Γίνεται χαμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -ο χώρος αντίστασης μέχρι τελικής πληκτρολόγησης των Κυπρίων- για τα όσα διαδραματίζονται στην κοινωνία. Είναι και πολλά τα ζητήματα που βρίσκονται αυτή την περίοδο στη δημόσια σφαίρα.
Τα θέματα της Δικαιοσύνης, του ΓεΣΥ, ο διορισμός των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών, τα ανοικτά ζητήματα της Παιδείας, της μείωσης των δήμων- βασιλείων του παραγοντισμού. Όλα αυτά συνθέτουν το παζλ της κυπριακής τσιμεντωμένης πραγματικότητας. Στην αντίπερα όχθη, λοιπόν, όλων αυτών των εξελίξεων, στέκονται οι περιστασιακές αντιδράσεις, αυτές του καναπέ και του πληκτρολογίου.
Βγάζουν φαρμάκι αλλά και… επαναστατικότητα τα όσα γράφονται καυτηριάζοντας τα κακώς έχοντα. Μέχρι εκεί. Ο ρόλος και η αποστολή αρχίζουν και σταματούν στη διαδικτυακή «πάλη των τάξεων» και στις καταγγελίες εναντίον των προνομιούχων. Λίγο κράξιμο και μάλιστα όχι διά ζώσης και αυτό είναι όλο. Τα κίτρινα γιλέκα, για παράδειγμα, στην Κύπρο χρησιμοποιούνται μόνο για την ασφάλεια στους δρόμους. Μπορεί να θαυμάζουν κάποιοι τη δράση των «Κίτρινων Γιλέκων» στη Γαλλία αλλά εξ αποστάσεως πάντα και μακριά από αυτούς.
Γι’ αυτό και η καθεστηκυία τάξη δεν έχει λόγους να ανησυχεί. Δεν υπάρχει στον τόπο αυτό φορέας αλλαγής. Το κομματικό σύστημα λειτουργεί με νόρμα συντήρησης των κεκτημένων του, πρωτίστως, όμως, των άλλων, που έχουν την πατέντα.
Ο πέραν της Δεξιάς χώρος είναι ορφανός. Αριστεροί στην Κύπρο σαφώς και υπάρχουν, δεν υπάρχει όμως Αριστερά, υπό την έννοια της οργανωμένης έκφρασης. Όσοι αυτοπροσδιορίζονται δοκιμάστηκαν και επιβεβαίωσαν το προφανές. Ότι είναι μεγάλος εταίρος του συστήματος και οι πολιτικές, είτε τότε που βρέθηκαν στην Κυβέρνηση είτε βρισκόμενοι στην αντιπολίτευση, επί της ουσίας εκφράζουν τα κατεστημένα (οικονομικά, κοινωνικά κ.ά.).
Ο χώρος του Ενδιάμεσου, κατακερματισμένος και αποπροσανατολισμένος, αναζητεί πατήματα, που δεν είναι ισορροπημένα. Η Ακροδεξιά παρουσιάζεται αντι-συστημική, είναι όμως μέρος του συστήματος και απόγονοι των παιδιών του κομματικού σωλήνα.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για την ανάγκη η Κύπρος, μετά από μια συμφωνία στο Κυπριακό, να καταστεί κανονικό κράτος. Δεν αρκούν, όμως, οι ρυθμίσεις σε μια συμφωνία. Χρειάζεται και μια εσωτερική επανάσταση, που θα ανατρέψει κατεστημένα και νοοτροπίες.
Διαχρονικά, η κακοδαιμονία των πολιτικών είναι το μικρόβιο του κόστους. Διαχρονικά η κακοδαιμονία μιας χώρας είναι η απάθεια και η προσαρμοστικότητα των πολιτών.
Γεμίζει τις τσέπες του ο Ερντογάν: Η ιδεολογία της ισλαμοποίησης των κατεχομένων και τα οφέλη του