Τεθωρακισμένα οχήματα του γερμανικού στρατού. Φωτογραφία, πηγή , German Army

Αυξήθηκαν οι γερμανικές εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία, το 2018

Παρά τους περιορισμούς, αύξηση παρουσίασαν μέσα στο 2018 οι εξαγωγές αμυντικού υλικού από την Γερμανία, προς την Τουρκία, αλλά και την Σαουδική Αραβία.

Το παραπάνω προκύπτει από επίσημα στοιχεία του γερμανικού Υπουργείου Οικονομίας, μετά από σχετική επερώτηση του κόμματος της Αριστεράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, γερμανικές εταιρείες παρέδωσαν στην Τουρκία, μέσα στο 2018, αμυντικό υλικό αξίας 200 εκατομμυρίων ευρω.

Το 2017, το ποσό αυτό ανέρχονταν στα 60 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή οι εξαγωγές τριπλασιάστηκαν, παρά το γεγονός ότι υφίστανται αυστηροί περιορισμοί, μετά το πραξικόπημα το 2016 στην Τουρκία.

Το Υπουργείο Οικονομίας αναφέρει πως πρόκειται για υλικό που αφορά αποκλειστικά το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Επίσης, οι εξαγωγές πολεμικού υλικού προς την Σαουδική Αραβία έφθασαν το 2018 τα 160 εκατομμύρια ευρω, ενώ οι αντίστοιχες το 2017 ήταν 90 εκατομμύρια ευρω.

Πάντως, στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας, υπάρχει πλέον απαγόρευση εξαγωγής αμυντικού υλικού από την Γερμανία, ως αντίδραση στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι.

Η βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς, Σεβίμ Νταγκντελέμ, σημειώνει πως «η γερμανική αμυντική βιομηχανία συνεχίζει να έχει μεγάλα κέρδη, με τον εγκληματικό πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, αλλά και την επιθετική εξωτερική πολιτική του Ερντογάν».

Βρέθηκαν συντρίμμια του Mirage 2000 που έπεσε στην ανατολική Γαλλία: Αγωνία για τους πιλότους

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος – Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ 10/01/2019 19:55

Be the first to comment on "Αυξήθηκαν οι γερμανικές εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία, το 2018"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*