Διαδηλώσεις στην Ζιμπάμπουε λόγω αύξησης στην τιμή των καυσίμων: Για νεκρούς μιλά η κυβέρνηση




Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 200 συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Ζιμπάμπουε, δύο ημέρες αφότου η κυβέρνηση αύξησε την τιμή των καυσίμων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη χειρότερη οικονομική κρίση στη χώρα εδώ και μια δεκαετία.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων στην πρωτεύουσα Χαράρε και στην πόλη Μπουλαουάγιο, όπου οι διαδηλωτές απέκλεισαν με οδοφράγματα τους δρόμους, έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και φώναζαν συνθήματα εναντίον του προέδρου, Έμερσον Μνανγκάγκουα.

Ο υπουργός Ασφαλείας, Όουεν Νκούμπε, είπε ότι υπάρχουν νεκροί, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Επέρριψε την ευθύνη για τις ταραχές στην αντιπολίτευση και σε οργανώσεις που προασπίζονται τα πολιτικά δικαιώματα.

“Δυστυχώς, όλο αυτό κατέληξε στην απώλεια ζωών και ιδιοκτησιών”, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζοντας ότι διενεργείται ήδη έρευνα. Μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται και αστυνομικοί, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό.

Το Φόρουμ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια ομοσπονδία τοπικών οργανώσεων, ανέφερε ότι, με βάση τις πληροφορίες που διαθέτει, πέντε άνθρωποι φέρουν τραύματα από σφαίρες. Το αντιπολιτευόμενο Κίνημα Δημοκρατικής Αλλαγής, από την πλευρά του, κατήγγειλε ότι τα γραφεία του στη Χαράρα πυρπολύθηκαν αργά απόψε, αλλά η φωτιά σβήστηκε γρήγορα.

Οι αρχές θέλουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν τα βίαια επεισόδια, όπως εκείνα που ξέσπασαν τον περασμένο Αύγουστο, μετά τις εκλογές, και είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι. Αστυνομικοί περιπολούσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας και ελικόπτερα του στρατού πετούσαν πάνω από την πόλη. Πολλά καταστήματα έκλεισαν νωρίτερα και τα σχολεία κάλεσαν τους γονείς να παραλάβουν τα παιδιά τους.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο έχει καλέσει τα μέλη του σε τριήμερη απεργία, αρχής γενομένης από σήμερα, και νωρίς το απόγευμα η Χαράρε είχε ερημώσει. Πολλοί αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα σπίτια του με τα πόδια, επειδή δεν υπήρχε δημόσια συγκοινωνία.

Λόγω της αναταραχής και των συγκρούσεων κοντά στο αεροδρόμιο, η αεροπορική εταιρεία, Fastjet, ματαίωσε τις υπόλοιπες πτήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιήσει σήμερα από και προς τη Ζιμπάμπουε.

Ο πρόεδρος Μνανγκάγκουα πάντως υπερασπίστηκε την πολιτική του, σημειώνοντας ότι οι τιμές των καυσίμων στη χώρα του είναι οι χαμηλότερες στην περιοχή. “Η Ζιμπάμπουε βρίσκεται σε διαδικασία πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων και αυτές δεν γίνονται εύκολα. Θα χρειαστεί χρόνος για να κατασταλάξουν τα πράγματα και να φανούν τα αποτελέσματα”, είπε στους δημοσιογράφους από τη Μόσχα όπου βρίσκεται, στην αρχή μιας περιοδείας του σε πέντε χώρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, VoA, Sputnik
14/01/2019 23:19

Δύο γυναίκες ομήρους διέσωσε η αστυνομία σε γραφεία της UPS στο Νιου Τζέρσεϊ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: