Επί ξυρού ακμής ακροβατεί η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ: Ποιοι διαφωνούν με την “κόκκινη γραμμή” και ποιοι μένουν




Διχασμός επικρατεί στους ΑΝΕΛ για τη Συμφωνία των Πρεσπών με βουλευτές του κόμματος να τάσσονται σε διαφορετική γραμμή από τον επικεφαλής του κόμματος, Πάνο Καμμένο.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος είπε πως θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή και πως δεν πρόκειται να συμβάλει με κανέναν τρόπο στο να πέσει η παρούσα κυβέρνηση.

“Διαφωνώ με τον Πάνο Καμμένο που χαρακτήρισε ολετήρα τον Νίκο Κοτζιά”, δήλωσε στον News 24/7 στους 88,6 ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ ο οποίος αποκάλεσε τον πρώην ΥΠΕΞ έναν από τους καλύτερους υπουργούς Εξωτερικών.

Σε σχέση με την πρόσφατη επίσκεψή του στο Μέγαρο Μαξίμου είπε ότι “ο Πάνος Καμμένος δεν με πήρε ποτέ τηλέφωνο, για να εκφράσει κάποια δυσαρέσκεια”.

Αναφορικά με τη θετική του στάση στη Συμφωνία των Πρεσπών αποκάλυψε ότι είχε υποβάλλει στο παρελθόν στον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ την παραίτησή του από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και γραμματέας του κόμματος αλλά δεν την έκανε δεκτή.

“Σταγόνα στον μύλο της διαπλοκής δεν θα γίνω. Θα υπερψηφίσω και θα παραδώσω την έδρα μου” δήλωσε ο κ. Παπαχριστόπουλος.
Όταν ρωτήθηκε για το αν θα ακολουθήσουν όλοι οι υπουργοί και βουλευτές τον Πάνο Καμμένο στην αποχώρηση από την κυβέρνηση, απάντησε: “Δεν ξέρω. Άκουσα ότι η Χρυσοβελώνη δεν θα παραδώσει το Υπουργείο, αλλά δεν το ξέρω”.

Επανέλαβε επίσης τη θέση που έχει διατυπώσει ο Πάνος Καμμένος ότι δηλαδή οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν πρόταση μομφής της ΝΔ,ότι θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και στη συνέχεια θα αποχωρήσουν.

Χρυσοβελώνη: Εάν η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της χώρας, δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσω προβλήματα στην κυβέρνηση

Η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, σημείωσε σήμερα ότι εφόσον η συμφωνία των Πρεσπών, «είναι πράγματι προς το συμφέρον της χώρας, από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να φύγω από τη θέση μου και να δημιουργήσω προβλήματα στην κυβέρνηση».

«Εγώ θα αναγνώσω το κείμενο της συγκεκριμένης συμφωνίας και εφόσον είναι πράγματι προς το συμφέρον της χώρας, από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να φύγω από τη θέση μου και να δημιουργήσω προβλήματα στην κυβέρνηση, εκτός και εάν η λύση αυτή υποδειχθεί από τον Πρωθυπουργό» τόνισε μιλώντας στον Real fm 97,8.

Η κ. Χρυσοβελώνη επεσήμανε παράλληλα: «Τι σημαίνει ότι ο κ. Καμμένος θα αποσύρει τους βουλευτές; Οι βουλευτές δεν είναι αντικείμενα ούτε βαλίτσες για να τις αποσύρουμε και να τις απομακρύνουμε. Ο κάθε βουλευτής και ο κάθε υπουργός αποφασίζει κατά συνείδηση» και συμπλήρωσε:

«Και εάν έχει πράξει σωστά ή λάθος θα κριθεί στην πορεία και θα αναλάβει την ευθύνης της όποιας επιλογής του… Σαφέστατα υπάρχει η αντίθεση των ΑΝΕΛ για να συμπεριληφθεί το όνομα Μακεδονία στην ονομασία, δεν είναι όμως μόνο αυτό, είναι πολλά άλλα πράγματα τα οποία πρέπει να υπάρχουν μέσα στη συμφωνία. Για αυτό θεωρώ εγώ προσωπικά, ότι καλό είναι η συμφωνία αυτή να αξιολογηθεί στο σύνολο της και τότε μόνο θα μπορεί κανείς να κρίνει εάν αυτή η συμφωνία είναι προς το συμφέρον ή όχι της χώρας».

Η κ. Χρυσοβελώνη ευχήθηκε «να συνεχίσει το έργο της η κυβέρνηση έως τη λήξη της θητείας της, αλλά και να της δοθεί μία ακόμη τετραετία, με το δεδομένο ότι διανύει το πιο παραγωγικό κομμάτι της θητείας της».

Ερωτηθείσα εάν έχει συζητήσει με τον κ. Καμμένο για το ενδεχόμενο αποχώρησης από την κυβέρνηση, η υφυπουργός Εσωτερικών απάντησε: «Όχι, δεν έχω μιλήσει και μάλιστα ακριβώς επειδή δεν μπορούσα να μιλήσω μαζί του, του έστειλα κάποιο email γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να ακούσει και τη δική μου άποψη γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, η οποία είναι ξεκάθαρη. Κατ’ αρχήν όταν θα έρθει αυτό το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, αυτό που εγώ θέλω είναι να μπορέσω να το αναγνώσω».

Κλείνοντας, σημείωσε ότι «τη σύνθεση της κυβέρνησης την καθορίζει ο πρωθυπουργός, σαφέστατα τύγχανα της πρότασης και της αποδοχής του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, εάν έλεγα κάτι διαφορετικό θα ήμουν αχάριστη. Αλλά τον τελικό λόγο τον έχει ο πρωθυπουργός (…) Δεν τίθεται θέμα από την πλευρά μου άρσης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», ξεκαθάρισε η κ. Χρυσοβελώνη.

Κατσίκης: Εάν αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη

Την άποψη ότι εάν οι ΑΝΕΛ αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών «η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη», διατύπωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης.

Ο κ. Κατσίκης μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, τόνισε ότι «από τη στιγμή που θα εγκαταλείψουμε την κυβέρνηση δεν μπορεί να μπει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών».

Στην ερώτηση πότε θα φύγουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ο κ. Κατσίκης απάντησε ότι «εμείς θα φύγουμε πριν πάει η Συμφωνία στη Βουλή με την έννοια ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία στα Σκόπια και έφτασε στην Ελλάδα. Πριν αποφασίσει η διάσκεψη των Προέδρων πότε θα εισαχθεί προς ψήφιση, φεύγουμε».

Σε επόμενη ερώτηση για το τι θα κάνουν οι ΑΝΕΛ σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας από τη ΝΔ ο κ. Κατσίκης απάντησε ότι «από τη στιγμή που φύγουμε τι νόημα έχει μια πρόταση δυσπιστίας από τη Βουλή;»,

ΝΔ: Ο Τσίπρας να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ή να κάνει εκλογές

«Σε μία περίοδο που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει κρίσιμα εθνικά και οικονομικά ζητήματα, οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος τη βυθίζουν σε επικίνδυνη αστάθεια» τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ.

«Ο κ. Τσίπρας έχει δύο επιλογές: Είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, είτε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Κυβέρνηση μειοψηφίας δεν υπήρξε ποτέ στη Μεταπολίτευση και δεν νοείται να υπάρξει και τώρα» προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΘΝΟΣ/ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ/NEWS 247

“Καυτός” Ιανουάριος για την κυβέρνηση: Τα μηνύματα Καμμένου και τα σενάρια περί αποχώρησης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: