Ξεκινά η τριμερής Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ: Με αμερικανική παρουσία η συνάντηση στην Μπερ Σεβά




Με αμερικανική παρουσία συνέρχεται αύριο στην πόλη Μπερ Σέβα η 5η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ταξιδεύει απόψε για το Ισραήλ, ώστε να παραστεί αύριο το πρωί στις εργασίες της συνόδου μαζί με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα.

Συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργο Λακκοτρύπη, την Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου, και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Βασίλη Πάλμα.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στην τριμερή θα εκπροσωπηθούν και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δια του Πρέσβη τους στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, ο οποίος διατέλεσε σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ εστιάζεται στην ασφάλεια των ενεργειακών υποδομών και στην κυβερνοασφάλεια.

Εξάλλου, τριμερή συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου θα έχουν και οι Υπουργοί Ενέργειας των τριών χωρών, Γιώργος Λακκοτρύπης, Γιώργος Σταθάκης και Γιουβάλ Στάινιτς.

Η Σύνοδος Κορυφής θα αρχίσει το πρωί της Πέμπτης με διμερείς συναντήσεις των ηγετών και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί τριμερής κατ΄ιδίαν συνάντηση των τριών ηγετών. Ακολούθως, θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των τριών χωρών.

Θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό, η ενέργεια, περιφερειακές εξελίξεις, το Μεσανατολικό, η έρευνα και η καινοτομία, η εκπαίδευση, ο τουρισμός, οι επικοινωνίες, η γεωργία και η κυβερνοασφάλεια.

Στη συνέχεια, θα υπογραφούν διμερή και τριμερή Μνημόνια Συναντίληψης, ενώ όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας θα υπογράψει Μνημόνιο Τεχνικής Συνεργασίας με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ισραήλ.

Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ και γεύμα εργασίας που παραθέτει ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ στους ηγέτες και τις αντιπροσωπείες τους.

Οι τριμερείς Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

Η 1η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου του 2016, στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου και συνοδεύτηκε από τη Διακήρυξη της Λευκωσίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χαρακτηρίσει ιστορική τη σύνοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε η προώθηση κοινών έργων στον ενεργειακό τομέα που θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο των τριών χωρών όσο και στη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της ΕΕ.

Στην Κοινή Διακήρυξη περιλαμβάνονταν μια σειρά από τομείς συνεργασίας, μεταξύ των οποίων η ενέργεια, ο τουρισμός, η έρευνα και τεχνολογία, το περιβάλλον, η διαχείριση υδάτων, η τρομοκρατία και η μετανάστευση.

Σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, διοργανώθηκε στην Ιερουσαλήμ η 2η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής, στις 8 Δεκεμβρίου 2016, με τους τρεις ηγέτες να κάνουν μνεία στην ιδιαίτερη σημασία της περαιτέρω ενδυνάμωσης της τριμερούς συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι Πρωθυπουργοί Τσίπρας και Νετανιάχου υπέγραψαν και Μνημόνιο Συναντίληψης στην Έρευνα, την Ανάπτυξη και την Τεχνολογία, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 2017.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αναφέρει ότι «ο τομέας της ενέργειας αποτελεί βασικό πυλώνα της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ», και υπέδειξε τις συζητήσεις για το υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας “Euro-Asia Interconnector” και τον αγωγό φυσικού αερίου “EastMed ” ως δύο έργα ιδιαίτερης αξίας στην επίτευξη των στόχων για διαφοροποίηση της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Ακολούθησε η 3η Τριμερής Σύνοδος, στις 15 Ιουνίου 2017, στη Θεσσαλονίκη, όπου κυριάρχησε η συζήτηση για τη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ σε τομείς όπως η ενέργεια, η οικονομία και η παιδεία, ενώ κύριο θέμα στην ατζέντα των περιφερειακών ζητημάτων ήταν και το Κυπριακό.

Σε σχέση με τα ενεργειακά, ο κ. Τσίπρας είχε αναφέρει ότι αποφασίστηκε η επιτάχυνση των εργασιών κατασκευής του αγωγού East Med καθώς και της ανάπτυξης του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Euroasia Interconnector.

Κατά την 4η Τριμερή Σύνοδο, στις 8 Μαΐου 2018, στη Λευκωσία, οι τρεις ηγέτες επαναβεβαίωναν τη δέσμευσή τους να εργαστούν με αποφασιστικότητα, με στόχο την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed εντός του 2018, ενώ επιβεβαίωσαν την προσήλωση τους στα επόμενα βήματα προώθησης του EuroAsia Interconnector.

ΚΥΠΕ
19/12/2018 18:00

Jerusalem Post: Δημιουργία πραγματικής συμμαχίας μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: