Ανένδοτο κηρύσσει η ΝΔ στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για να “φρενάρει” την Συμφωνία




Η διάσκεψη των Προέδρων που γίνεται αυτή την ώρα θα αναλάβει να λύσει τον γόρδιο δεσμό της σύνθεσης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας (αλλά και των άλλων Επιτροπών του κοινοβουλίου) καθώς πλέον έχει αλλάξει η σύνθεση των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή με τις αποχωρήσεις και τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ήδη Αμυράς και Ψαριανός αποχώρησαν απο το ΠΟΤΑΜΙ που χάνει πλέον το δικαίωμα της συγκρότησης κοινοβουλευτικής ομάδας. Άσχετα εάν θα ενταχθεί στο ΠΟΤΑΜΙ όπως συζητείται ο θανάσης Θεοχαρόπουλος, ήδη διαγραφείς από το ΚΙΝΑΛ, είναι και αυτός ανεξάρτητος και όπως ξεκαθάρισε ο Νίκος Βούτσης για ανασύσταση Κ.Ο. απαιτούνται 10 βουλευτές.

Το θέμα που ανακύπτει είναι πως λόγω του κανονισμού της Βουλής η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας αποτελείτο μέχρι σήμερα από 55 μέλη, 27 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 14 από τη ΝΔ, 4 από ΔΗΣΥ, 3 από ΧΑ και 3 από το ΚΚΕ, από ένας από την Ένωση Κεντρώων το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ και τον Δημήτρη Καμμένο εκ των ανεξαρτήτων.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, μέχρι σήμερα θεωρείτο σχεδόν βέβαιο ότι ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι θα μπορούσαν να διαμορφώσουν πλειοψηφία προκειμένου η Συμφωνία των Πρεσπών να εξασφαλίσει τη θετική εισήγηση από την Επιτροπή. Ωστόσο η διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού σημαίνει ότι –μεταξύ άλλων- χάνει πλέον το δικαίωμα εκπροσώπησης στις Επιτροπές.

Στην συγκεκριμένη δε που προβλέπεται η εκπροσώπηση δύο ανεξάρτητων βουλευτών, με τις υπάρχουσες διαρροές και ανακατατάξεις το θέμα θα πρέπει να λυθεί με κλήρο, καθώς είναι άνω των τριών οι ανεξάρτητοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Αν και η κυβέρνηση δεν βιάζεται να ολοκληρώσει την διαδικασία και ο ρόλος της Επιτροπής είναι γνωμοδοτικός, η ΝΔ επενδύει πολιτικά στο ρόλο της και προσανατολίζεται σε σκληρή θέση προκειμένου να “φρενάρει” την διαδικασία.

Μάχη ετοιμάζεται να δώσει η ΝΔ

Η ΝΔ θα δώσει τη μάχη προκειμένου να γίνει κατανοητό ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια και ο κάθε βουλευτής να αναλάβει τις ευθύνες τους, αναφέρουν πηγές της ΝΔ ενόψει της έναρξης της διαδικασίας κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι ίδιες πηγές προειδοποιούν εξάλλου ότι όλα θα πρέπει να προχωρήσουν με τρόπο που δεν θα αλλοιώνει τους συσχετισμούς των δυνάμεων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα και σε κάθε περίπτωση ότι δεν γίνεται αποδεκτή οιαδήποτε διαδικασία fast truck.

Ειδικότερα πηγές της ΝΔ ανέφεραν πριν από λίγο:

«Καθώς ακούμε από πρωί διάφορες φημολογίες για διαδικασίες εξπρές και διαδικασίες fast truck, εννοείται ότι η ΝΔ, όχι απλώς θα κάνει τα πάντα για να ανατρέψει αυτή τη διάθεση, εφόσον εκδηλωθεί. Είναι γνωστό ότι οποιαδήποτε διαδικασία, του επείγοντος ή του κατεπείγοντος, αποφασίζεται, όχι από τη Διάσκεψη των Προέδρων αλλά από την Επιτροπή, δηλαδή εν προκειμένω την Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής ‘Αμυνας, στην οποία δεν διαφαίνεται πλειοψηφία κυβερνητική. Με την οικειοθελή απομάκρυνση του κ. Γιώργου Αμυρά, εξυπακούεται ότι πλέον οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι 16, ο κ. Δημήτρης Καμμένος είναι ο ένας ανεξάρτητος βουλευτής που μετέχει στην επιτροπή και εφόσον εκδηλώσουν την επιθυμία τους, περισσότεροι του ενός βουλευτές, να συμμετέχουν στη δεύτερη θέση ανεξάρτητου που θα πρέπει να υπάρξει στην Επιτροπή Εξωτερικών και ‘Αμυνας πλέον, πρέπει να γίνει κλήρωση. Δεν μπορεί να αποφασίζει ο κ. Βούτσης ποιος βουλευτής θα είναι ο ανεξάρτητος που θα μετέχει για να διαμορφωθεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μέσα σε αυτή την επιτροπή».

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι «Προφανώς, και με μειοψηφική εισήγηση ένα σχέδιο νόμου μπορεί να έρθει στην ολομέλεια, αυτό όμως δεν έχει ξανασυμβεί για θέμα τόσο σημαντικό όπως η Συμφωνία των Πρεσπών. Έχει συμβεί πράγματι δύο τρεις φορές στη μετοπολίτευση να πάει με μειοψηφική εισήγηση στην Ολομέλεια σχέδιο νόμου αλλά όχι για ζήτημα εθνικού συμφέροντος. Θα δώσουμε συνεπώς μια πολύ μεγάλη μάχη και στη Διάσκεψη των Προέδρων που επίκειται αλλά και για να προχωρήσει η διαδικασία με τον χρόνο που χρειάζεται και για να γίνει κατανοητό ότι αυτή η Συμφωνία είναι επιζήμια και για να αναλάβουν όλοι οι βουλευτές, κάθε ένας, την ευθύνη του. Αυτή τη στιγμή επίκειται η Επιτροπή. Εκεί θα μετρήσουμε τα κουκιά μας. Δεν θα δεχθούμε καθ΄οιονδήποτε τρόπο διαδικασία επείγοντος. Όταν ο πρωθυπουργός ζητάει debate από τη βήμα της Βουλής, δεν μπορεί να κάνει fast truck διαδικασία και να κρύβεται στη Βουλή».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΘΝΟΣ

Αρχίζει η μάχη στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών εν μέσω αποχωρήσεων και διαγραφών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: