Ύστατη μάχη για το Brexit δίνει η Μέι: Μπορείτε και τώρα να σταματήσετε λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο




Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία για το Brexitπου ζητά να εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων “δεν είναι τέλεια”, όμως είναι η καλύτερη δυνατή που θα μπορούσε να γίνει, αν δεν θέλει να διακινδυνεύσει ένα διαζύγιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία ή ακόμη και να μην υπάρξει καθόλου αποχώρηση.

  • “Δεν λέω ότι αυτή η συμφωνία είναι τέλεια. Δεν επρόκειτο ποτέ να είναι τέλεια. Αυτή είναι η φύση της διαπραγμάτευσης”, είπε η Μέι, κατά την έναρξη της συζήτησης στο κοινοβούλιο ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την έγκριση της συμφωνίας, στις 11 Δεκεμβρίου.

    Η Βρετανίδα πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια σχέση “που δίνει τα πάντα στη μία πλευρά και τίποτα στην άλλη”. Και πρόσθεσε: “Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η αναζήτηση του τέλειου Brexit να αποτρέψει ένα καλό Brexit”.

Νωρίτερα, η Μέι είχε διαβεβαιώσει ότι το λεγόμενο backstop για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας, με το οποίο διαφωνούν πολλά μέλη του Συντηρητικού κόμματος, δεν αποτελεί παγίδα για τη χώρα. “Δεν είναι κάποιο τρικ για να παγιδευτούμε στην ΕΕ”, τόνισε. “Στην πραγματικότητα μας δίνει κάποια σημαντικά οφέλη όσον αφορά την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, χωρίς πολλές από τις υποχρεώσεις και αυτό είναι κάτι που η ΕΕ δεν θα ήθελε να συμβεί, πόσω μάλλον να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα”, είπε.

Η Βρετανία μπορεί μονομερώς να μην ανακοινώσει Brexit

Ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία έχει το δικαίωμα να αποσύρει τη γνωστοποίηση του Brexit, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο στα σχέδια της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση από την ΕΕ, τα οποία μπορεί να απορριφθούν από το κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Η μη δεσμευτική πρόταση του γενικού εισαγγελέα θα ενισχύσει τους υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπου ξεκινά σήμερα η συζήτηση επί των σχεδίων της Μέι για διατήρηση στενών οικονομικών σχέσεων με την ένωση μετά την αποχώρησή της Βρετανίας από το μπλοκ τον Μάρτιο.

Η Μέι βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δύσκολη μάχη να εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου σε μια σημαντική ψηφοφορία στις 11 Δεκεμβρίου αφού το σχέδιό της επικρίθηκε τόσο από υποστηρικτές όσο και τους αντιπάλους του Brexit.

Η στερλίνα σημείωσε άλμα μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης του γενικού εισαγγελέα, εν μέσω ελπίδων ότι θα καταστήσει λιγότερο πιθανό ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία τον επόμενο Μάρτιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο ασυγχώρητοι Βρετανοί είναι ο Κάμερον και ο Τζόνσον: Ο Τσαρλατάνος και ο εγωμανής…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: