Άρχισε η επέλαση του “Τηλέμαχου” με χιόνια και πολικό ψύχος: Σε ετοιμότητα η κρατική μηχανή




Αρνητικές θερμοκρασίες που θα διατηρηθούν για τουλάχιστον δύο ημέρες επιφυλάσσει η νέα κακοκαιρία “Τηλέμαχος” που πλήττει πολλές περιοχές της χώρας.

Για σήμερα Δευτέρα 07/01/2019, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στο Νότιο Αιγαίο και το Νότιο Ιόνιο, χιονόνερο στο Βόρειο Αιγαίο και χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική και βαθμιαία στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τη Βορειοανατολική Πελοπόννησο (Χάρτης 1).

Είναι χαρακτηριστικές οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του meteo το πρωί της Δευτέρας 07/01.

Μετά το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια, στις Σποράδες και την Ανατολική Στερεά θα είναι κατά περιόδους πυκνές, ενώ τις βραδινές ώρες χιονόπτωση αναμένεται και στο κέντρο της Αθήνας. Η εκτιμώμενη χιονοκάλυψη στην περιοχή της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας το πρωί της Τρίτης 08/01, παρουσιάζεται στον Χάρτη 2.

Παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, όπου τοπικά στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός (αρνητικές θερμοκρασίες καθ’ολη τη διάρκεια του 24ώρου), τόσο τη Δευτέρα 07/01, όσο και τις πρωινές ώρες της Τρίτης 08/01/2019 (Χάρτης 3).

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο Δήμος Χανίων για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επηρεάσουν από το απόγευμα και την Κρήτη.

Όπως ανακοινώθηκε, διευρύνεται το ωράριο του νυκτερινού καταφυγίου αστέγων του δήμου, η λειτουργία του οποίου, σήμερα, θα ξεκινήσει στις 17:00. Η δομή θα λειτουργεί όλο το 24ωρο λόγω της πρόβλεψης για δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ εάν χρειαστεί θα παραταθεί.

Παράλληλα, το ΚΑΠΗ Παλιάς Πόλης (Δασκαλογιάννη 62) θα παραμείνει ανοικτό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Διαθέσιμο για φιλοξενία πολιτών θα είναι και το Δημοτικό Γηροκομείο.

Ο Δήμος Χανίων συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από πιθανούς κινδύνους λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Θεσσαλονίκη: Σε ποιους δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες
Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας λόγω χιονόπτωσης και παγετού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας (στις 12.20 το μεσημέρι), αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στον νομό Ημαθίας, από το 82ο έως το 97ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στο οδικό δίκτυο προς τα Χιονοδρομικά Κέντρα Σελίου και Τριών Πέντε Πηγαδιών, από το 21 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Βέροιας-Δασκίου, στις δημοτικές οδούς Νάουσας-Ροδοχωρίου και Νάουσας-Αρκοχωρίου.

Στον νομό, Κιλκίς αλυσίδες είναι απαραίτητες από το 5ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γουμένισσας-Λιβαδίων, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Φανού-Σκρα, και μέσα στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Κιλκίς.

Στον νομό Πέλλας, οι αλυσίδες είναι απαραίτητες σε όλο το επαρχιακό δίκτυο, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν). Ο παγετός δημιουργεί προβλήματα και από το 18ο έως το 26ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σερρών-Λαϊλιά, όπου η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Εφοδιασμένοι με αλυσίδες πρέπει να είναι οι οδηγοί που κινούνται στην Χαλκιδική, από το 60ο έως το 85ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) και στις επαρχιακές οδούς Νεοχωρίου-Βαρβάρας-Ολυμπιάδος, Αρναίας-Στανού, Παλαιοκάστρου-Ταξιάρχη, καθώς και μέσα στα δημοτικά διαμερίσματα της ορεινής Χαλκιδικής. Στο μεταξύ, χωρίς αλυσίδες κινούνται πλέον τα οχήματα στην επαρχιακή οδό Λιβαδιού-Κολινδρού του νομού Πιερίας.­

Σύντομο το πέρασμα του “Τηλέμαχου” αλλά έντονη η παρουσία του στα ανατολικά της χώρας

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και meteo

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: