Αν καταριέσαι την ΕΕ Δευτέρα ως Σάββατο, ο κόσμος δεν θα γίνει ευρωπαϊστής την Κυριακή, είπε ο Γιούνκερ




“Περήφανος” για τα αποτελέσματα που παρουσίασε ως σήμερα η Κομισιόν της οποίας ηγήθηκε, δηλώνει ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε προς τη Γερμανική BILD, όπου προειδοποιεί: “αν καταριέσαι την ΕΕ Δευτέρα ως Σάββατο, μην περιμένεις να γίνει ο κόσμος ευρωπαϊστής την Κυριακή”, αναφερόμενος στα αίτια του Brexit.

“Η Koμισιόν έχει κάνει πολλά πράγματα: ενθάρρυνε τις ευρωπαϊκές επενδύσεις, μείωσε τα ποσοστά ανεργίας και συνήψε εμπορικές συμφωνίες με τον Καναδά και την Ιαπωνία”, υπενθυμίζει ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

“Είμαι και εγώ ενάντια στην ιδέα ενός ευρωπαϊκού ομοσπονδιακού κράτους. Δεν θέλω να γίνει η Ευρώπη ένα χωνευτήρι των πολιτισμών της. Οι χώρες πρέπει να διατηρήσουν τα δικά τους χαρακτηριστικά”, σημειώνει, κληθείς να απαντήσει για την αντίθεση μερίδας των πολιτών στην ομοσπονδοποίηση.

“Πολλοί Ευρωπαίοι μερικές φορές απελπίζονται επειδή τα κράτη μέλη δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν τα θέματα μετανάστευσης. Θέλουν ισχυρότερη προστασία των εξωτερικών μας συνόρων. Η Κομισιόν έχει υποβάλει σχετικές προτάσεις, αλλά ορισμένες κυβερνήσεις τις εμποδίζουν τώρα. Στην Ευρώπη χρειάζεστε υπομονή και αποφασιστικότητα να προχωρήσετε”, συμβουλεύει ο Γιούνκερ σχετικά με τον ευρωσκεπτικισμό.

Η BILD, ζήτησε μάλιστα από τον Πρόεδρο της Κομισιόν να απαντήσει για το ποιος φταίει για το Brexit: “Αν καταριέστε την Ευρώπη από Δευτέρα έως Σάββατο, τότε δεν μπορείτε να περιμένετε ότι την Κυριακή οι άνθρωποι θα γίνουν ένθερμοι οπαδοί της Ευρώπης”, απαντά ο Γιούνκερ.

“Έχει επίσης σχέση με τη συνήθεια των κυβερνήσεων να πιστώνονται τα ίδια κράτη μέλη με οποιαδήποτε ευρωπαϊκή επιτυχία, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν τυχόν ήττες στην Ευρώπη”, υπενθυμίζει.

Κληθείς στη συνέχεια να απαντήσει για την ανάπτυξη της αμυντικής δυνατότητας της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει: “όταν πρόκειται για το στρατό, οι κυβερνήσεις δαπανούν πάρα πολλά χρήματα σε λάθος μέρη”.

“Οι κοινές ευρωπαϊκές προμήθειες θα μπορούσαν να μας εξοικονομήσουν 100 δισ. Ευρώ ετησίως”, τονίζει.

“Απλά σκεφτείτε: έχουμε 178 διαφορετικά συστήματα όπλων στην Ευρώπη, με 17 διαφορετικούς τύπους τανκς. Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν μόνο 30 διαφορετικά συστήματα όπλων και μόνο έναν τύπο τανκ”, σημειώνει.

“Πρέπει να απελευθερωθούμε από την αγκαλιά της ρωσικής ενέργειας”, προειδοποιεί ο Γιούνκερ. “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κατασκευάζουμε 14 νέους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε ευρωπαϊκούς λιμένες. Στις εμπορικές συνομιλίες μου με τις ΗΠΑ, η αγορά ΥΦΑ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο”, τονίζει, σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Σημειώνει ωστόσο ότι “εν υπάρχει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη χωρίς τη Ρωσία”, ξεκαθαρίζοντας ότι “αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν μπορεί να καθορίσει μονομερώς τους όρους συνεργασίας”. “Οι επιθέσεις στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτές από την ΕΕ”, προειδοποιεί ο Πρόεδρος Γιούνκερ.

Kληθείς τέλος να απαντήσει αν και κατά πόσο η Ιταλία θα χρειαστεί διάσωση με χρήματα του ESM ο Πρόεδρος της Κομισιόν απαντάει: “Θα προτιμούσα την Ιταλία να μην έχει προβλήματα που πρέπει να λύσουμε. Περιορίσαμε σημαντικά το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας παρά την αρχική σκληρή αντίσταση των Ιταλών. Δεν θα υπάρξει ολίσθηση από την πορεία της ενοποίησης. Τούτου λεχθέντος, δεν λέω ότι η Ιταλία δεν έχει ήδη σωθεί. ” Χαρακτήρισε τον Ελμαρ Μπροκ
BILD: Είναι ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λογικό για σας χωρίς τον Elmar Brok “παλαίμαχος Ευρωπαίος, δήλωσε ότι του χρωστάει πολλά και θα ήθελε να τον δει “να παραμείνει μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, καθώς είναι “ο σημαντικότερος Γερμανός ευρωβουλευτής”.

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή για την ΠΓΔΜ, την περιοχή και την Ευρώπη, λέει η Γαλλία

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 14/01/2019 22:19

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: