Δεύτερη απώλεια για τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Αφγανιστάν: Νεκρός στρατιωτικός




Ένα στέλεχος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων σκοτώθηκε χθες Τρίτη στο Αφγανιστάν κι έγινε η δεύτερη απώλεια των ΗΠΑ στον πόλεμο στη χώρα αυτή το 2019, γνωστοποίησε η αποστολή Resolute Support του NATO.

Στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τη διοίκηση της νατοϊκής αποστολής δεν διευκρινίζονται οι συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο αμερικανός στρατιωτικός. «Για το συμβάν διενεργείται έρευνα (…). Βάσει της πολιτικής του υπουργείου Άμυνας (των ΗΠΑ), το όνομα του στρατιωτικού που έπεσε στη μάχη παραμένει απόρρητο για 24 ώρες μετά την ειδοποίηση των πλησιεστέρων συγγενών» του, εξηγείται στο κείμενο.

Πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο αμερικανού στρατιωτικού στο αφγανικό θέατρο το 2019, καθώς την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι ένας υπαξιωματικός υπέκυψε στα τραύματα που είχε υποστεί σε μάχη, σε νοσοκομείο στη Γερμανία, όπου είχε διακομιστεί και νοσηλευόταν.

Ο λοχίας Κάμερον Μέντοκ υπέκυψε στα «τραύματα που υπέστη κατά τη διάρκεια μαχών τη 13η Ιανουαρίου στην επαρχία Μπάγκντις», στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Το 2018, 12 αμερικανοί στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους στην εμπόλεμη χώρα.

Ο αριθμός των απωλειών των ένοπλων δυνάμεων των hΗΠΑ στο Αφγανιστάν μειώθηκε θεαματικά μετά τα τέλη του 2014, όταν οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις πήραν τη σκυτάλη από τα μάχιμα στρατεύματα του ΝATO υπό τη διοίκηση της Ουάσινγκτον.

Πάνω από 2.400 αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αφγανιστάν αφότου άρχισε η επέμβαση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στη χώρα, το 2001, η οποία οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν, που ασκούσαν τότε την εξουσία.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν σήμερα να διατηρούν 14.000 στρατιωτικούς ανεπτυγμένους στο Αφγανιστάν, κυρίως για να εκπαιδεύουν και να συμβουλεύουν τις αφγανικές δυνάμεις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δύναμη που συμμετέχει στην αποστολή του NATO στο Αφγανιστάν.

Στα τέλη Δεκεμβρίου πάντως έγινε γνωστό ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που χάνει την υπομονή του με αυτόν τον ατελείωτο πόλεμο, σκοπεύει να αποσύρει περίπου τους μισούς από τους αμερικανούς στρατιωτικούς.

 

21 νεκροί, από τα πυραυλικά πλήγματα του Ισραήλ στη Συρία: Οι περισσότεροι «Ιρανοί»

23/01/2019 06:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Καμπούλ, Αφγανιστάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: