Βόλτα στο χωριό του Αη Βασίλη: Το Ροβανιέμι υποδέχεται μικρά και μεγάλα παιδιά (video)




Στον αρκτικό κύκλο στον παγωμένο βορρά της Φινλανδίας είναι

το φημισμένο Ροβανιέμι. Η πόλη που έχει συνδέσει εδώ και δεκαετίες το όνομα της, το παρόν και το μέλλον της με τον αγαπημένο άγιο μικρών και μεγάλων, τον Άγιο Βασίλη.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ βρέθηκε στο χωριό του Αι Βασίλη ένα θεματικό πάρκο χτισμένο λίγα χιλιόμετρα από το Ροβανιέμι. Είναι διάχυτη η αίσθηση των γιορτών με τα πρώτα βήματα του επισκέπτη σε αυτή την πανέμορφη και κατάλευκη γωνία της φιλανδικής εσχατιάς. Μικροί και μεγάλοι απ’ όλο τον κόσμο επισκέπτονται το θεματικό πάρκο του Αι Βασίλη ώστε να γίνουν κομμάτι του παραμυθιού που για αιώνες συγκινεί και σαγηνεύει. Σε αυτό χώρο τα παιδιά ονειρεύονται και οι ενήλικες γίνονται για λίγο πάλι παιδιά.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ περπάτησε στα παγωμένα δρομάκια, πέρασε τη χαρακτηριστική γραμμή που σε βάζει στον αρκτικό κύκλο, είδε τα περίφημα έλκηθρα που τα σέρνουν πανέμορφα χάσκι, μπήκε στο ταχυδρομείο του Αι Βασίλη αλλά και στο φτωχικό του όπου ο επισκέπτης μπορεί να βγάλει μια αναμνηστική φωτογραφία.

Όλα αυτά όπως καταγράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ γίνονται με ταχύτητα καθώς η ημέρα χάνεται γρήγορα σε τέτοιους τόπους όπου η φαντασία συνορεύει με την πραγματικότητα και το παραμύθι καλύπτει κάθε ατέλεια εμπορευματοποίησης και καταναλωτισμού. Ίσως είναι τα πολύχρωμα φωτάκια οι τάρανδοι και τα ξωτικά που σε βυθίζουν σε ένα μεθυστικό πισωγύρισμα στα χρόνια της νιότης. Η εμπειρία του θεματικού πάρκου του Αι Βασίλη στο Ροβανιέμι είναι μοναδική όχι τόσο για τον προορισμό αλλά για το ταξίδι.

27/12/2018 11:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποστολή Κ. Καλέτσιος
Ροβανιέμι, Φινλανδία

 

Η γουρνοχαρά, τα ρουγκατσάρια κι άλλα έθιμα της Θεσσαλίας τις ημέρες των γιορτών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: