Δεν υπάρχουν ηθικοί φραγμοί: Η πολιτική εργαλειοποίηση και υπονόμευση ενός Εθνικού Θέματος




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Ένα τραγικό λαθος διαπράττουν οι  πολιτικές δυνάμεις τις ημέρες αυτές υποβαθμίζοντας ένα μείζον ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής, όπως το ονοματολογικό, σε εργαλείο άσκησης εσωτερικής πολιτικής και επιδίωξης κομματικών ή προσωπικών  στόχων.

  • Η αντιπολίτευση  προφανώς θεώρησε ότι βρίσκει την ευκαιρία να κτυπήσει την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλ. Τσίπρα για ένα τέτοιο θέμα στο οποίο η Αριστερά δεν έχει και την καλύτερη έξωθεν μαρτυρία. Και δεν μιλάμε μονο για το παρελθον και την θέση περί «ανεξάρτητης Μακεδονίας», αλλά και την γνωστή θέση της Αριστεράς ακόμη και για αναγνώριση του συνταγματικού ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η επιλογή αυτή παρέσυρε και την ΝΔ η οποία χωρίς φυσικά να αποκηρύσσει την σύνθετη ονομασία, εκφράζει με έντονο τρόπο την διαφωνία της  για τα πολλα προβληματικά σημεία της Συμφωνίας, τα οποία τελικά ακυρώνουν και υπονομεύουν και αυτή την ενιαία στάση όπως εκφράσθηκε στο Βουκουρεστι το 2008. Μην έχοντας δυνατότητα να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για άλλα ζητήματα, επιχειρεί  να εκμεταλλευθεί στο έπακρο την λαϊκή αντίδραση στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Όμως δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται ο στόχος που ίσως είχε περάσει από το μυαλό του κ. Μητσοτάκη, ότι θα κατόρθωνε να συσπειρώσει γύρω του όλους τους δεξιούς και κάποιους ακροδεξιούς ψήφους, με όχημα το ονοματολογικό, καθώς η στάση υπερ σύνθετης ονομασίας, σπρώχνει αυτούς  τους ψηφοφόρους είτε στην Χρυσή Αυγή είτε σε μικρά σχήματα που εχουν εμφανισθεί δεξιά της ΝΔ.

  • Όμως η απόλυτη εργαλειοποίηση του ονοματολογικού έγινε από τον ιδιο τον Αλέξη Τσιπρα, που θεωρεί ότι με όχημα την Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να μαζέψει τα διαφορα αδέσποτα στελέχη της Κεντροαριστεράς και τα υπολείμματα των ΑΝΕΛ, και να διεμβολίσει κεντροαριστερά πολιτικά σχήματα και να κυριαρχήσει πολιτικά σε ολη την Κεντροαριστερά  μέχρι και το Κέντρο.

Ενας στόχος που λιγο πολύ επιτεύχθηκε με την αποσύνθεση του Ποταμιού και τους τριγμούς στο ΚΙΝΑΛ και με πρωτο βήμα την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, που και παλι διευκολύνει και απελευθερώνει ολους όσους από το ΚΙΝΑΛ, και το ΠΟΤΑΜΙ  ήθελαν την συμπόρευση αλλα  αποτελούσε εμπόδιο ο συγχρωτισμός με τους ΑΝΕΛ.

Ακόμη και στην εκδήλωση που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής, με διάφορες προσωπικότητες από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και με ομιλητές εκτος των άλλων και τον πρωθυπουργό, ηταν προφανές ότι δεν επιδιώχθηκε συζήτηση επι της ουσίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλα για το  πως αυτή η Συμφωνία αναδιαμορφώνει το πολιτικό σκηνικό.

  • Για αυτή την Κεντροαριστερά φυσικά δεν υπάρχουν ηθικοί φραγμοί και πολιτικές αναστολές.

Διαγράφει με μιας, τα όσα συνέβησαν τα τελευταία οκτώ χρόνια, το πως οι σημερινοί κυβερνώντες κακοποίησαν και διέσυραν την κεντροαριστερά πως άσκησαν βία εναντιον τους, το πως εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό και πως οδήγησαν την χώρα στο χείλος της καταστροφής. Το πως προτιμήθηκε ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ για την «πρωτη φορά Αριστερά» στην κυβέρνηση, από το ΠΑΣΟΚ ή το ΠΟΤΑΜΙ. Και τωρα ξαφνικά ανακαλύπτει την «προοδευτική προοπτική» με την ιδια κυβέρνηση (πλην Καμμένου και Κόλλια Τσαρουχα)…

  • Αποτελεί επίσης επικίνδυνη τακτική η προσπάθεια να ορθωθούν νέες διαχωριστικές γραμμές στην κοινωνία, με βαση την στάση έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών, οπου όποιος δεν υποστηρίζει την Συμφωνία, κατατάσσεται αυτομάτως στην κατηγορία των ακροδεξιών, των εθνικιστών και ρατσιστών…

Όλα αυτά δυστυχώς δεν είναι τίποτε άλλο, παρά απόδειξη του πως οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις αντιμετώπισαν με ανευθυνότητα ένα μείζον θεμα που αφορά σοβαρά εθνικά συμφέροντα, το κύρος της χώρας, που ερεθίζει ευαίσθητες χορδές του ελληνικού λαού και απειλει να αφήσει ανοικτούς λογαριασμούς  με την ιστορια.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Γιατί απέρριψε ο Τσαβούσογλου την πρόταση για δύο κράτη; Είναι πολύ εύκολη η απάντηση…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: