Ο Τραμπ διέταξε τη δολοφονία μου καταγγέλλει ο Μαδούρο: Λέει “ναι” σε πρόωρες εκλογές




Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε και μεταδόθηκε σήμερα από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι δεν έχει εκδοθεί ως τώρα ένταλμα σύλληψης σε βάρος του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας την περασμένη εβδομάδα.

«Εξ όσων γνωρίζω, αυτό το μέτρο δεν έχει παρθεί ως τώρα. Ας περιμένουμε (να ολοκληρωθούν) οι εσωτερικές συνταγματικές και δικαστικές διαδικασίες για να δούμε τα αποτελέσματα. Δεν θα βιαστούμε, θα περιμένουμε», τόνισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Για τον Μαδούρο, το ζήτημα είναι συνταγματικό και επαφίεται στη δικαιοσύνη της Βενεζουέλας.

«Ως αρχηγός του κράτους, έχω την άποψη ότι γίνεται απόπειρα πραξικόπημα, κατά παραβίαση του Συντάγματος. Αλλά αυτή είναι απλά η γνώμη του αρχηγού του κράτους. Πρέπει να ενεργήσει ο γενικός εισαγγελέας, και έχει ήδη αρχίσει να ενεργεί, πρέπει να ενεργήσει το Ανώτατο Δικαστήριο, και ήδη ενεργεί. Και ό,τι αποφασίσουν ο εισαγγελέας και τα δικαστήρια θα εφαρμοστεί από το δικαστικό σύστημα της Βενεζουέλας», ανέφερε ο Μαδούρο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας TSJ) επέβαλε χθες Τρίτη απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στον 35χρονο Γκουαϊδό, πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης — του μοναδικού θεσμού που ελέγχει η αντιπολίτευση στη χώρα — και πάγωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία του ως την αποπεράτωση της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται σε βάρος του για τις πρόσφατες ενέργειές του.

“Ο Τραμπ διέταξε να με σκοτώσουν”

«Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την κολομβιανή κυβέρνηση και τη μαφία να με σκοτώσουν» δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Αν μου συμβεί κάτι κάποια μέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κολομβιανός Πρόεδρος Ιβάν Ντούκε θα είναι υπεύθυνοι», πρόσθεσε ακόμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που μεταδόθηκε σήμερα.

Επανέλαβε ότι είναι καλά προστατευμένος σχολιάζοντας την πιθανότητα μιας νέας απόπειρας κατά της ζωής του. «Είμαι πάντα προστατευμένος από τον λαό της Βενεζουέλας, έχουμε μια καλή υπηρεσία πληροφοριών», επισήμανε.

“Θα καλωσόριζε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για την ανανέωση της σύνθεσης της εθνοσυνέλευσης”

«Θα ήταν πολύ καλό να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, θα μας προσέφερε μια καλή μορφή πολιτικής συζήτησης, (θα έδινε) μια λύση μέσω της λαϊκής ψήφου. Θα συμφωνούσα και θα το υποστήριζα να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές», διαβεβαίωσε ο Μαδούρο.

Ο Τζον Μπόλτον εμπόδισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αρχίσει διάλογο με το Καράκας

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε ότι εκτιμά πως ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Μπόλτον, δεν επέτρεψε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αρχίσει διάλογο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Καράκας.

Ο Μαδούρο τόνισε ότι έκανε επανειλημμένες προσπάθειες να αποκτήσει επαφή με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα, που όμως απέβησαν όλες άκαρπες.

«Επί χρόνια, προσπάθησα σε προσωπικό επίπεδο» να υπάρξει διάλογος, είπε. «Έχω στείλει μηνύματα δημόσια που έφθασαν στον Τραμπ, μέσω των ΜΜΕ, προκειμένου να αποκαταστήσουμε μια σχέση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, να έχουμε σεβασμό και διάλογο, παρά τις πολιτικές, πολιτισμικές και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ μας. Και φαινόταν σαν να είχε ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για αυτό. Αλλά ο Μπόλτον απέτρεψε τον Τραμπ από το να αρχίσει διάλογο. Έχω την πληροφορία ότι τον εμπόδισε», υπογράμμισε ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ερωτηθείς από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik κατά τη διάρκεια συνέντευξης που του παραχώρησε εάν στη φρουρά του ή στο προσωπικό του εργάζονται στελέχη ρωσικών ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ερωτηθείς εάν φοβάται νέα απόπειρα κατά της ζωής του, ο Μαδούρο αποκρίθηκε ότι η φύλαξή του είναι πολύ καλή. Ερωτηθείς εάν συμμετέχει προσωπικό ρωσικών ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας στη φρουρά του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας απάντησε ότι «δεν έχει κανένα σχόλιο για το θέμα αυτό».

Εξάλλου, ο σοσιαλιστής πολιτικός είπε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να συνεχίσει να αποκτά προηγμένα οπλικά συστήματα από τη Ρωσία.

«Πάντα έχουμε σχέδια για την προώθηση της συνεργασίας ώστε να βελτιώνουμε την αντιαεροπορική μας άμυνα, την τεχνολογία των πυραύλων μας, το πυροβολικό μας (…). Θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά σε αυτό το πεδίο (σ.σ. των εξοπλισμών). Τα πιο προηγμένα όπλα στον κόσμο θα συνεχίσουν να έρχονται στη Βενεζουέλα», υποστήριξε ο Μαδούρο.

Η συνεργασία των δύο χωρών είναι αδιάλειπτη, συνεχίζεται «κάθε μήνα, αυτό είναι φυσιολογικό, δεν είναι κάτι το οποίο συμβαίνει κατ’ εξαόρεση», νέα ρωσικά οπλικά συστήματα «έρχονται κάθε μήνα», επέμεινε και πρόσθεσε πως το Καράκας εκφράζει «ευγνωμοσύνη» για τη ρωσική βοήθεια και πάντα «αποπληρώνει τις οφειλές του».

Ο Μαδούρο απαγορεύει την έξοδο από τη Βενεζουέλα στον Γκουαϊδο, παγώνει περιουσιακά στοιχεία

30/01/2019 08:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Sputnik
Καράκας, Βενεζουέλα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: