Ομπρέλα προστασίας των Κούρδων απο τις ΗΠΑ: Στριμώχνει τον Ταγίπ από το Ιράκ ο Πομπέο




Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, διαβεβαίωσε σήμερα, κατά την επίσκεψή του στη Βαγδάτη και το ιρακινό Κουρδιστάν, ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία δεν θα επηρεάσει ούτε τη συνεργασία μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Ιράκ, ούτε τις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται στη γειτονική χώρα.

Αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την επικείμενη αποχώρηση των 2.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία, εντείνονται τα ερωτηματικά για την τύχη των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) την κουρδική πολιτοφυλακή που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του αραβοκουρδικού συνασπισμού SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις) που μάχεται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία που θεωρεί τις YPG “τρομοκρατική” οργάνωση, απειλεί να εξαπολύσει επίθεση εναντίον τους.

  • “Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι που πολέμησαν μαζί μας θα είναι ασφαλείς”, είπε ο Πομπέο, επιβεβαιώνοντας ότι η αποχώρηση των Αμερικανών είναι δεδομένη.
  • Μιλώντας από το Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε επίσης ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, “ανέλαβε δεσμεύσεις, καταλαβαίνει (…) ότι θέλουμε να είμαστε σίγουροι”.

“Θα κάνουμε πραγματική πρόοδο τις επόμενες ημέρες”, συνέχισε, τη στιγμή που η Άγκυρα διαψεύδει κατηγορηματικά ότι δεσμεύτηκε να εγγυηθεί την ασφάλεια των YPG.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο πρόεδρος Τραμπ επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Ιράκ για να συναντηθεί με Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στην περιοχή. Του ασκήθηκε κριτική όμως, γιατί δεν συναντήθηκε ούτε με έναν εκπρόσωπο των Κούρδων. Ο Πομπέο, σήμερα, είχε συνομιλίες με την κουρδική ηγεσία στο Αρμπίλ αλλά και με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βαγδάτη και υποσχέθηκε ότι θα έχουν “την υποστήριξη των ΗΠΑ (…) για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια”. Τάχθηκε επίσης υπέρ “της συνέχισης της συνεργασίας” των ενόπλων δυνάμεων, ώστε να ηττηθεί δια παντός το Ισλαμικό Κράτος.

“Το ΙΚ ηττήθηκε στρατιωτικά, αλλά η αποστολή δεν εξετελέσθη”, είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιράκ. Μπαρχάμ Σάελχ, εκτιμώντας ότι η Βαγδάτη “χρειάζεται την αμερικανική στήριξη”.

Το ζήτημα της παρουσίας του ΙΚ στη Συρία, χώρα που γειτονεύει με το Ιράκ, είναι ύψιστης σημασίας για τη Βαγδάτη. Μολόνοτι η ιρακινή κυβέρνηση έχει κηρύξει το τέλος του τρίχρονου πολέμου εναντίον του ΙΚ, οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να εξαπολύουν επιθέσεις. Μόλις χθές, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν εξερράγη ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο στα βόρεια της Βαγδάτης.

Μετά την Ιορδανία και το Ιράκ, ο Πομπέο πρόκειται να επισκεφθεί την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, το Ομάν και το Κουβέιτ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
09/01/2019 19:24

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Πομπέο στο Ιράκ: Οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ασφαλείας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: