Άγαρμπη αλλαγή ισορροπιών: Επόμενος στόχος των ΗΠΑ η Κίνα στην ιεραρχία μεγάλων απειλών




Tου ΠΑΝΤΕΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (*)

Α​​ναφορικά με την τρέχουσα αντιμετώπιση των πυρηνικών κρίσεων της Βόρειας Κορέας

και του Ιράν από την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ αλλά και σχετικά με τους υπερβολικούς πυρηνικούς εξοπλισμούς των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων, ΗΠΑ και Ρωσίας, είναι ενδιαφέρουσα μια αιρετική μεν αλλά όχι αβάσιμη εκτίμηση διεθνών παρατηρητών, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει τύχει ευρείας δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, βιώνουμε την αρχή μιας συνειδητής και προσεκτικά σχεδιασμένης, αν και κάπως αδέξια εφαρμοσμένης από την αμερικανική πολιτική ηγεσία, ιστορικής αλλαγής στον στρατηγικό σχεδιασμό της ηγεμονικής πολιτικής των ΗΠΑ, με άμεση ή έμμεση γνώση της Ρωσίας. Με άλλα λόγια, μιας στοχευμένης ανακατάταξης δυνάμεων (power shifting), με συνακόλουθη τη γεωπολιτική αναδιάταξη ισορροπιών μεταξύ εχθρών και φίλων.

  • Επόμενος στόχος των ΗΠΑ στον Ολιστικό Σχεδιασμό Εθνικής Ασφάλειάς τους είναι η σταδιακή αντικατάσταση της Ρωσίας από την Κίνα στην ιεραρχία των μεγάλων απειλών εναντίον τους και της διατήρησης της παγκόσμιας ηγεμονίας τους. Κορυφαίοι διαχειριστές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, όπως ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, έχουν προειδοποιήσει ότι το τέλος της αμερικανικής αυτής ηγεμονίας θα έχει τραγικές γεωπολιτικές συνέπειες.

Σημάδια εφαρμογής αυτής της εκδοχής, περί σταδιακής εκθρόνισης της Ρωσίας από την κορυφή της πυραμίδας των εχθρών των ΗΠΑ και αντικατάστασής της από την Κίνα, είναι τα εξής γεγονότα:

• Η γενικότερα φιλική στάση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ απέναντι στον Ρώσο ομόλογό του.

• Οι θετικές προς τη Ρωσία και αρνητικές προς την Κίνα δηλώσεις προσώπων-κλειδιών της σημερινής αμερικανικής διοίκησης.

• Η πρόταση του Αμερικανού προέδρου στη συνάντηση των μελών του G-7 στον Καναδά (8.6.2018) να προστεθεί η Ρωσία στην εν λόγω ομάδα των οικονομικά ισχυρών κρατών της γης.

• Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου περί αμφισβήτησης του ΝΑΤΟ ως «ξεπερασμένου» και υπέρ της ενίσχυσης των διμερών συμφωνιών.

• Η ενθάρρυνσή του προς τις φίλιες χώρες των ΗΠΑ στην Ανατολική Ασία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα, για απόκτηση πυρηνικών όπλων.

• Οι δηλώσεις του προέδρου Τραμπ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 26 Σεπτεμβρίου 2018 εναντίον της Κίνας, την οποία κατηγόρησε ότι έκανε προσπάθεια ανάμειξης στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2018. Δεν υπήρξε οποιαδήποτε ανάλογη αναφορά του στην πολυσυζητημένη ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016 που τον ανέδειξαν πρόεδρο των ΗΠΑ.

• Η αιφνίδια απόφαση του Αμερικανού προέδρου προ δύο εβδομάδων, στις 20 Δεκεμβρίου 2018, για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία – απόφαση η οποία αναντίρρητα εξυπηρετεί γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας.

Τελικά ο χρόνος και οι παγκόσμιες εξελίξεις, ειδικότερα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, θα αποκαλύψουν την πραγματικότητα. Στο μεταξύ είναι σαφής η παράπλευρη δραστηριότητα εμπλεκόμενων χωρών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή –Ισραήλ, Τουρκίας, Ιράν και Σαουδικής Αραβίας– που αποβλέπουν στη διατήρηση κεκτημένων ή στην απολαβή κερδών από την εξελισσόμενη ανακατάταξη δυνάμεων και τη δημιουργία νέων ισορροπιών.

* Ο δρ Παντελής Οικονόμου είναι πρώην επιθεωρητής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).Το άρθρο αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο του «Πυρηνική απειλή», που θα κυκλοφορήσει προσεχώς από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Πολιτική για το έτος 2019 σημαίνει σύγκλιση δυνάμεων: Απαραίτητη παρά ποτέ η ενότητα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: