Χάος με το Brexit: Κόντρα Εργατικών με “εναλλακτικούς” Συντηρητικούς, “ετοιμασίες” για την Ιρλανδία




Το Εργατικό Κόμμα πιέζει για τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία γιατί το εναλλακτικό σχέδιό του σχετικά με την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το μόνο που θα μπορούσε να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου και να ενώσει τη χώρα.

Ένας εκπρόσωπος των Εργατικών είπε ότι το κόμμα πιστεύει ότι η πρότασης μομφής, την οποία υπέβαλε απόψε, “θα μπορούσε να συμβεί περισσότερες από μία φορές”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν δεν υπερψησιτεί αύριο, ενδέχεται να την υποβάλουν ξανά.

“Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει στην άκρη”, είπε ο εκπρόσωπος μιλώντας σε δημοσιογράφους. “Χρειάζεται να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, που είναι ο μοναδικός τρόπος για να έχουμε μια νέα ομάδα η οποία θα έχει την εμπιστοσύνη της χώρας και του κοινοβουλίου για να διαπραγματευτεί μια διαφορετική συμφωνία, μια συφωνία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων, είτε ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης είτε υπέρ της παραμονής”, πρόσθεσε.

“Εναλλακτική στρατηγική” θα παρουσιάσουν Συντηρητικοί βουλευτές

Μια ομάδα Συντηρητικών βουλευτών που τάσσονται υπέρ τους Brexit σκοπεύει να προτείνει μια εναλλακτική στρατηγική για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την απόρριψη της συμφωνίας που παρουσίασε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Αντιθέτως, οι βουλευτές αυτοί προτείνουν να συναφθεί μια συμφωνία εμπορίου με τις Βρυξέλλες ή να προχωρήσει η αποχώρηση με βάση τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο Στιβ Μπέικερ, που είναι μέλος της ομάδας αυτής, είπε ότι η απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων είναι “μια θαυμάσια ευκαιρία για να επιδιώξουμε μια καλύτερη συμφωνία που θα σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και θα επικεντρώνεται στις εμπορικές προτεραιότητες του Ηνωμένου Βασιλείου”.

“Θα προσφέρουμε στην ΕΕ μια καλύτερη συμφωνία και θα είμαστε έτοιμοι να εμπορευθούμε με βάση τους κανόνες του ΠΟΕ με την ΕΕ, αν την αρνηθούν” οι Βρυξέλλες, πρόσθεσε.


Λουξεμβούργο και Ιρλανδία προετοιμάζονται για “χαοτική” αποχώρηση της Βρετανίας

Το Λουξεμβούργο εντείνει τις προετοιμασίες του για να αντιμετωπίσει μια “χαοτική” έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός της χώρας, μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο.

“Χρειαζόμαστε ένα γρήγορο και ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς θα προχωρήσουμε”, έγραψε στο Twitter ο Ξαβιέ Μπετέλ. “Οι εσωτερικές προετοιμασίες μας για να περιορίσουμε τη ζημιά στην περίπτωση μιας μη συμφωνίας θα προχωρήσουν ολοταχώς”, πρόσθεσε.

Η Ιρλανδία, από την πλευρά της, σκοπεύει να προωθήσει προς ψήφιση ένα “μέγα” νομοσχέδιο τον επόμενο μήνα, εφόσον υπάρχει ακόμη στον ορίζοντα ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Το υπουργικό συμβούλιο άρχισε να συζητά το σχέδιο αυτό τον περασμένο μήνα. “Φυσικά δεν θέλουμε να χρειαστεί να το κάνουμε, κανείς δεν θέλει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και θα εργαστούμε για το αποφύγουμε”, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σάιμον Κόβενι

Ανήσυχη η Ευρώπη για Βρετανία: Άτακτη έξοδο βλέπει ο Γιούνκερ, να παραμείνει προτείνει ο Τουσκ

15/01/2019
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: