Βελούδινο πραξικόπημα σε εξέλιξη στην Βενεζουέλα: Ο Τραμπ αναγνωρίζει πρόεδρο τον ηγέτη της αντιπολίτευσης




“Βελούδινο” πραξικόπημα φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στην Βενεζουέλα καθως νωρίτερα, ο Χουάν Γκουαϊντό, ηγέτης της αντιπολίτευσης της χώρας αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας, αναλαμβάνοντας εκετελεστικές πλέον εξουσίες.

Η κίνηση αυτή έγινε άμεσα δεκτή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αντιτίθεται στον πρόεδρο Μαδούρο κατηγορώντας τον ως “παράνομο” ηγέτη.

  • Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να εντείνει τις κυρώσεις στο πετρέλαιο, το χρυσό και να επιβάλει επιπλέον οικονομικές κυρώσεις, αν ασκηθεί βία ενάντια στην αντιπολίτευση της χώρας, διαμηνύοντας ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.

“Αν ο Μαδούρο και οι φίλοι του επιλέξουν να απαντήσουν με βία -αν επιλέξουν να βλάψουν οποιοδήποτε μέλος της εθνοσυνέλευσης ή άλλους νόμιμους αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας βρίσκονται στο τραπέζι για τις ΗΠΑ αναφορικά με τις ενέργειες που θα λάβουν”, τόνισε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Οι οπαδοί του Μαδούρο βρίσκονται στους δρόμους και καλούν σε διεθνή στήριξη για να μην ανατραπεί από τις ΗΠΑ ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας:

Αναγνώριση Γκουαϊντό από τον Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊντό, ηγέτη αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας. Λίγο νωρίτερα, ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στο Καράκας, ο Γκουαϊντό είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας.

  • Με ανακοίνωσή του, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλο το βάρος της οικονομικής και διπλωματικής δύναμης των ΗΠΑ για να ασκήσει πιέσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Βενεζουέλα» και ενθάρρυνε άλλες κυβερνήσεις στο δυτικό ημισφαίριο να αναγνωρίσουν επίσης τον Γκουαϊντό.
  • «Σήμερα, αναγνωρίζω επισήμως τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊντό, ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση Τραμπ.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση Τραμπ, Καναδός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Οτάβα σχεδιάζει να αναγνωρίσει και αυτή με την σειρά της τον Γκουαϊντό ως νέο πρόεδρο της χώρας.

Ο Λουίς Αλμάγκρο, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών «συνεχάρη τον Γκουαϊντό, τον σημερινό πρόεδρο της Βενεζουέλας».

Σε ένοπλη υποστήριξη προτρέπει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

  • Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, κάλεσε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδουρό, να παραιτηθεί και παρότρυνε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας της Λατινικής Αμερικής να στηρίξουν τις προσπάθειες για αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊντό, ηγέτη αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης “προσωρινό πρόεδρο” της Βενεζουέλας.

Με ανακοίνωσή του ο Πομπέο τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα στηρίξει τον Γκουαϊντό καθώς θα συγκροτήσει μια μεταβατική κυβέρνηση και θα προετοιμάσει τη χώρα για εκλογές.

  • “Ο λαός της Βενεζουέλας υπέφερε αρκετά για πολύ μεγάλο διάστημα υπό την καταστροφική δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο”, σημείωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
  • “Καλούμε τον Μαδούρο να παραιτηθεί υπέρ ενός νόμιμου ηγέτη που αντανακλά τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας”, πρόσθεσε.

Ένας Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε παράλληλλα σε δημοσιογράφους ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι αν ο Μαδούρο βλάψει οποιοδήποτε μέλος της Εθνοσυνέλευσης, ή άλλους αξιωματούχους.

Λίγο νωρίτερα, ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στο Καράκας, ο Γκουαϊντό είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας.

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πιθανή αναγνώριση Τραμπ προς τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ως νομίμου προέδρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: