηδενικά ήταν τα ευρήματα στο σπίτι μετά την αιφνιδιαστική έρευνα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο των εισαγγελέων και αστυνομικών που μετέβησαν στην οικία του κατηγορούμενου για δωροδοκία στην υπόθεση της Novartis βρεθηκε ενώπιον ενός «άδειου σπιτιού».

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να ήταν σχεδόν αναμενόμενη στην Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ πηγές από το Εφετείο τονίζουν πως η «άδεια οικία» επιβεβαιώνει τις αρμόδιες αρχές ότι «ο καθηγητής ετοιμαζόταν να διαφύγει στο εξωτερικό».

Νέα παρέμβαση Πολάκη

Μετά την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που κάνει λόγο για παρέμβαση του υπουργού Υγείας στο έργο των φυσικών δικαστών και καλεί την κυβέρνηση να θέσει τέλος σε τέτοιου είδους πρακτικές, ο Παύλος Πολάκης επανέρχεται εκ νέου και με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook, απαντά ότι κάθε έκκληση για επιτάχυνση σοβαρών ποινικών υποθέσεων ερμηνεύεται ως “θεσμική εκτροπή”:

«Καθίστασθε πλέον προβλέψιμοι καθώς κάθε φορά που κάποιος θίγει κάτι στη λειτουργία της Δικαιοσυνης μιλάτε για “θεσμική εκτροπή”», αναφέρει στην ανάρτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και σημειώνει πως θα ήταν αναγκαίο η “κλεψύδρα του δικαστικού χρόνου” να ρυθμιστεί να μετράει σε μήνες και όχι σε δεκαετίες όπως στο παρελθόν.

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη έχει ως εξής:

«ΠΡΟΣ ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ-ενταύθα

Αξιότιμοι κύριοι

1) Διάβασα την ανακοίνωσή σας.

2) Καθίστασθε πλέον προβλέψιμοι καθώς κάθε φορά που κάποιος θίγει κάτι στη λειτουργία της Δικαιοσυνης μιλάτε για “θεσμική εκτροπή”

3) Πριν βγάλετε την ανακοίνωση, ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ πως: Από τις 31/12/18 έχω αποστείλει ως Αναπλ. Υπ. υγείας 4 (τέσσερις) αναφορές προς την Εισαγγελεία του Αρείου Πάγου για κάθε μια από τις υποθέσεις που αναφέρονται στην ανάρτηση, ζητώντας να υπάρξει ΑΡΜΟΔΙΩΣ ο προβλεπόμενος ΕΛΕΓΧΟΣ καθώς κατά την εκτίμησή μου οι υποθέσεις αυτές ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ.

4) Εγώ δε μίλησα για “πολιτικό χρόνο” όπως τεχνηέντως αναφέρει η ανακοίνωσή σας, αλλά για ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗΣΟΥΝ !!!

5) Μια που το έφερε η κουβέντα, πιστεύω πως αναγκαίο θα ήταν η “κλεψύδρα του δικαστικού χρόνου” να ρυθμιστεί (για τέτοιες υποθέσεις τουλάχιστον) να μετράει σε μήνες και όχι σε δεκαετίες όπως το παρελθόν (π.χ. ζημενς,c4i,κλπ)

Οι καταγγελίες για πιέσεις του Μανιαδάκη

Σε συνέντεύξεις που παραχώρησε χθες, ο κατηγορούμενος πλέον για παθητική δωροδοκία, Νίκος Μανιαδάκης, υποστήριξε ότι δέχθηκε πιέσεις από τις ανακριτικές αρχές, να βάλει στο κάδρο της υπόθεσης τους Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα και Άδωνι Γεωργιάδη και πως η δίωξη που ακσήθηκε εναντίον του είναι πολιτική.

Στην πολιτική κόντρα που ξέσπασε για την υπόθεση, δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” προσθέτει, ότι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος είχε ενημερώσει πριν από δύο μήνες τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας γιάννη Στουρνάρα ότι αποτελεί στόχο προς ενοχοποίηση, κάτι το οποίο ο κ.Λιάκος διαψεύδει κατηγορηματικά:

“Το σημερινό δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας εμπεριέχει ευφάνταστα σενάρια και ως εκ τούτου δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού», τονίζει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πιο συγκεκριμένα με τη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λιάκος διαψεύδει κατηγορηματικά ως «ευφάνταστα σενάρια» το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» που αναφέρει στο πρωτοσέλιδό του ότι «πριν από δύο μήνες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος είχε ενημερώσει τον Γιάννη Στουρνάρα ότι ο Παπαγγελόπουλος σχεδιάζει την ενοχοποίησή του».

Νευρικότητα στην ΝΔ καταλογίζει το Μαξίμου

«Πολύ άγχος, πολλά νεύρα και πολλή ένταση εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες ο κος Μητσοτάκης, όπως και η ΝΔ, σε σχέση με την υπόθεση Novartis. Ίσως γιατί η απόδραση από τη χώρα ενός κρίσιμου εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο αποφεύχθηκε στο παρά πέντε και δεν θα έχουμε στην υπόθεση αυτή νέο “Χριστοφοράκο” και πιθανά επανάληψη της ατιμωρησίας, όπως στην υπόθεση Siemens», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Και προσθέτει: «Ίσως πάλι, γιατί κάτι γνωρίζει και ανησυχεί. Σε κάθε περίπτωση του συνιστούμε ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Και επειδή του αρέσει για το θέμα αυτό να βγάζει και δηλώσεις στην αγγλική γλώσσα, θα τον παρακαλέσουμε αν μπορεί να μας μεταφράσει τη λαϊκή παροιμία “φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Καταλήγοντας το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σημειώνει: «Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!»

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, απαντά σε ανακοίνωση της ΝΔ που είχε προηγηθεί και έκανε λόγο για θεσμική εκτροπή:

«Όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες συνιστούν πρωτοφανή υπονόμευση των δημοκρατικών μας θεσμών και απειλούν ευθέως την διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό σε ένα κράτος δικαίου εν ενεργεία υπουργός να απειλεί ονομαστικά εισαγγελείς και ανακριτές ότι δεν επιτελούν την αποστολή τους, όπως ο ίδιος θα επιθυμούσε, και ο πρωθυπουργός να τον καλύπτει».

«Ούτε μπορεί να γίνει ανεκτό σε ένα κράτος δικαίου να χαρακτηρίζεται από την Δικαιοσύνη προστατευόμενος μάρτυρας πρόσωπο που βαρύνεται με κατηγορίες, ενώ ο νόμος ρητά το απαγορεύει», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε: «Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι θα διαφυλάξω με όλες μου τις δυνάμεις το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών μας. Και καλώ τους επικεφαλής όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας να αποτρέψουμε από κοινού την επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή, την οποία πλέον και οι ίδιοι οι δικαστές επισημαίνουν. Καλώ τέλος όλους τους δικαστικούς λειτουργούς να υψώσουν ανάστημα και να αποκαταστήσουν το κύρος και την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

“Σήψη του συστήματος” σχολιάζει το ΚΚΕ

«Ο τραγέλαφος με τους προστατευόμενους μάρτυρες, όπου όσοι τους χαρακτήριζαν “ήρωες” (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ), τώρα τους αποδοκιμάζουν κι εκείνοι που τους αφόριζαν (βλέπε ΝΔ), τώρα τους υιοθετούν, επιβεβαιώνει την ανάγκη επωνυμίας τους που το ΚΚΕ είχε τονίσει απ’ την πρώτη στιγμή» υπογραμμίζει σχόλιο του ΚΚΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.

«Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αποτελούν μία ακόμη απόδειξη της σήψης ενός συστήματος, στο πλαίσιο του οποίου η υγεία και το φάρμακο είναι πανάκριβο εμπόρευμα για το λαό, ενώ την ίδια στιγμή διάφοροι κρατικοί παράγοντες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κυβερνήσεις και εταιρίες μειώνοντας τις κοινωνικές δημόσιες παροχές υγείας και διασφαλίζοντας τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων» προσθέτει το ΚΚΕ καταλήγοντας στο σχόλιό του ότι «αυτό είναι το μεγάλο σκάνδαλο και απ’ αυτό εκτρέφονται υποθέσεις τύπου Novartis, οι οποίες αναζωπυρώνονται κάθε φορά, όποτε αυτό βολεύει τις ανάγκες της κάλπικης διπολικής αντιπαράθεσης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απίστευτο χάος στην πολιτική ζωή της χώρας: Αλληλοκατηγορίες και ύβρεις για την Novartis

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: