Τσίπρας: Επιστρέφουμε σε όσους στερήθηκαν από την κρίση αυτά που δικαιούνται




«Σήμερα είναι μια χαρμόσυνη μέρα για εκατομμύρια συμπολίτες μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή.

«Χαίρομαι», σχολίασε, «που ήρθε σήμερα μαζί μας και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, διότι μέχρι πριν από λίγες μέρες δεν ξεκίναγε ομιλία χωρίς να προβλέπει την περικοπή των συντάξεων». «Χαίρομαι», πρόσθεσε, «που τώρα όλοι μαζί, φαντάζομαι δεν θα υπάρχει βουλευτής της αντιπολίτευσης, που δεν θα μοιραστεί μαζί μας αυτή τη χαρά, να ψηφίσει ναι σε όλα, σε ένα ακόμη φιλολαϊκό σχέδιο που φέρνουμε στη Βουλή».

«Κάποιοι επιμένουν να μην κατανοούν ότι κάθε βήμα μας εντάσσεται σε ένα σαφή και συγκεκριμένο σχεδιασμό. Και μιλούν λοιπόν για παροχολογία και για δωράκια», είπε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και τους «συμπαραστάτες της στα ΜΜΕ και διάφοροι δημοσιολογούντες».

Χαρακτήρισε εξαιρετικά προσβλητικό τον χαρακτηρισμό περί παροχολογίας, όχι απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά απέναντι στους πολίτες αυτής της χώρας. Σχολίασε ότι αυτοί επί χρόνια στερήθηκαν βασικών αγαθών «επειδή εσείς ρίξατε τη χώρα στα βράχια και σας έβλεπαν να ψηφίζετε Ναι σε όλα μόνο σε περικοπές που εσείς φέρνατε».

«Εμείς, λοιπόν, δεν κάνουμε παροχές. Αλλά αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η σκληρή και πρωτόγνωρη λιτότητα των ημερών σας», σημείωσε. «Επιστρέφουμε σταδιακά σε εκείνους που επλήγησαν από την κρίση και τα μνημόνια, αυτά που στερήθηκαν για χρόνια άδικα, τόνισε. Και κάλεσε όσους «αναμασάτε την καραμέλα της παροχολογίας, να δείξετε λίγο σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους».

Κατάργηση υποκατώτατου μισθού

Μιλώντας για τη δεύτερη παρέμβαση που φέρνει σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, μίλησε για παρεμβάσεις που «οδήγησαν στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας» και χαρακτήρισε «επαίσχυντο» το καθεστώς του υποκατώτατου μισθού και την μισθολογική διάκριση εις βάρος της νέας γενιάς.

Είπε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υπέπεσε πρόσφατε σε ένα πολύ σοβαρό ατόπημα, «εξοργιστικό για μια γενιά που η πολιτική σας την ανάγκασε να δουλεύει για χαρτζιλίκια, ανασφάλιστη και χωρίς στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα».

Παρέπεμψε ειδικότερα σε tweet του προέδρου της ΝΔ ότι «οι νέοι δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν ποτέ σύνταξη, γι΄ αυτό και συχνά επιλέγουν να εργάζονται χωρίς ασφάλιση».

«Ακούστε κ. Μητσοτάκη, κανένας νέος άνθρωπος δεν επιλέγει να εργάζεται ανασφάλιστος. Αναγκάζεται να δουλεύει ανασφάλιστος γιατί ο εργοδότης του δεν είχε δει ποτέ του ελεγκτή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και προφανώς ένιωθε την άνεση να επιβάλλει τους χειρότερους δυνατούς όρους στον εργαζόμενο του, χωρίς κανένα κόστος. Αναγκάζεται γιατί ζει σε μια χώρα που εσείς την οδηγήσατε τα πρώτα δύο μνημονιακά χρόνια να έχει φτάσει η ανεργία των νέων μέχρι 25 ετών στο 60%. Αναγκάζεται γιατί όταν ζει σε μια χώρα, που η κυβέρνηση καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και επιβάλλει το νόμο της ζούγκλας στην αγορά εργασίας, προφανώς κανένας νέος άνθρωπος δεν νιώθει την παραμικρή προστασία από την πλευρά της Πολιτείας απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία», είπε.

Η ΝΔ ψηφίζει με το μυαλό στις ελίτ

«Από τη δική μας μεριά η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι αυξήσεις στους μισθούς και από τη δική σας μεριά η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Η ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, η επιστροφή στο μνημονιακό εργασιακό σκοτάδι», είπε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, συνεχίζοντας να απαριθμεί τις ιδεολογικές και πολιτικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ.

Και προσέθεσε: «Από τη δική μας μεριά η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας υγείας και πρόνοιας με αύξηση της χρηματοδότησης και προσλήψεις. Και από τη δική σας οι απολύσεις, οι εκχώρηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, η κατάργηση της δωρεάν περίθαλψης των ανασφάλιστων. Η μετατροπή του κανόνα 1/1 στο 1/5. Και πάλι δηλαδή επιστροφή στο μνημονιακό σκοτάδι».

«Σας αρέσει φαίνεται το μνημόνιο κύριε Μητσοτάκη. Θέλετε να το εφαρμόσετε μόνος σας και οικειοθελώς. Δε θα σας κάνουμε όμως τη χάρη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι εκείνος θέλει να ψηφίζει με το μυαλό στην ελίτ και στα κρατικοδίαιτα συμφέροντα, ενώ «εμείς και σήμερα ψηφίζουμε με το μυαλό συγκεντρωμένο στους πολλούς, στα εκατομμύρια συμπολιτών μας που αισθάνονται ανακούφιση για την κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις».

«Με το μυαλό», συνέχισε, «σε αυτούς που τώρα που τελειώνει ο χρόνος και ιδιαίτερα στην αρχή του νέου χρόνου, θα δουν σημαντικές αυξήσεις στο εισόδημα τους, με το μυαλό στα 3,5 εκατ. των συμπολιτών μας που στις 14 και στις 28 του μήνα θα δουν στον λογαριασμό τους από 200 έως 1.200 ευρώ, μέρισμα από το ποσό των 710 εκατ. που εξασφαλίσαμε χάρη στην υπεραπόδοση της οικονομίας και φέτος».

Σχολίασε ότι «όλοι αυτοί, θα περάσουν τις γιορτές όπως τους αξίζει, με περισσότερη ελπίδα και προσμονή», ενώ «για κάποιους άλλους που πόνταραν στην καταστροφή, έρχονται δύσκολες μέρες». «Καλό κουράγιο», τους ευχήθηκε, παραπέμποντας στη σχετική ρήση που είχε απευθύνει ο Όλι Ρεν σε μια δύσκολη στιγμή. «Γιατί η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή με αυτούς που την περιφρονούν και την αγνοούν, κύριε Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θα περάσει από τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, λέει ο Τζανακόπουλος: Ξεκάθαρος ο Θεοδωράκης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: