Δυναμική η συμμετοχή του ΕΟΤ και 8 συνεκθετών στο “New York Times Travel Show”




Διψήφια αναμένεται να είναι και το 2019 η αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τουριστικούς πράκτορες και tour operators που έχει στη διάθεσή του το Γραφείο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) στη Νέα Υόρκη.

Οπως δήλωσε στη Greek News η διευθύντρια του ΕΟΤ στις ΗΠΑ/ Καναδά, Γρηγορία Καματερού, “έχουμε πολλά αισιόδοξα μηνύματα και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό γιατί πρόκειται και για προορισμούς που δεν ήταν τόσο δημοφιλείς στο παρελθόν. Για την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τη Βόρεια Ελλάδα. Και αυτό είναι η επιτυχία μας και το αποτέλεσμα της στρατηγικής μας σε διαφορετικά θεματικά προϊόντα, με διαφορετικούς θεματικούς προορισμούς”.

 

Με στόχο την προβολή της ως ιδανικού προορισμού για 365 μέρες το χρόνο, η Ελλάδα ήταν και φέτος παρούσα στην ετήσια ταξιδιωτική έκθεση The NYT Travel Show που διοργάνωσε η εφημερίδα “New York Times” στο Jacob Javits Center στο Μανχάτταν από τις 25-27 Ιανουαρίου.

Ο ΕΟΤ είχε δυναμική παρουσία και φέτος με το περίπτερό του να βρίσκεται σε περίοπτη θέση, κοντά στην είσοδο της έκθεσης, και έχοντας μαζί του οκτώ συνεκθέτες : την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ναυπλίου, το Δήμο Υδρας, το Δήμο Καβάλας, τα κυκλαδίτικα νησιά Μύκονος και Σαντορίνη, μέσω του διαδικτυακού ταξιδιωτικού γραφείου  www.MyMykonosBest.eu, www.SantoriniBest.eu, καθώς και το ταξιδιωτικό γραφείο My Greek Friend S.A.από το Ηράκλειο της Κρήτης.

 

“Εχουμε μια καταπληκτική χρονιά από Αμερική και Καναδά για την Ελλάδα. Ξεπεράσαμε το ενάμισι εκατομμύριο και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι΄αυτό. Ο στόχος πάντα είναι ανώτερος, πάντα στοχεύουμε σε αύξηση και την επόμενη χρονιά”.

Σύμφωνα με την κ. Καματερού, “τα τελευταία έξι χρόνια έχουμε διψήφια άνοδο κάθε χρόνο. Ξεκινήσαμε το 2013 που ήταν τότε 150 χιλιάδες οι τουρίστες που ερχόντουσαν στην Ελλάδα με διψήφια άνοδο κάθε χρόνο, χάρη στο στρατηγικό πλάνο που κάναμε κάθε χρόνο, σε διαφορετικά κοινά ενδιαφέροντος, φτάσαμε να ξεπεράσουμε το 1,2 εκατ. φέτος και νομίζω ότι θα πάμε ακόμα καλύτερα. Και από τον Καναδά περισσότερες πτήσεις, περισσότερη συνδεσιμότητα, απευθείας πτήσεις και από τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη, το Σικάγο. Εχουμε πολύ καλά νέα και είμαστε πολύ χαρούμενοι”

Η κ. Καματερού, η οποία ανέλαβε το Γραφείο ΕΟΤ Αμερικής το 2013, πριν από έξι χρόνια, και φέτος αναμένεται να αποχωρήσει, αφήνει μια σπουδαία παρακαταθήκη στο διάδοχό της. “Δίνω τη σκυτάλη για προχωρήσουν και άλλο το Γραφείο, να το αναπτύξουν και διαφορετικά. Πάντα θα είμαι εδώ για εκείνους, για τους συνεργάτες μου, για την ομάδα μου, για τους ανθρώπους που με αγαπήσανε και με στηρίξανε για ό,τιδήποτε με χρειαστούν. Η Ελλάδα πάντα ψηλά”.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΤ

Παρών στα εγκαίνια του φετινού “NYT Travel Show”, το απόγευμα της Παρασκευής 25 Ιανουαρίου, ήταν μαζί με την κ. Καματερού και ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Χαράλαμπος Καρίμαλης, ο οποίος ηγήθηκε της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Το Ελληνικό Περίπτερο επισκέφθηκαν επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, η Πρόξενος της Ελλάδας Λάνα Ζωχιού, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Ελλάδος Γιάννης Μπουμπούκης, ο α’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας.

Μιλώντας στη Greek News ο κ. Καρίμαλης, επισήμανε ότι “τα μηνύματα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά, η περυσινή χρονιά έκλεισε με μια αύξηση της τάξης του 10%, υπερβαίνοντας τους στόχους που είχαμε βάλει και τα μηνύματα για το 2019 είναι, από τις εκθέσεις και τις συνεργασίες που έχουμε, ότι θα πρόκειται για μια επίσης καλή χρονιά”.

“Ηδη υλοποιούμε μια πολύ πετυχημένη στρατηγική στον τομέα του τουρισμού και προώθησης / προβολής με πολύ καλά αποτελέσματα τα προηγούμενα χρόνια και μπαίνουμε πολύ δυναμικά και στην επόμενη χρονιά, πιθανόν και για το 2019 να πάμε για μια ίδια αύξηση της τάξης του 10%”, πρόσθεσε ο κ. Καρίμαλης.

 

Απαντώντας στην ερώτηση “τι προβάλλουμε ιδιαίτερα ως Ελλάδα”, ο κ. Καρίμαλης απάντησε ότι “μας ενδιαφέρει ως κυβέρνηση και ως στρατηγική όχι μόνο ανάπτυξη αλλά δίκαιη ανάπτυξη, τα οφέλη απ’ αυτόν τον εισερχόμενο τουριστικό πλούτο να διαχέονται και να κατεβαίνουν όσο περισσότερο μπορούμε προς την κοινωνία. Και αυτό γίνεται πρώτον με την ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη, την ανάδειξη των πανέμορφων άγνωστων περιοχών της χώρας που έχουν πολλά να προσφέρουν στον ταξιδιώτη και η κοινωνία εκεί περιμένει να δουλέψει για να αυξήσει το εισόδημά της, και βέβαια με τουρισμό 365 μέρες το χρόνο, γιατί η χώρα έχει όλο το χρόνο, όλους τους μήνες, να δώσει τα πλούσια προϊόντα της. Και μ’ αυτόν τον τρόπο, δηλαδή, θεωρούμε ότι κατανέμεται ισόρροπα ο τουριστικός αυτός πλούτος σε ολόκληρη τη χώρα, ολόκληρο το χρόνο”.

“Οταν μιλάμε για τουρισμό, μιλάμε για εισερχόμενο τουριστικό πλούτο. Ο άμεσα εισερχόμενος τουριστικός πλούτος είναι της τάξης των 17 δις ευρώ το χρόνο και αυτό με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις. Η συνολική συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ είναι το διπλάσιο, γιατί υπάρχει η λεγόμενη προστιθέμενη αξία, δηλαδή κινητοποιείται μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομίας. Συμμετέχει στο 20% του ΑΕΠ”, διευκρίνισε ο κ. Καρίμαλης.

Κεντρική Μακεδονία

Για πρώτη φορά συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “NYT Travel Show”. “Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ αυτή η αγορά”, είπε στη Greek News o αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος, τονίζοντας ότι “πέρυσι είχαμε καλό μερίδιο αγοράς από τους Αμερικάνους, όλο βαίνει και αυξανόμενο. Και αυτό το καλοκαίρι φαίνεται να είναι καλό, εφόσον φυσικά υπάρχει μια σταθερότητα. Εχουμε πλέον και τις υπηρεσίες αναβαθμισμένες  ώστε και στοχευμένα να μπορούμε να εξειδικεύουμε το προϊόν μας το τουριστικό ανάλογα με την ικανότητα και τη διάθεση του πελάτη”

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πέρα από τις απίθανες παραλίες, όπως αυτές της Χαλκιδικής, έχει να προβάλλει και έναν μοναδικό πολιτισμό και μια πολύ πλούσια ιστορία. “Εχουμε τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Αριστοτέλη, όλα τα μνημεία τα οποία συνδέονται με τον πολιτισμό και την ιστορία, τα βήματα του Αποστόλου Παύλου ο οποίος πέρασε από την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, και τα μνημεία που συνδέονται μαζί και με το Αγιο Ορος στο κομμάτι του θρησκευτικού τουρισμού, που μας αφορά να τα προβάλλουμε στοχευμένα και φυσικά τον εναλλακτικό τουρισμό με προμετωπίδα τον Ολυμπο, το πιο γνωστό βουνό στην ανθρωπότητα, το οποίο όμως είναι φτιαγμένο και για τους ανθρώπους όχι μόνο για τους θεούς”, ανέφερε ο κ. Θάνος.

“Θέλουμε στοχευμένα να προωθήσουμε όλο αυτό το κομμάτι, η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη η οποία μπορεί να υπηρετήσει αυτό το σκοπό, έχει απίθανη ιστορία”, πρόσθεσε ο κ. Θάνος, τονίζοντας ακόμα πως το ενδιαφέρον της Περιφέρειας στρέφεται και προς την προσέλκυση διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών.

“Οι πτήσεις που φεύγουν από την Αθήνα είναι γεμάτες, μας ενδιαφέρει να ενισχύσουμε το ρεύμα προς την Ελλάδα και φυσικά να πάρει ένα μερίδιο και η Βόρεια Ελλάδα, η οποία μπορεί να δώσει τουριστικό προϊόν για όλες τις εποχές του χρόνου”, κατέληξε.

Δήμος Υδρας

Για πρώτη φορά συμμετείχε και η Υδρα στην ταξιδιωτική αυτή έκθεση. “Είναι μια συνειδητή επιλογή του Δήμου να κάνει την Υδρα ακόμα πιο γνωστή και σε πιο μεγάλες αγορές όπως αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών”, είπε στη Greek News ο δήμαρχος Υδρας Γιώργος Κουκουδάκης.

“Φιλοδοξούμε να κερδίσουμε το ενδιαφέρον των Αμερικανών τουριστών. Η Υδρα είναι ένα μοναδικό νησί, το νησί χωρίς αυτοκίνητο, χωρίς μοτοποδήλατα, το νησί με μοναδική αρχιτεκτονική, μοναδική ιστορία που θα κερδίσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Είναι το νησί πέντε πρωθυπουργών και του πρώτου προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, νησί καλλιτεχνών και πνευματικής δημιουργίας, με μοναδικές θάλασσες, επισκέψιμο 365 μέρες το χρόνο”, τόνισε ο κ. Κουκουδάκης και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι  “όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, νομίζουμε ότι η Υδρα θα κερδίσει και πάλι τις προτιμήσεις των επισκεπτών από όλο τον κόσμο”.

Πηγή: greeknewsonline.com

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: