Διάγγελμα Τραμπ για το τείχος, ενώ αυξάνονται οι αντιδράσεις για το shutdown

File Photo: United States President Donald J. Trump speaks to supporters, EPA/DAVID MAXWELL
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δεν σχεδιάζει να επικαλεστεί εξουσίες έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει την κρίση, όπως ο ίδιος την χαρακτηρίζει, στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού κατά το τηλεοπτικό του διάγγελμα αργότερα, ανέφερε η Washington Post, επικαλούμενη ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

  • Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι «ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας με γνώση του διαγγέλματος Τραμπ τόνισε, ότι το σχέδιο δεν είναι η εξαγγελία εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αλλά να αναπτύξει περαιτέρω τη δημόσια πτυχή της ανέγερσης του τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Το τηλεοπτικό διάγγελμα Τραμπ θα πραγματοποιηθεί στις 21:00 τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδας).

Την 18η μέρα του shutdown (της μερικής παράλυσης του ομοσπονδιακού κράτους), χωρίς ορατό τέλος στην αντιπαράθεση Δημοκρατικών και Λευκού Οίκου για τη χρηματοδότηση του τείχους Τραμπ, ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας θα αναφερθεί στην ανάγκη για την ανέγερση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, για άντληση πόρων για τους συνοριοφύλακες, για ανθρωπιστική και ιατροφαρμακευτική βοήθεια και για νέα τεχνολογία, τόνισε ο αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο του ABC.

Ο Πενς δήλωσε ότι η αποφασιστικότητα του Τραμπ για την ανέγερση του τείχους έρχεται από την έντονη επιθυμία του να προστατέψει τον αμερικανικό λαό.

Πρόσθεσε ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος θα πει στον αμερικανικό λαό ότι η χώρα χρειάζεται ένα τείχος, καθώς κατά μέσο όρο 2.000 άνθρωποι επιχειρούν καθημερινά να εισέλθουν παράνομα στις ΗΠΑ.

Στον Τραμπ επιρρίπτουν την ευθύνη για το shutdown οι Αμερικανοί

Στο μεταξύ, ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί επιρρίπτουν την ευθύνη στον Ντόναλντ Τραμπ για το μερικό κλείσιμο των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και το γεγονός ότι οι υπάλληλοι θα παραμείνουν απλήρωτοι, μολονότι οι Ρεπουμπλικανοί στηρίζουν την απόφαση του προέδρου να μην εγκρίνει τον προϋπολογισμό, αν δεν περιλαμβάνεται σ’ αυτόν και το ποσό που ζητάει για να χτίσει το τείχος του στα σύνορα με το Μεξικό.

  • Η δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos, που διενεργήθηκε στο διάστημα 1-7 Ιανουαρίου, δείχνει ότι το 51% των ενηλίκων θεωρεί ότι ο πρόεδρος ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την “παράλυση” αυτή, που διανύει τη 18η ημέρα της.

Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά τέσσερις μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση (21-25 Δεκεμβρίου).

Το 32% των ερωτηθέντων είπε ότι ευθύνονται οι Δημοκρατικοί και το 7% οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και γερουσιαστές.

Ο πρόεδρος Τραμπ απειλεί ότι το κλείσιμο των κυβερνητικών υπηρεσιών θα συνεχιστεί μέχρι να εγκρίνει το Κογκρέσο τη χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα.

  • Τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί δραματικά ο αριθμός των ανθρώπων που περνούν παράνομα τα σύνορα, ωστόσο ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επιμένει ότι το τείχος είναι αναγκαίο για να ανακοπεί η “ανθρωπιστική κρίση” και να διασφαλιστεί η εθνική ασφάλεια στην περιοχή.

Έχει ζητήσει από το Κογκρέσο σχεδόν 6 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται ότι θα επαναλάβει αυτό το αίτημα στο τηλεοπτικό διάγγελμα που πρόκειται να απευθύνει απόψε στον αμερικανικό λαό.

Οι αντιρρήσεις των Δημοκρατικών

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους αρνούνται να εγκρίνουν το ποσό για την ανέγερση τείχους, υποστηρίζοντας ότι είναι αναποτελεσματικό μέσο για την ασφάλεια των συνόρων.

  • Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση σχεδόν τέσσερις στους δέκα Αμερικανούς (41%) στηρίζουν την ανέγερση ενός φράχτη στα σύνορα, αλλά το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά 12 μονάδες σε σύγκριση με μια δημοσκόπηση που είχε διενεργηθεί στις αρχές του 2015.

Εξάλλου, μόνο το 35% των ενηλίκων στηρίζει την έγκριση ενός προϋπολογισμού που θα περιλαμβάνει και τη χρηματοδότηση του τείχους, ενώ μόνο ένας στους τέσσερις (25%) θεωρεί σωστή την απόφαση του Τραμπ να παραμείνουν κλειστές οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες μέχρι να εγκρίνει το Κογκρέσο το αίτημά του. Μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων ωστόσο, το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 54%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε διαδικτυακά, στην αγγλική γλώσσα, σε δείγμα 2.203 ενηλίκων απ’ όλες τις ΗΠΑ. Το περιθώριο λάθους ανέρχεται στο συν/πλην 2%.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υποβάθμιση Ευρωπαίων διπλωματών στις ΗΠΑ από τον Τραμπ καταγγέλουν αξιωματούχοι της ΕΕ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal