Αναμόχλευση της συμφωνίας Sykes-Picot, οι υδρογονάνθρακες, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Τουρκία




ΤΟΥ Δρ. ΣΩΤΗΡΗ ΚΑΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ (*)

Η μυστική συμφωνία Sykes-Picot του 1916 ξαναήλθε στο προσκήνιο, [1]. To ζητούμενο, ίσως ποτέ δεν ήταν η Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά η αναμόχλευση της μυστικής συμφωνίας Sykes-Picot, [2] και [3].

Εν περιλήψει, για τη συμφωνία Sykes-Picot ας αναφερθούν τα κάτωθι:

  • Α) ήταν μία συμφωνία κατεξοχήν για τα πετρέλαια (ουσιαστικά ήταν μία συμφωνία μεταξύ πετρελαϊκών εταιρειών)
  • Β) αποτέλεσε την ταφόπλακα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και
  • Γ) έθεσε τα θεμέλια για τη δημιουργία του Κράτους του Ισραήλ με τη Διακήρυξη Balfour.

Ποια άλλα γεγονότα συνέβαιναν την ίδια περίοδο όταν υπεγράφη η συμφωνία Sykes-Picοt; Κατασκευαζόταν, με χρήματα του τραπεζίτη von Siemens, ο σιδηρόδρομος Βαγδάτης-Βερολίνου, [4]. Ένας σιδηρόδορμος ο οποίος σχετιζόταν με την εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων της περιοχής τους οποίους εποφθαλμιούσε η Γερμανία. Ο ίδιος σιδηρόδρομος συνέβαλλε στην εθνική καταστροφή της Ελλάδας το 1897 και στη Μικρασιατική Καταστροφή.

  • Επιστροφή στο σήμερα: εάν οι υδρογονάνθρακες της Μεσογείου πέσουν στα χέρια της Τουρκίας, τότε η Τουρκία θα ενδυναμωθεί υπερβολικά και θα μετατραπεί σε ηγεμονική υπερδύναμη της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Αφρικής. Δηλαδή, η νεο-οθωμανική Τουρκία (των 100 εκατομμυρίων κατοίκων το 2050) θα ελέγχει τόσο τους υδρογονάνθρακες της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής αλλά και τα κρίσιμα/στρατηγικά ορυκτά της Αφρικής.

Αυτό θα αποτελέσει μέγιστο κίνδυνο Εθνικής Ασφάλειας για όλες τις χώρες που δημιουργήθηκαν στην περιοχή μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (της Ελλάδας και του Ισραήλ συμπεριλαμβανομένων).

Το Δεκέμβριο του 2016, είχαν παρουσιασθεί υπό τη μορφή παιγνίου ορισμένα σενάρια με συγκεκριμένες πιθανότητες [5]. Σε εκείνο το παίγνιο έγινε η υπόθεση ότι ο κ. Ερντογάν τελικώς επιτίθεται στην Ελλάδα. Δεν έχει σημασία που σε αυτή την περίπτωση θεωρήθηκε ότι υπάρχουν δύο πιθανά υπο-ενδεχόμενα όσον αφορά τη στάση του Ισραήλ. Το συμπέρασμα το οποίο είχε παρουσιασθεί ήταν ότι αν η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα και η Ελλάδα χάσει, τότε το Ισραήλ θα βρεθεί απομονωμένο.

  • Αυτή θα είναι η επόμενη κίνηση του κ. Ερντογάν. Μετά την Ελλάδα, θα έχει σειρά το Ισραήλ. Σήμερα, αυτή η προειδοποίηση επαναλαμβάνεται: εάν η Τουρκία αποκτήσει πρόσβαση στους υδρογονάνθρακες της Μεσογείου τότε μετά την Ελλάδα, ο κ. Ερντογάν θα στοχεύσει το Ισραήλ.

Ας το γνωρίζουν οι φίλοι μας οι Ισραηλινοί και το αμερικανοεβραϊκό λόμπυ…

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:

[1] https://m.yenisafak.com/en/world/bolton-arrives-in-turkey-with-new-color-coded-sykes-picot-map-of-syria-to-protect-pkk-3471098

[2] https://www.huffingtonpost.gr/sotiris-kamenopoulos/-sykespicot-_b_12325490.html

[3] https://www.huffingtonpost.gr/sotiris-kamenopoulos/post_13383_b_12429228.html

[4] https://www.defence-point.gr/news/simerines-omiotites-me-tis-synthikes-pou-odigisan-ston-a-pagkosmio-polemo

[5] http://www.defence-point.gr/news/meta-tin-ellada-pou-piezi-o-r-t-erntogan-erchete-i-sira-tou-israil

* PhD Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης

Το Ισραήλ μπορεί να ανοίξει τους δρόμους της Ουάσιγκτον για την Αθήνα και τη Λευκωσία

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: