Άγριος καυγάς στην Επιτροπή Εξωτερικών: Ενστάσεις από Καμμένο και παρέμβαση Βούτση




Με άγριο καυγά, ενστάσεις για την σύνθεση αλλά και εντέλλει για την νομιμότητα της διαδικασίας εξελίσσεται η διαδικασία στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας με θέμα την Συμφωνία των Πρεσπών.Η συζήτηση γίνεται σε οξύτατους τόνους με συνεχείς αντεγκλήσεις και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο να θέτει συνεχώς θέμα αντισυνταγματικότητας της Επιτροπής επικαλούμενος της αλλαγές της σύνθεσης των Κοινοβουλευτικών ομάδων σε σχέση με τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Επέμενε δε ότι δεν υπάρχει απόφαση της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για την διαδικασία σύνθεσης.

Παρέμβαση Νίκου Βούτση

Το θέμα της σύνθεσης της Επιτροπής προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις για το γεγονός και την διαδικασία της επιλογής των κκ.Δανέλλη και Μαυρωτά:

  • “Δεν δέχομαι πατερναλιστικές διαδικαστικές επισημάνσεις και δεν δέχομαι την ρητορική που επι μέρες υφίσταμαι περι πραξικοπηματων” ξέσπασε ο Νίκος Βούτσης.
  • “Άφησα ανοικτό εάν θα επιμείνω ή όχι εάν θα μπει ο κ.Δανέλλης μέσω κλήρωσης. Ρωτήσαμε Θεοδωράκη Λυκούδη και Διανέλλη εάν θα ήθελαν να είναι. Ο Αμυράς είχε επιλέξει άλλες επιτροπές και οι μόνες επιστολές ενδιαφέροντος ήταν τρεις. Έτσι έγινε κλήρωση και έκανα δεκτό ότι βγήκαν οι δύο συνάδλεφοι (Μαυρωτάς και Διανέλλης) και η κλήρωση έγινε από τον κ.Τσιάρα.”
  • “Όποιος εκπρόσωπος κόμματος θέλει, είναι στην διάθεσή του τα πρακτικά της διάσκεψης δεν υπάρχει ίχνος σκιας ή πραξικοπήματος. Λυπάμαι που χρειάστηκε να έρθω εδώ να τα πω αυτά. Σε κάθε περίπτωση είμαι υποχρεωμένος να τα καταθέσω. Τα πρακτικά της διάσκεψης των προέδρων είναι στην διαθεσή σας” ειπε ο προεδρος της Βουλής.

Από την πλευρά του ο βουλλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας ζήτησε επιπλέον στα αναγνωστέα έγγραφα να τεθεί και η επιστολή του τέως υπουργού Εξωτερικών Νϊκου Κοτζιά προς τον πρωθυπουργό, ως ουσιώδες κείμενο της συζήτησης.Το ίδιο θέμα ζήτησε και ο Ανδρ´εας Λοβέρδος από την πλευρά του ΚΙΝ.ΑΛ.

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας πρόβαλλε και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

Αναλυτικά:

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και επί της διαδικασίας ήγειρε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος που ήταν και ο πρώτος που ζήτησε τον λόγο:

  • «Ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν μπορεί να δέχεται οδηγίες από την κυβέρνηση. Η σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη, όσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές. Η διαδικασία που ακολούθησε ο πρόεδρος της Βουλής είναι εκτός Κανονισμού της Βουλής. Σήμερα το πρωί διαλύθηκε η ΚΟ ενός κόμματος εξαιτίας της σύνθεσης της Επιτροπής και κινδυνεύουν και άλλα κόμματα διότι γίνονται μεταγραφές για να περάσει ή να μην περάσει η Συμφωνία. Δεν μπορεί να ξεκινάμε έτσι μια σοβαρή συζήτηση. Η διαδικασία ορισμού των ανεξάρτητων βουλευτών είναι παράνομη. Έπρεπε να έχει σταλεί επιστολή στους ανεξάρτητους βουλευτές και εκείνοι να ορίσουν τους εκπροσώπους τους. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές εκλέγουν εκείνους που θα εκπροσωπούνται, αν δεν μπορούν να ορίσουν τότε γίνεται κλήρωση, όχι όπως έγινε κλήρωση στο γραφείο του προέδρου της Βουλής» ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Ζήτησε το κείμενο της Συμφωνίας επικαιορποιημένο για τις συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ

Ο κ. Καμμένος, αφού ζήτησε να συζητηθεί το θέμα της συνθέσεως της Επιτροπής, επισήμανε ότι:

  • «Υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας που προκύπτει διότι το κείμενο που καλείται να συζητήσει η Βουλή δεν περιλαμβάνει τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο με τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο της ίδιας της συμβάσεως, κείμενο που πρέπει να έχει καταθέσει ο αρμόδιος υπουργός πριν τη σύγκληση της επιτροπής. Επίσης, μεταξύ των κειμένων στις δύο γλώσσες υπάρχουν υπάρχουν σημαντικές διαφορές».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει η γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής που θα έπρεπε να υπογράφεται από τουλάχιστον δύο καθηγητές για να μπορέσει η Βουλή να μπει στην ουσία της συζήτησης επί της συμβάσεως. Εξάλλου, όπως είπε, παραβιάζεται το άρθρο 74 του Συντάγματος για το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής του σχεδίου νόμου και τη διαδικασία εισαγωγής σχεδίου νόμου σε συζήτηση.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια αν δεν λάβει την πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

Για δικολαβίες άνευ νοήματος έκανε λόγο ο Ξυδάκης

«Εδώ θα υπερασπιστούμε και τη δημοκρατία και το κοινοβούλιο και τις ιστορικές ευθύνες», ανέφερε κατά τη συζήτηση της συμφωνίας των Πρεσπών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης και υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί πλαίσιο συνταγματικότητας και δημοκρατίας και κλίμα νηφαλιότητας και ιστορικής ευθύνης. «Είναι ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου να μην παρασυρθούμε από την εμπρηστική διάθεση των αρνητών της δημοκρατίας και των υμνητών του Γκέμπελς», είπε ο Νίκος Ξυδάκης.

Αναφερόμενος στις επισημάνεις του Νίκου Δένδια (ΝΔ), ο Νίκος Ξυδάκης είπε ότι τα αιτούμενα αναγνωστέα που ζητάει τίθενται υπόψη της κυβερνήσεως που εισηγείται τη Συμφωνία και θα απαντήσει ο υπουργός ποια έγγραφα έχει και ποια θα καταθέσει.

  • «Μιλάμε για τη ρηματική διακοίνωση, την τροποποίηση, το σώμα του Συντάγματος το οποίο είναι δημοσίως προσιτό. Τίθεται και το ζήτημα της επιστολής παραίτησης του απελθόντος υπουργού Εξωτερικών προς τον πρωθυπουργό. Αυτό δημιούργησε πολιτικό θέμα τους προηγούμενους μήνες και έχει δοθεί μια σαφέστατη πολιτική και θεσμική απάντηση», είπε ο κ. Ξυδάκης και πρόσθεσε: «Η επιστολή αυτή είναι προσωπική και αναφέρει τους λόγους της παραιτήσεως δεν είναι πολιτικό κείμενο που κατατίθεται στη Βουλή για να γίνει κατανοητό τι συνέβη εντός της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έχει συνέχεια. Το κράτος έχει συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών παρίσταται, είναι εδώ, και θα αυτός θα μας φέρει τα αναγνωστέα, αυτός θα απαντήσει εκ μέρους της κυβερνήσεως. Δεν θα κάνουμε πολιτική με προσωπικές επιστολές. Είναι μικροπολιτική αν ακολουθηθεί τέτοια διαδικασία και δεν αρμόζει ιστορικό καθήκον και την ιστορική αποστολή που έχουμε. Με επιχειρήματα, με σοβαρότητα, με πολιτικό λόγο θα αντιμετωπίσουμε αυτό που έχουμε να κρίνουμε».

Ο βουλευτής απηύθυνε έκκληση να εγκαταλειφθεί η «δικολαβία» σε αυτή την επιτροπή.

Τα κείμενα του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και των εφαρμοστικών ζήτησε ο Λοβέρδος

Την κατάθεση του κειμένου του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και των συνταγματικών νόμων (εφαρμοστικοί νόμοι) όπως διαμορφώθηκαν μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης των Σκοπίων, ως προαπαιτούμενα να μπει η Επιτροπή στο θέμα, έθεσε εκ μέρους της ΔΗΣΥ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος.

  • Επίσης, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε απάντηση εκ μέρους του κ. Κατρούγκαλου γιατί παραβιάστηκε το άρθρο 2 παρ. 4 της Συμφωνίας των Πρεσπών και δεν είναι ταυτόχρονα σήμερα εδώ και το πρωτόκολλο προσχωρήσεως της FYROM στο ΝΑΤΟ. «Η Συνθήκη προβλέπει αυτό. Τι κομπίνα έχει γίνει που ένας συμβατικός όρος δεν τηρείται;», ρώτησε ο κ. Λοβέρδος.
  • Ακόμη ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε το αίτημά του να κατατεθεί στην Επιτροπή η επιστολή παραίτησης Κοτζιά προς τον πρωθυπουργό.

Από την αρχή της τοποθέτησής του, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι η θεσμική ακαταστασία που υπάρχει στα Σκόπια είναι παροιμοιώδης και κανείς δεν μπορεί να στηριχθεί στις διαδικασίες όπως τις διαβάζει κανείς να προβλέπονται. «Σε ένα βαθμό είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι έχει διαρθρωθεί και το Σύνταγμα της χώρας όπου, θα καταλάβετε όλοι, ότι η συνταγματική τους τάξη έχει ιδιαιτερότητες σύμφωνα με τα Συντάγματα και τις συνταγματικές τάξεις των κρατών της ΕΕ», είπε και προσέθεσε ότι εξ αυτού του λόγου, το αίτημα της ΔΗΣΥ για την κατάθεση του κειμένου του Συντάγματος και των συνταγματικών νόμων (εφαρμοστικοί νόμοι) όπως διαμορφώθηκαν μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να ικανοποιηθεί. Εξήγησε ότι έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε πόσες φορές παραμένει ο όρος «μακεδονικός λαός», αν αυξήθηκε η χρήση του και σε ποια άρθρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: