Από αγαπημένοι φίλοι γίνανε εχθροί: Είστε κυβέρνηση αποστασίας, είπε ο Καμμένος στον Τσίπρα




“Η σημερινή (χθεσινή) αποτελεί ημέρα θρήνου για την Ελλάδα επειδή πλέον αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή για την παραχώρηση της ιστορίας της Μακεδονίας, κατά παράβαση της εθνικής θέσης που διαμορφώθηκε το 1992 στη σύσκεψη του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και ουδέποτε ανατράπηκε.

Η σημερινή είναι ημέρα θλιβερή για το κοινοβούλιο που από νωρίς ξεκίνησε με τη διάλυση ενός κόμματος, με υπόγειες μεθοδεύσεις και αποστασίες, διαγραφές, με μεθοδεύσεις, εν συνεχεία, κατάφωρης παραβίασης του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής”.

Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικών και ‘Αμυνας της Βουλής, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Η συζήτηση γίνεται μέσα σε εκρηκτικό κλίμα, ανάλογο -όπως έγραψε η εφημερίδα Καθημερινή- του οποίου η ελληνική Βουλή έζησε μόνο στις χειρότερες στιγμές της μνημονιακής περιόδου.

Αυτή τη φορά γίνεται επί εθνικού ζητήματος που καθιστά την όλη κατάσταση σχεδόν έκρυθμη.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Τρίτη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας. Η συνολική διαδικασία προγραμματίζεται να κορυφωθεί την νύχτα της Πέμπτης με ψηφοφορία στην Ολομέλεια για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ξεχωριστή στιγμή κατά την διάρκεια της ομιλίας του κ. Καμμένου ήταν αυτή κατά την οποία ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απευθύνθηκε στην κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία, ως βουλευτής της αντιπολίτευσης.

  • “Από κυβέρνηση της εθνικής συμφιλίωσης γίνατε κυβέρνηση αποστασίας”, είπε ο Πάνος Καμμένος. “Με όλες τις μεθοδεύσεις που έγιναν καταφέρατε να μετατρέψετε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας από 28-27 σε 29-26. Θερμά συγχαρητήρια! Αυτή είναι η έμπνευσή σας για μια κυβέρνηση της Αριστεράς; Σπάσατε έναν συνασπισμό που δημιουργήσαμε παρά τις σημαντικές πολιτικές διαφορές μας, σεβόμενοι ότι έπρεπε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Στο όνομα ποιου συμφέροντος καταπατήσατε τη συμφωνία μας και μετατρέψατε μια κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης σε μια κυβέρνηση αποστασίας;”, είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

“Θλίβομαι γιατί γνωρίζω την αλήθεια. Οι πολίτες θα καταλάβουν σε μερικά χρόνια ποιοι έστησαν αυτή τη συμφωνία”, είπε ο Πάνος Καμμένος και υπογράμμισε ότι δεν πίεσαν οι ΗΠΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά “η πρόταση ήταν του κ. Κοτζιά” και βεβαίως η πίεση ήταν από την κ. Μέρκελ διότι από την Ευρώπη θέλουν να κάνουν μπίζνες στα Σκόπια.

Ειδικότερα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπογράμμισε ότι “η αναφορά στο Μακεδονικό λαό, με χαρακτηριστικά ομοιογένειας, δημιουργεί πρόδηλη σύγχυση στον Μακεδονικό λαό της Β. Ελλάδας. Οι δε επεξηγήσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ξεθωριάσουν με την πάροδο του χρόνου και η κρατική οντότητα της Βόρειας Μακεδονίας θα υπερισχύσει της ελληνικής περιφέρειας της Μακεδονίας”.

Εκτιμώ ιδιαίτερα ως ηγέτη τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, είπε επίσης ο κ. Καμμένος για να προσθέσει, “έκανε λάθος που το αναγνώρισε στο τέλος. Πίστεψε ότι σε 10 χρόνια θα έχει ξεχαστεί το όνομα. Έχουν περάσει τριάντα χρόνια και το όνομα δεν έχει ξεχαστεί, γιατί το όνομα είναι η ψυχή του προβλήματος”.

Ιδίως ως προς τη στάση που τηρούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε σχέση με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Πάνος Καμμένος είπε ότι “στην επίσημη θέση σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε συμπολίτευση και αξιωματική αντιπολίτευση. Μάλιστα η κ. Μπακογιάννη είχε υποσχεθεί λύσει σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς, για ονομασία Βόρεια Μακεδονία”. Για τους Ανεξάρτητους Έλληνες όμως το θέμα της ονομασίας έχει να κάνει με την ψυχή της Ελλάδος, είπε ο Πάνος Καμμένος και υπογράμμισε ότι η απόφαση των πολιτικών αρχηγών το 1992 ήταν καμία εκχώρηση του όρου Μακεδονία και άρα σήμερα οποιαδήποτε αλλαγή αυτής της θέσης απαιτεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συνεδριάσει ξανά με τους αρχηγούς των κομμάτων και τότε να ανατρέψουν αυτή τη θέση.

“Οποιαδήποτε άλλη λύση δεν είναι αποδεκτή από τον ελληνικό λαό”, είπε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών παραβιάζει και την διεθνή πρακτική γιατί δεν προβλέπει δυνατότητα καταγγελίας ή λύσης της Συμφωνίας, και αντίθετη με το Σύνταγμα της Ελλάδας και των Σκοπίων. “Αυτό δεν σας το λέει ένας συντηρητικός δεξιός συνταγματολόγος. Σας το λέει εκείνος ο οποίος ξεσήκωσε τους αγανακτισμένους και μας ένωσε στην πλατεία Συντάγματος. Σας το λέει ο καθηγητής Κασιμάτης “, παρατήρησε ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε ότι η Συμφωνία παραβιάζει και τη Δημοκρατία στα Σκόπια με δεδομένες τις καταγγελίες για εξαγορές, εκβιασμούς, φυλακίσεις, αποφυλακίσεις, με δημοψήφισμα που ανατράπηκε.

“Η συμφωνία αυτή αποτελεί όνειδος για την πατρίδα μας, για τη Δημοκρατία και φοβάμαι πολύ ότι το χειρότερο της αποτέλεσμα είναι ότι θα αποτελέσει την αρχή μιας μεγάλης σύγκρουσης στα Βαλκάνια”, είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Κατρούγκαλος: «Προφάσεις εν αμαρτίαις» τα θέματα της διαδικασίας που έθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κατέθεσε τη ρηματική ανακοίνωση της κυβέρνησης της γείτονος χώρας

«Προφάσεις εν αμαρτίαις» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος τα θέματα που έθεσαν επί της διαδικασίας συζήτησης της Συνθήκης των Πρεσπών στην Επιτροπή, οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ενώ κατέθεσε τη ρηματική διακοίνωση στα ελληνικά και στα αγγλικά, όπως και ζητήθηκε.

«Εμείς ένα πράγμα θέλουμε. Να συζητήσουμε στην Ολομέλεια, όπου ο ελληνικός λαός θέλει να ακούσει από εμάς επιχειρήματα. Όποιος θέλει να ματαιώσει τη συζήτηση αυτή, δεν είναι απλώς εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, που όλοι δικαιούνται να είναι με επιχειρήματα κι όχι με κραυγές, είναι εναντίον της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού», είπε ο κ. Κατρούγκαλος. Εξήγησε δε ότι σε κάθε περίπτωση η ρηματική ανακοίνωση του γειτονικού κράτους, μας εξασφαλίζει απολύτως από πλευράς εγγυήσεων του διεθνούς δικαίου, «διότι βάσει του άρθρου 27 της Συνθήκης της Βιέννης δεν μπορείς να προβάλλεις λόγο που ανάγεται στο εθνικό σου δίκαιο για να αναιρέσεις υποχρέωσή σου που απορρέει από διεθνή συνθήκη, όπως είναι η Συνθήκη των Πρεσπών».

Ως προς το αίτημα για την κατάθεση του συνολικού κειμένου του Συντάγματος της γείτονος, ο κ. Κατρούγκαλος υπενθύμισε ότι σε όλες τις συνταγματικές τάξεις και τη δική μας, οι αναθεωρήσεις του Συντάγματος δημοσιεύονται με ψήφισμα κατ’ εντολήν πάντα του προέδρου της Βουλής – κι αυτή είναι η βασική διάκριση στα δημοκρατικά πολιτεύματα σε σχέση με τα μοναρχικά. Παρέπεμψε στο Ψήφισμα Ζ της αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων από 6-4-2001 για τη σύγκριση. Για διευκόλυνση όμως της Βουλής, όπως είπε, ο κ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει ένα συγκριτικό πίνακα για το πώς ήταν τα άρθρα πριν και πώς μετά.

Σχετικώς με το αίτημα κατάθεσης της επιστολής παραίτησης Κοτζιά, ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θα ήταν ιδιαίτερα ευτυχής να ήταν σήμερα παρών διότι αυτή η Συνθήκη είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό δικό του επίτευγμα και που κανείς δεν περίμενε ότι θα μπορούσε η Ελληνική Δημοκρατία να το διαπραγματευθεί. «Αυτά που πέτυχε για παράδειγμα η Συμφωνία, τα λέει ρητά ο κ. Μέρτζος, ο πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ότι «κλείνουν πληγές και δεν ανοίγουν άλλες». «Πήραμε, δεν δώσαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο κ. Κατρούγκαλος. Ακόμη τόνισε ότι ο κ. Κοτζιάς θα μιλήσει στην Ολομέλεια και θα αναφερθεί σε όλα.

Αναφορικώς με θέματα αντισυνταγματικότητας της Συμφωνίας, ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε ότι σύμφωνα με το άρθρο 100 του Κανονισμού οι ενστασεις συνταγματικότητας εξετάζονται από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ως προς το θέμα της συνταγματικότητας της γείτονος – όπως το έθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος -, ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε ότι είναι προφανές πως εδώ εξετάζουμε ζητήματα συνταγματικότητας της δικής μας έννομης τάξης, παρόλα αυτά ανέφερε ότι από τη συνδυαστική ισχύ των άρθρων 26 και 27 της Συνθήκης της Βιέννης δεν νοείται προβολή λόγου του εσωτερικού δικαίου για αντίκρουση υποχρέωσης που απορρέει από Διεθνή Συνθήκη. «Με τη ρηματική ανακοίνωση ρητά μας διαβεβαιώνουν ότι τηρήθηκε η συνταγματική τάξη της» επανέλαβε ο αν. υπουργός Εξωτερικών.

Ως προς το ζήτημα αρμοδιότητας της Επιτροπής, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η ουσία είναι να γίνει ουσιαστική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ υπενθύμισε ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία, που είχε πρακτικά το ίδιο περιεχόμενο, δεν ήρθε ποτέ για συζήτηση και κύρωση στην Ολομέλεια.

«Εμείς σεβόμαστε τη Δημοκρατία και την κοινοβουλευτική αρχή. Θέλουμε να συζητηθεί η Συμφωνία αυτή. Μόνο να κερδίσουμε έχουμε από τη συζήτηση αυτή κι όχι να χάσουμε. Απορώ λοιπόν, ποιοι θέλουν να ματαιώσουν τη συζήτηση στην Ολομέλεια. Κι αν αρνηθήκατε την τηλεμαχία με τον πρωθυπουργό, κύριοι της ΝΔ, δεν θα θέλατε να υπάρχει τουλάχιστον η συζήτηση στον ναό της Δημοκρατίας», υπογράμμισε.

Εξάλλου, ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε ζήτημα ανάγνωσης σχετικώς με τα ζητήματα της συμμετοχής των βουλευτών, όπως αυτά τέθηκαν, καθώς (όπως είπε) το άρθρο 29 παρ. 5 αναφέρεται στη συγκρότηση των Τμημάτων της Βουλής και όχι των Επιτροπών, και προσέθεσε πως το άρθρο 31 παρ. 3 και 5, σε συνδυασμό με το άρθρο 70 και 72 του Συντάγματος, στην πραγματικότητα δίνουν στον πρόεδρο της Βουλής υπερπρονομία να ορίσει τα μέλη των Επιτροπών, όμως προς τιμήν του ο πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε να θέσει σε κλήρωση τα ονόματα των ανεξάρτητων βουλευτών και να διαγραφεί το όνομα του κ. Δανέλλη.

Αναφορικά με τα θέματα που επισήμανε ο Πάνος Καμμένος (για το άρθρο 74 παρ. 2), ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι αναφέρονται στην παραπομπή από την Επιτροπή στην Ολομέλεια των νομοσχεδίων. «Αυτό γίνεται πάντοτε στο πλαίσιο της εισηγητικής συμβουλευτικής αρμοδιότητας που έχει Επιτροπή, ακόμη κι αν η Επιτροπή καταλήξει διαφορετικά, που σας διαβεβαιώνω ότι, όπως προκύπτει από τη σύνθεσή της, δεν θα καταλήξει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα που έθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, γιατί δεν έρχεται μαζί με τη Συμφωνία το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος χώρας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει. Για να υπάρξει πρέπει να ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων τη Συμφωνία». «Κι αυτό είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Συμφωνίας. Αυτό είναι που ποτέ δεν έχει ξανασυμβεί. Χωρίς πόλεμο να δέχεται μια χώρα να αλλάξει το όνομά της και το Σύνταγμά της και πολλές διατάξεις από αυτό, χωρίς να έχει άλλη υποχρέωση από αυτό που απορρέει από τη διαδικασία» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Λοβέρδος: Εμφαντική και ανεπιφύλακτη η άρνησή μας να ψηφίσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών-“όχι” και στην προσχώρηση της FYROM στο ΝΑΤΟ

“Εκφράζω τη ρητή, εμφαντική και ανεπιφύλακτη άρνησή μας να ψηφίσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών”, ανέφερε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος και υπογράμμισε ότι με τον ίδιο τρόπο η ΔΗΣΥ θα πει “όχι” και στην κύρωση του Πρωτοκόλλου Προσχωρήσεως της FYROM στο ΝΑΤΟ, το οποίο, “με βάση το άρθρο 2 παρ. 4 της Συμφωνίας έπρεπε να έχει κατατεθεί σήμερα στη Βουλή για να κυρωθεί ταυτόχρονα”. “To δικό μας όχι είναι εύλογο, εμφαντικό και πατριωτικό”, είπε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατήγγειλε παιχνίδι με σκοπό το διεμβολισμό του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΣΥ. “Τις τελευταίες μέρες παίχτηκε ένα παιχνίδι εναντίον μας, στηριγμένο στη στάση ενός βουλευτή που δεν ανήκει πλέον στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, και έως χθες, που πήραμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, παραβλέφθηκε σκοπίμως το γεγονός, πως όλοι οι υπόλοιποι δεκαεννιά βουλευτές μας, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις Μακεδόνες βουλευτές μας, έχουν μία και ενιαία πατριωτική στάση, όπως ακριβώς ταιριάζει στην ιστορία μας. Μια ιστορία που θεμελίωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και έκτοτε διέπει την πολιτική και την εν γένει στάση μας. Παίχτηκε, επαναλαμβάνω, ένα παιχνίδι εναντίον μας, με σκοπό το διεμβολισμό του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Χτύπησαν, όμως, σε τοίχο. Χτύπησαν πάνω στη συνοχή και τον πατριωτισμό μας”, είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι οι συνταγματικές διευκρινίσεις για τα θέματα της εθνικότητας και της γλώσσας εκ μέρος της πΓΔΜ, “δεν επηρεάζουν σε θετική κατεύθυνση τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αντιθέτως εν μέρει την επιβαρύνουν περισσότερο”.

Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι πρέπει η κυβέρνηση να καταθέσει στην εθνική αντιπροσωπεία το κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις του και με τους “εκεί συνταγματικούς νόμους” που το συμπληρώνουν. Αυτό όπως είπε είναι απαραίτητο καθώς “η Ελλάδα δεν μπορεί να κυρώσει και να επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αν δεν της είναι απολύτως σαφές ποιο είναι το Συνταγματικό κείμενο της πΓΔΜ”, γιατί το συνταγματικό δίκαιο στην πΓΔΜ “δεν διέπεται από ευταξία”.

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ επισήμανε επίσης ότι η ελληνική Βουλή καλείται να επικυρώσει τη Συνθήκη των Πρεσπών στο πρωτότυπο αγγλικό κείμενο και όχι τα όσα κατ΄εφαρμογή της ψηφίστηκαν στα Σκόπια, δηλαδή όχι τη ρηματική διακοίνωση ή τις συνταγματικές αλλαγές και τους εφαρμοστικούς νόμους στη χώρα αυτή. Επικαλέστηκε στο σημείο αυτό τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται ο όρος “nationality”. “Όποιον ορισμό κι αν δίνει το Σύνταγμα των Σκοπίων, πριν ή μετά τις πρόσφατες αλλαγές, στην αγγλική υπάρχουν τρεις όροι, για να αποδώσουν τους τρεις διαφορετικούς όρους που έχουμε κι εμείς στη γλώσσα μας: citizenship, ιθαγένεια, nationality, εθνικότητα, όπου ο καθένας μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει κι όπως αισθάνεται, αλλά και ethnicity, εθνότητα. Η συμφωνία, συνεπώς, για να αποδώσει την ιθαγένεια έπρεπε να περιλαμβάνει τον όρο citizenship. Η αναφορά, αντίθετα, στον πιο αυθαίρετο για μια διμερή συμφωνία όρο nationality, δίνει μεγάλες ευχέρειες στους Σκοπιανούς, που θα τις χρησιμοποιήσουν μετά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ”, είπε ο κ. Λοβέρδος.

“Δεν υπάρχει πιο σαφής και ασφαλής βάση για να μιλήσουν, ήδη ο Ζάεφ το έκανε, για «μακεδονική» δήθεν μειονότητα στην Ελλάδα. Κι αν έχει μία λογική από την πλευρά τους η μη χρήση του όρου «σλαβομακεδόνες» λόγω της ύπαρξης Αλβανών και άλλων εθνικοτήτων εκεί, ουδείς μπορεί να εξηγήσει γιατί δεν γίνεται χρήση του όρου «βορειομακεδόνες», αφού η χώρα τους έτσι θα λέγεται, και κατά τη διεθνή πρακτική ο όρος αυτού του είδους συχνά χρησιμοποιείται (Βορειοκορεάτης, Νοτιοαφρικανός κοκ).”, παρατήρησε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ.

Ως προς τη γλώσσα, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι “ο κατήφορος συνεχίζεται και σε αυτό το ζήτημα τη Συμφωνία των Πρεσπών αφού “η κυβέρνηση της Ελλάδας για να καλυφθεί απέναντι στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και των πολιτών, ανήγαγε σε διεθνή, διμερή συμβατικό κανόνα έναν κατάλογο μεταγραμμάτισης που έγινε στο πλαίσιο του ΟΗΕ το 1977, σύμφωνα με την οποία η γλώσσα της ΠΓΔΜ αποκαλείται «μακεδονική»”.

Κλείνοντας ο Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει την επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, σημειώνοντας ότι δεν θα είναι η επιτομή της αδιαφάνειας και της απόκρυψης στοιχείων, να ζητείται η ψήφος των βουλευτών και να σηκώσουν τη βαριά ευθύνη, ενώ θα αγνοούν βασικά ζητήματα.

Άγριος καυγάς στην Επιτροπή Εξωτερικών: Ενστάσεις από Καμμένο και παρέμβαση Βούτση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: