Ανήσυχη η Ευρώπη για Βρετανία: Άτακτη έξοδο βλέπει ο Γιούνκερ, να παραμείνει προτείνει ο Τουσκ




Με ανησυχία έγινε δεκτή η συντριπτική καταψήφιση της πρότασης της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, σχετικά με το Brexit, από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου.

Η ΕΕ εκφράζει τη «λύπη» της για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και καλεί τη βρετανική κυβέρνηση «να διευκρινίσει τις προθέσεις της όσον αφορά τα επόμενα βήματα, το συντομότερο δυνατόν». Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά από συνομιλίες με τις 27 πρωτεύουσες.

«Η ΕΕ των “27” θα παραμείνει ενωμένη και υπεύθυνη, όπως ήταν σε όλη τη διαδικασία και θα επιδιώξουμε να μειώσουμε τις ζημιές που προκαλεί το Brexit», συνεχίζει ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως η ΕΕ θα συνεχίσει την προετοιμασία της για όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένης της μη συμφωνίας.

«Θα συνεχίσουμε τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας της ΕΕ με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Η συμφωνία αυτή είναι και παραμένει ο καλύτερος και μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», καταλήγει ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ.

 

Παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, ζητά ο Ντόναλντ Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζητά μια “θετική λύση”, την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Η μοναδική θετική λύση, μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο, είναι να παραμείνει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε απόψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

“Αν είναι αδύνατον να υπάρξει συμφωνία, και κανείς δεν θέλει να μην υπάρξει συμφωνία, τότε ποιος θα έχει τελικά το θάρρος να πει ποια είναι η μοναδική θετική λύση;”, έγραψε ο Τουσκ στο Twitter.

Αύξηση του κινδύνου άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας, “βλέπει” ο Γιούνκερ

Για αυξημένο κίνδυνο “μη συντεταγμένης εξόδου” του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε δήλωσή του μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

“Αν και δεν επιθυμούμε να συμβεί αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να διασφαλίσει την πλήρη προετοιμασία της ΕΕ”, σημειώνει, καλώντας το “Ηνωμένο Βασίλειο να διευκρινίσει τις προθέσεις του το συντομότερο δυνατό”.

Με μήνυμά του στο Twitter, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρει: “Με λύπη παρακολουθώ απόψε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας” στο βρετανικό κοινοβούλιο.

“Προτρέπω τη Βρετανία να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει”.

Επιπλέον, σε μια ανακοίνωση ο Γιούνκερ επισημαίνει ότι “ο κίνδυνος μιας άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας έχει αυξηθεί” με την απόρριψη της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε επίσης ότι δεν επιθυμεί ένα άτακτο Brexit, επισημαίνοντας: “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται για να βοηθήσει στο να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη”.

“Μεγάλοι χαμένοι” οι Βρετανοί, αν αποχωρήσουν”, δηλώνει ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε απόψε ότι η Βρετανία θα είναι η “μεγαλύτερη χαμένη” αν προχωρήσει σε ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.

“Πρώτη επιλογή, προχωρούν προς μια μη συμφωνία. Λένε: Δεν υπάρχει συμφωνία. Αυτό είναι τρομακτικό για όλους. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι οι Βρετανοί”, είπε ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας σε δημάρχους.

Η δήλωση αυτή έγινε μετά την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, όταν ο Μακρόν πληροφορήθηκε το αποτέλεσμα, ενώ συνεχιζόταν, επί σχεδόν επτά ώρες, η διαβούλευσή του με τοπικούς αξιωματούχους στο πλαίσιο της ευρείας, δημόσιας συζήτησης που ξεκίνησε σήμερα για να αντιμετωπιστεί η κρίση των “κίτρινων γιλέκων”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε “όσο πιο μακριά μπορούσε” με την τρέχουσα πρότασή της, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος. Σχολίασε επίσης ότι η πιθανότητα να ζητήσει η Βρετανία “παράταση” στο άρθρο 50 –δηλαδή να μην αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου αλλά αργότερα– δημιουργεί “αβεβαιότητα”.

Λουξεμβούργο και Ιρλανδία ετοιμάζονται για μία “χαοτική” αποχώρηση

Το Λουξεμβούργο εντείνει τις προετοιμασίες του για να αντιμετωπίσει μια “χαοτική” έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός της χώρας, μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο.

“Χρειαζόμαστε ένα γρήγορο και ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς θα προχωρήσουμε”, έγραψε στο Twitter ο Ξαβιέ Μπετέλ. “Οι εσωτερικές προετοιμασίες μας για να περιορίσουμε τη ζημιά στην περίπτωση μιας μη συμφωνίας θα προχωρήσουν ολοταχώς”, πρόσθεσε.

Η Ιρλανδία, από την πλευρά της, σκοπεύει να προωθήσει προς ψήφιση ένα “μέγα” νομοσχέδιο τον επόμενο μήνα, εφόσον υπάρχει ακόμη στον ορίζοντα ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Το υπουργικό συμβούλιο άρχισε να συζητά το σχέδιο αυτό τον περασμένο μήνα. “Φυσικά δεν θέλουμε να χρειαστεί να το κάνουμε, κανείς δεν θέλει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και θα εργαστούμε για το αποφύγουμε”, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σάιμον Κόβενι.

Δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης, δηλώνει ο Κουρτς

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, διεμήνυσε απόψε ότι η συμφωνία μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών για το Brexit δεν επιδέχεται επαναδιαπραγμάτευσης.

“Λυπάμαι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης”, έγραψε στο Twitter.

Βέλγιο: Η κυβέρνηση θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των Βέλγων πολιτών

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε, μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο, ότι η κυβέρνησή του “θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών της και θα υπερασπιστεί τις βελγικές εταιρείες”.

Με πληρoφορίες από τα ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Συντριβή για Μέι: Καταψηφίστηκε με 202 ψήφους υπέρ και 432 κατά, η Συμφωνία Αποχώρησης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: