Έντονος προβληματισμός στη ΝΔ για την πρόταση δυσπιστίας: Τι γίνεται αν κατατεθεί




Μέχρι αύριο, ημέρα ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης απο τη Νέα Δημοκρατία.

Στα στελέχη της Πειραιώς επικρατεί έντονος προβληματισμός, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς ούτε μια εβδομάδα δεν έχει περάσει απο την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Αν η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής και απορριφθεί, θα χάσει κάθε δικαίωμα να επαναλάβει αυτήν την κίνηση για τους επόμενους έξι μήνες, ακόμα και στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός χάσει την πλειοψηφία των 151.

Την ίδια στιγμή άλλα γαλάζια στελέχη, επιμένουν στην άποψη ότι πρέπει η ΝΔ να καταθέσει την πρόταση ώστε να δείξει ότι εξαντλεί όλα τα μέσα που διαθέτει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήρτησε στο Twitter βίντεο με απόσπασμα για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ομιλία του στο τελευταίο συνέδριο της ΝΔ.

«Οι εθνικές γραμμές της χώρας έχουν παραβιαστεί. Αντί να πάρουμε erga omnes σύνθετη ονομασία, δίνουμε erga omnes μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Είναι ώρα οι βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποφασίσουν: θα πουν αυτοί ναι εκεί που 6 Πρωθυπουργοί είπαν όχι;», γράφει στην ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης, ενώ το βίντεο τελειώνει με το εξής γραπτό μήνυμα: «Είστε υπόλογος κ. Τσίπρα όχι μόνο στους Μακεδόνες και ολόκληρο τον ελληνικό λαό αλλά και στην κρίση της ιστορίας».

Τι γίνεται αν κατατεθεί η πρόταση

Το σενάριο που κυριαρχεί πάντως είναι οτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταθέσει την πρόταση μομφής.
Σε αυτήν την περίπτωση, η κοινοβουλευτική διαδικασία για την Συμφωνία των Πρεσπών σταματάει αυτομάτως.
Στη συνέχεια αρχίζει η συζήτηση επί της πρότασης, την οποία θα πρέπει να έχουν υπογράψει τουλάχιστον 50 βουλευτές.
Σύμφωνα με τον κανονισμό, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 00:00 το βράδυ της τρίτης ημέρας από την έναρξή της.
Μετά τη συζήτηση θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία, το ζητούμενο της οποίας θα είναι η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, οι 151 ψήφοι.
Ο μόνος τρόπος να παρακαμφθεί αυτή η διάταξη είναι να υπογράφεται η πρόταση δυσπιστίας από τουλάχιστον 151 βουλευτές.

 

Χαρίτσης: Καλοδεχούμενη..

Η κατάθεση πρόταση δυσπιστίας από τη ΝΔ είναι καλοδεχούμενη από την κυβέρνηση, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του «Alpha». Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι το ενδεχόμενο αυτό θα έχει διπλό κέρδος για την κυβέρνηση, καθώς όπως εξήγησε «η κυβέρνηση θα καταγάγει μία ακόμη κοινοβουλευτική νίκη, γιατί η πρόταση αυτή δεν θα περάσει και ταυτόχρονα θα υπάρξει περισσότερος χρόνος ώστε η Συμφωνία των Πρεσπών να συζητηθεί ακόμη πιο αναλυτικά σε σχέση με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής και οι Έλληνες πολίτες να είναι πλήρως ενημερωμένοι».

Για τη δήλωση του Πάνου Καμμένου ότι θα στηρίξει πρόταση μομφής, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «ο καθένας, πόσο μάλλον ο αρχηγός ενός πολιτικού κόμματος, κρίνεται, και κρίνεται αυστηρά, από το Κοινοβούλιο και κυρίως από τον ελληνικό λαό και από την Ιστορία, σε σχέση με όσα έκανε το προηγούμενο διάστημα και τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα».

Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε επικριτικά για πολιτικά πρόσωπα που «έπαιξαν ρόλο στη χάραξη της εθνικής γραμμής για το Μακεδονικό, αλλά σήμερα δεν παίρνουν θέση για το ζήτημα», λέγοντας ότι «είναι μία πολύ κακή εξέλιξη και δείχνει ακριβώς την προσπάθεια κάποιων πολιτικών προσώπων να υπεκφύγουν από τις ευθύνες τους και τον ρόλο τον οποίο πρέπει να παίξουν σε αυτή την προσπάθεια».

Σχετικά με το συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής, ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε τη ΝΔ για συμπόρευση με την άκρα Δεξιά και για κάλυψη των επεισοδίων, ενώ πρόσθεσε ότι «η ελληνική αστυνομία έπρεπε να κρατήσει μία αμυντική στάση και αυτό έπραξε, απέναντι σε μία οργανωμένη προσπάθεια εισβολής και κατάληψης της Βουλής».

Λεβέντης: Θα ψηφίσω υπέρ

Η Ένωση Κεντρώων, με ανακοίνωσή της δηλώνει, ότι «αν η ΝΔ καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης». Όπως σημειώσνει στη ανακοίνωση η Ένωση Κεντρώων η απόφαση αυτή γίνεται «με γνώμονα να εμποδίσουμε με κάθε τρόπο την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό δε σημαίνει, ότι στηρίζουμε την Αξιωματική Αντιπολίτευση, αντίθετα, στηρίζουμε την Ελλάδα και μόνο».

 

Το επίσημο κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ ζητούν ΝΔ και ΔΗΣΥ: Η συζήτηση στην Ολομέλεια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: