Έλεγχος της Κύπρου σε ξηρά και θάλασσα: Οι σχεδιασμοί Ερντογάν και οι σύμμαχοι της Λευκωσίας




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου συνδέεται και με τη χθεσινή ευρωπαϊκή σύναξη στη Λευκωσία.  Χθες, ως γνωστό, πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο η 5η Σύνοδος Κορυφής των επτά Νότιων Χωρών της ΕΕ (MED7). Και είχε, όντως, προβλεφθεί πως η Άγκυρα θα προσπαθούσε να στείλει μηνύματα τόσο προς τη Λευκωσία όσο και προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ένωσης, που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Αυτή είναι η τακτική του καθεστώτος Ερντογάν, αντιδρά με αυτό τον τρόπο όταν θέλει να στείλει μηνύματα και κυρίως να αναδείξει πολιτικές αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Άγκυρα είναι εκτός των ενεργειακών και ευρύτερων σχεδιασμών με δική της ευθύνη, θέλει όμως διά της ισχύος να δηλώσει παρούσα στις εξελίξεις και στα δρώμενα στην περιοχή.

Ως εκ τούτου, επέλεξε να επιβεβαιώσει πως είναι η ταραχοποιός της περιοχής:

  • Νοτίως της Κύπρου εντός του τεμαχίου 9 της Κυπριακής ΑΟΖ και σε απόσταση περίπου 30 ναυτικών μιλίων από το Ακρωτήρι Λεμεσού, βρίσκεται από την Κυριακή το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός», συνοδευόμενο από το πλοίο υποστήριξης «TANUX-1» που πλέει ανατολικότερα του σεισμογραφικού.

Τα δικαιώματα έρευνας του τεμαχίου 9 έχουν, όπως είναι γνωστό,  οι ΕΝΙ-KOGAS. Είναι, επίσης,  γνωστό πως ο Ιταλός Πρωθυπουργός βρέθηκε στην Κύπρο για τη Σύνοδο. Περαιτέρω, υπενθυμίζεται πως Γαλλία και Ιταλία συζητούν και βρίσκονται πολύ κοντά να συμφωνήσουν στην από κοινού αξιοποίηση των αδειοδοτημένων τους θαλασσοτεμαχίων.

Όπως αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ ( χθες στον «Φιλελεύθερο»),  η πλεύση και η ταχύτητά του σεισμογραφικού τις τελευταίες 48 ώρες, δείχνουν ότι το «Μπαρμπαρός» ξεκινά παράνομες σεισμογραφικές έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Κατευθυνόταν στο νοτιοανατολικότερο άκρο της περιοχής που «δέσμευσε» η Τουρκία παράτυπα, για τις παράνομες δραστηριότητες του σεισμογραφικού.

  • Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, με βάση την παράτυπη Navtex, θα παραμείνει τέσσερις μήνες( μέχρι την 26η Μαΐου). Η Navtex καλύπτει τμήματα των τεμαχίων 1,8,9 και 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλήσεις προτάσσοντας παράλληλα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, την προωθούμενη λύση συνομοσπονδίας δυο κρατών. Κι αυτό αποτελεί ένας συνδυασμός τακτικής και στρατηγικής επιδιώξεων. Διά της ισχύος επιχειρείται να επιβληθεί μια συμφωνία, που θα διασφαλίζει την επικυριαρχία της Τουρκίας σε ολόκληρη την Κύπρο. Και στο έδαφος και στη θάλασσα. Έλεγχος του κράτους και του φυσικού πλούτου.

  • Με το να μην αντιδρούμε δεν σημαίνει πως θα αποτραπούν τα τουρκικά σχέδια. Με τον να μην απαντούμε δεν σημαίνει πως θα επιτευχθεί αποκλιμάκωση. Καθώς υπάρχει η άποψη πως εάν αντιδράσουμε «θα παίξουμε το παιχνίδι της Άγκυρας» και θα αυξηθεί η ένταση.

Υπάρχουν κι άλλα εργαλεία αντίδρασης. Υπάρχουν οι συνεργασίες, οι συμμαχίες, που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία και θα πρέπει, επιτέλους, να θέσουμε και εμείς ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια στην περιοχή. Μέχρι τώρα η Κυπριακή Δημοκρατία, σε αυτές τις συνεργασίες, προσφέρει. Προσφέρει διευκολύνσεις σε διάφορα επίπεδα. Για να προχωρούν ορθολογιστικά αυτές οι συνεργασίες θα πρέπει να λειτουργούν στη βάση της αμφίδρομης δράσης και εξυπηρέτησης συμφερόντων.

Άλλωστε, εάν επιβληθεί η Τουρκία στην Κύπρο, θα επηρεασθούν και τα δικά τους συμφέροντα. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Κοστούμι ραμμένο για τον Ταγίπ: Η κατάντια του Κυπριακού και η ομηροποίηση στην Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: