Ασόβαρες καταστάσεις: O προστατευόμενος …λύκος Μανιαδάκης που έγινε κοκκινοσκουφίτσα

Ο Νίκος Μανιαδάκης. Φωτογραφία, πηγή, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ  

Να με συγχωρέσετε, αλλά εγώ σε αυτόν τον κύριο Μανιαδάκη, ούτε τον μακαρίτη το σκύλο μου δεν θα του εμπιστευόμουν, να τον περάσει απ΄το φανάρι στο απέναντι πεζοδρόμιο. Ο άνθρωπος κάνει «καραμπάμ»  από μακριά ότι…ψάχνεται. Και όποιος το «ψάξιμο» το κάνει επάγγελμα, μπορεί στο πρώτο φανάρι να πουλήσει το σκύλο μου και στην επόμενη στροφή τη μάνα του την ίδια…

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο «ταλαντούχος» κύριος Μανιαδάκης υπήρξε διαχρονικός παράγοντας στον χώρο της τιμολόγησης φαρμάκων, Με μεγάλη και αδιαμφισβήτητη επιρροή σε όλους ανεξαιρέτως τους υπουργούς υγείας της μνημονιακής περιόδου. Ακόμη και σε «υπεράνω υποψίας», όπως ο Βορίδης που τυπικά είναι έξω από το «κάδρο» του σκανδάλου Νovartis, άλλα έπαιρνε τον κύριο καθηγητή παρεούλα στην μακρινή Κίνα για «διμερείς συνομιλίες σχετικά με την διοργάνωση παγκόσμιας συνόδου για την Οικογένεια»! Προφανώς ως…εξειδικευμένο τεχνοκράτη-σύμβουλο.

Ο τύπος λοιπόν ήταν «παρακοιμώμενος» του εκάστοτε υπουργού υγείας. Τελεία και παύλα. Αναπληρωτής κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, θα μου πείτε. Και «ενδιάμεσος/διαπραγματευτής» με την Τρόικα καθώς και βασικός συμμετέχων στην προπαρασκευή νομοθετημάτων για την πολιτική στα φάρμακα. «Key Influencer» όπως παραδέχεται και η ίδια η Novartis. Λογικό λοιπόν να μπαινοβγαίνει στα υπουργικά γραφεία.

Μόνο που ο κύριος καθηγητής είχε και δυό-τρείς εταιρειούλες για να παρέχει συμβουλές επί του ιδίου αντικειμένου σε όποιον ενδιαφερόμενο. Με το αζημίωτο βεβαίως.

Το βρίσκετε λογικό; Σύμβουλος του υπουργού, ενδιάμεσος της Τρόικα, αλλά και επ΄αμοιβή σύμβουλος-λομπίστας οποιουδήποτε ιδιώτη ενδιαφέρεται να επηρεάσει την τιμολόγηση των φαρμάκων στη χώρα.

Ε, λοιπόν δεν είναι καθόλου λογικό. Γι αυτό και ο Μανιαδάκης έσπευσε πρώτος να μπει σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα. Όχι για φωτίσει την υπόθεση αποκαλύπτοντας την αλήθεια σχετικά με το βρώμικο κύκλωμα που χειραγωγούσε τις τιμές των φαρμάκων λαδώνοντας  πολιτικούς. Αλλά για να διασώσει το δικό του «τομάρι» κερδίζοντας ασυλία και νομιμοποιώντας μαύρα έσοδα τα οποία δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.

Αοριστίες και γενικότητες φαίνεται πώς έλεγε στους εισαγγελείς, ακριβώς επειδή δεν ήθελε να μπει στην ουσία της υπόθεσης γιατί θα καιγόταν ολοσχερώς και ο ίδιος. Κι όταν οι δικαστικοί αγρίεψαν, έβαλε την οικοσκευή του σε τρία φορτηγά και ετοιμάστηκε για οικογενειακή απόδραση στην Ισπανία.

Σήμερα ο «προστατευόμενος» έγινε κατηγορούμενος και από απεχθής κουκουλοφόρος, οσιομάρτυρας πολιτικής συνομωσίας. Εχει πάρει σβάρνα τα κανάλια και λέει ότι δεχόταν πιέσεις για να κατονομάσει πολιτικούς. Ο πρώην μάρτυρας που ζήτησε καθεστώς προστασίας, από ποιους άραγε;…

Το πόσο εύκολα αλλάζουν οι ρόλοι στην Ελλάδα είναι απολύτως ενδεικτικό και της σοβαρότητας των θεσμών. Ο Μανιαδάκης ντύθηκε από λύκος…Κοκκινοσκουφίτσα ακριβώς επειδή οι ανακριτές δεν διασφάλισαν εγγράφως τι είδους αποκαλύψεις θα κάνει ώστε να αποσπάσει το προνομιακό καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα. Χρειαζόταν ιδιαίτερη φιλοσοφία για να αντιληφθεί κανείς το…ευμετάβλητον των προθέσεων του ανδρός;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Γιατί ο Τραμπ άλλαξε την απόφασή του για τη Συρία: Η νίκη του Ισραήλ και η ήττα της Τουρκίας

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal