Ο Χουάν Γκουαϊδό κατήγγειλε σήμερα ότι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις επισκέφτηκαν το σπίτι της οικογένειάς του, αναζητώντας τη σύζυγό του.
Έπειτα, έφυγε για το σπίτι του, ζητώντας από διπλωμάτες να τον συνοδεύσουν.
Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν “σοβαρές συνέπειες” στην περίπτωση που η κυβέρνηση Μαδούρο προκαλέσει κακό στον Γκουαϊδό.
Ο Χουάν Γκουαϊδό έχει προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων εντός και εκτός Βενεζουέλας, μετά την αυτο-ανακήρυξή του στην θέση του υπηρεσιακού προέδρου της Βενεζουέλας. Ήδη σήμερα διατύπωσε αίτημα από τις κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στον πρόεδρο της χώρας, Νικολάς Μαδούρο.
Οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τον 35χρονο πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης ως νόμιμο αρχηγό κράτους της Βενεζουέλας και έχουν καταγγείλει ως σφετεριστή τον Μαδούρο.
Ο Μαδούρο, ο οποίος ορκίστηκε στις 10 Ιανουαρίου για δεύτερη θητεία έπειτα από τις αμφισβητούμενες εκλογές τον περασμένο χρόνο, κατηγορεί τον Γκουαϊδό ότι οργάνωσε πραξικόπημα για την ανατροπή του με την βοήθεια των ΗΠΑ. Ο Μαδούρο υποστηρίζεται από μια σειρά χωρών, ανάμεσά τους και η Ρωσία.
Ο Χαντ επέκρινε τον αρχηγό της βρετανικής αντιπολίτευσης, τον Εργατικό Τζέρεμι Κόρμπιν, επειδή συντάχθηκε με τον Μαδούρο.
Ο Κόρμπιν έχει καταδικάσει τη βία στη Βενεζουέλα και έχει ζητήσει την επίτευξη συμφωνίας κατόπιν διαπραγμάτευσης.
Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais, ο Γκουαϊδό απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στη χώρα του, λέγοντας πως η συντριπτική πλειονότητα των συμπατριωτών του επιθυμεί την αποχώρηση του Νικολάς Μαδούρο.
Ο πρόεδρος τη Εθνοσυνέλευσης άδραξε την ευκαιρία για να επαναλάβει την έκκλησή του στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να μην αναγνωρίσουν τον Μαδούρο ως πρόεδρο.
Ο 35χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας στις 23 Ιανουαρίου, εξηγώντας πως η επανεκλογή του Μαδούρο ήταν παράνομη και πως ως εκ τούτου είχε την ευθύνη ως πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης να προκηρύξει εκλογές, σύμφωνα με το Σύνταγμα.
Αναγνωρίστηκε ως πρόεδρος από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, και, σήμερα, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία, ανακοίνωσαν ότι θα τον αναγνωρίσουν έως την Κυριακή αν ο Νικολάς Μαδούρο δεν προκηρύξει προεδρικές εκλογές.
Στη διάρκεια μιας συνάντησης με επιχειρηματίες και δημοσιογράφους στη Μαδρίτη ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο πρώην δήμαρχος του Καράκας, Αντόνιο Λεντέσμα, κάλεσε σήμερα την Ισπανία να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό «σήμερα κιόλας» και να υποστηρίξει την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον ορισμένων μελών του καθεστώτος του Μαδούρο.
Ο πρώην δήμαρχος του Καράκας, ο οποίος τον τελευταίο ένα και πλέον χρόνο ζει εξόριστος στην ισπανική πρωτεύουσα, απέρριψε την πρόταση, την οποία υποστηρίζει η Ισπανία, για τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας με σκοπό να διευκολύνει την έξοδο από την κρίση στη Βενεζουέλα.
«Μια ομάδα επαφής δεν είναι τίποτα άλλο από ένας κεκαλυμμένος διάλογος για να αφεθεί ο Νικολάς Μαδούρο να αναπνεύσει (…) Αν κάποιος θέλει να δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας αυτό πρέπει να γίνει με σκοπό να προσδιοριστεί πώς ο Μαδούρο πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία», δήλωσε ο αντίπαλος του τσαβικού καθεστώτος.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP
“Απογοήτευση” Τραμπ από Άγκυρα: Στο στόχαστρο οι συναλλαγές Τουρκίας και Βενεζουέλας