Δεν μπορεί να είναι ρατσιστής ο Άης Βασίλης! Οι δολοφονίες της Σιενίλ και του Αντρέα




ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΣΙΜΙΛΛΗ 

Πέρασε η χρονιά κι ήρθε μια καινούργια. Δεν είναι πρόθεση ο απολογισμός αλλά μόνο η αναφορά σε κάποια σημαδιακά γεγονότα που μοιάζουν να αποτελούν τον επίλογο της χρονιάς.

Πρωινό ήταν το μήνυμα από τη Σεβγκιούλ Ουλουντάγκ. Μιλούσε για την τραυματική προηγούμενη μέρα της κηδείας 15 Τουρκοκυπρίων, μέχρι πρόσφατα αγνοούμενων, που έπεσαν θύματα της φασιστικής επίθεσης της ΕΟΚΑ Β στα χωριά Μάραθα, Σανταλάρη και Αλόα εκείνο το καλοκαίρι.

Ανάμεσά τους ήταν κι ένα μωρό 4 χρονών, η Σιενίζ. Κανένας από τους στενούς συγγενείς δεν ήταν εκεί να συνοδεύσει το μικρό φέρετρό της. Όλα τα έξι αδέλφια της μαζί με τη μητέρα τους χάθηκαν σε εκείνη τη σφαγή. Η μικρή Χαϊρίγιε, μόλις 6 μηνών, δεν βρέθηκε ακόμα. Ήταν συνομήλικη του Αντρέα Κυριάκου, 6 μηνών κι αυτός, που εξαφανίστηκε στο Τραχώνι Κυθρέας τον Αύγουστο 1974 και κηδεύτηκε 41 χρόνια μετά, στις 15 Οκτωβρίου 2015…

  • Αυτά τα μωρά, μαζί και με άλλα μεγαλύτερά τους, αποτελούν τους μάρτυρες της πιο απεχθούς πτυχής του 1974. Η ειρωνεία είναι πως, αν είχαν γλιτώσει από τη φασιστική βαρβαρότητα, σήμερα δεν θα είχαν, λέει, τον συναισθηματικό δεσμό με τον τόπο που γεννήθηκαν! Υποκριτικό δεν είναι; Ποια «δικαιολογία» μπορούν να επικαλεστούν οι δολοφόνοι τους; Στα κατεχόμενα το καθεστώς στηρίζεται στη βία και την αρπαγή. Πώς είναι, όμως, δυνατόν στις ελεύθερες περιοχές οι ένοχοι να κυκλοφορούν ατιμώρητοι, κάποιοι ίσως έχοντας και άποψη για το μέλλον του τόπου το οποίο τόσο καταστροφικά υπέσκαψαν με την εγκληματική τους δράση το 1974;

Τις ίδιες μέρες, ο Σενέρ Λεβέντ έγραψε για το «έγκλημα της μπανιέρας» του 1963 στην Ομορφίτα, αμφισβητώντας με συγκεκριμένα ερωτήματα τον τρόπο που παρουσιάστηκε από τον Ντενκτάς και την τουρκική προπαγάνδα, με αναφορά και σε βομβιστικές ενέργειες που κι αυτές αποδόθηκαν στους Ελληνοκύπριους. Δεν είναι πρώτη φορά που ο Λεβέντ αναφέρεται στο στήσιμο ενός τέτοιου προπαγανδιστικού σεναρίου. Μετά από τόσα ψέματα, πώς να πιστέψουμε αυτά που λένε για το έγκλημα του μπάνιου, διερωτάται.

Τέτοιες καταθέσεις, όπως της Σεβγκιούλ και του Σενέρ, είναι χρήσιμες για την τεκμηριωμένη ανάδειξη της ιστορίας του τόπου από το 1957 μέχρι το 1974.

  • Η παραδοχή εγκλημάτων που τεκμηριωμένα έγιναν και από Ελληνοκύπριους φασίστες είναι υποχρεωτική και ουδόλως αθωώνει την κατοχική Τουρκία για τα όσα δεινά προκάλεσε και προκαλεί στον τόπο και τους ανθρώπους του. Η υποβάθμιση ή και η αποσιώπησή τους είναι το ίδιο επικίνδυνη όπως και η αποδοχή ατεκμηρίωτων και κατασκευασμένων από την κατοχή σεναρίων. Όσα έγιναν δεν μπορεί να χρεώσουν με ένα πρωτόγνωρο προπατορικό αμάρτημα (και με τρόπο ρατσιστικό) ακόμα και τα μωρά που δεν είχαν τότε ακόμα γεννηθεί, όποιας καταγωγής και θρησκείας κι αν είναι.

Η γνώση και η παραδοχή των γεγονότων αποτελεί υποχρέωση όχι για να αποδειχτεί το (δήθεν) αναπόφευκτο του διαχωρισμού αλλά για να στεριώσει η εμπιστοσύνη κι ο αλληλοσεβασμός ώστε να ζήσουμε μαζί σε μια ελεύθερη και πραγματικά ενιαία κοινωνία!

  • Εκεί που τέλειωνε η χρονιά, μας προέκυψαν και τα ελαμίτικα μπουφάν που δόθηκαν μόνο σε Ελληνοκύπριους μαθητές. Άλλοι συμμαθητές τους που μπορεί να κρύωναν περισσότερο αλλά δεν είχαν τη… σωστή καταγωγή δεν είχαν ανάλογο δικαίωμα! Από τηλεοράσεως, τα κόμματα καταδίκασαν την ελαμίτικη αντίληψη, στο τέλος όμως της τηλεοπτικής του παρουσίας ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ είπε πως, εν πάση περιπτώσει, είναι δικαίωμα του ΕΛΑΜ να έχει αυτή την προσέγγιση! Μεγαλόψυχη τελικά η δημοκρατία που όμως πρέπει να αυτοπροστατεύεται!

Κανένας δεν μπορεί να παρεμβαίνει στους σχολικούς χώρους χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας που έτσι θα έχει (ως οφείλει) και την ευθύνη αξιολόγησης, με ανοιχτές διαδικασίες, του τι θεωρεί πως αρμόζει στο εκπαιδευτικό σύστημα και τις αρχές που (υποτίθεται πως) υπηρετεί.

Τελικά, ο Άης Βασίλης δεν μπορεί να είναι ρατσιστής!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συγκλονιστική κατάθεση ψυχής ενός ατρόμητου Κύπριου δημοσιογράφου: Απορρίπτω…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: