Τριμερής Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου στο Τελ Αβίβ και στη μέση οι ΗΠΑ: Ενέργεια και ασφάλεια




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Το στίγμα των σημαντικών επαφών των αξιωματούχων της Ελλάδας,αλλά και στην Κύπρο, στην σκιά των ενεργειακών εξελίξεων στη Μεσόγειο, η ιστοσελίδα μας Hellas Journal, το έχει ήδη δώσει.

Απ’ ότι φαίνεται ξεκάθαρα πλέον, μέσα από μια σειρά συναντήσεων, όλες οι άλλες χώρες της λεγόμενης ενεργειακής συμμαχίας, δίνουν στην Ελλάδα και την Κύπρο τον ρόλο που τις αρμόζει, στο σταυροδρόμι της Δύσης και της Ανατολής και μάλιστα δείχνουν αποφασισμένες να βοηθήσουν σε πολλά.

Περί τις 20 Δεκεμβρίου μια από τις πλέον σημαντικές τριμερείς συναντήσεις αναμένεται να εξελιχθεί στο Τελ Αβίβ, πρωτεύουσα του Ισραήλ και μάλιστα σε επίπεδο ηγετών κρατών ανάμεσα στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προγενέστερες δηλώσεις αξιωματούχων του Ισραήλ και της Κύπρου, πως μια τριμερής μπορεί να γίνει τετραμερής με τη συμμετοχή και των Ηνωμένων Πολιτειών -στέλνοντας με αυτό τον τρόπο ένα σαφές μήνυμα προ της Άγκυρα- φαίνεται πως μετατρέπεται τρόπον τινά σε πραγματικότητα, από τη στιγμή που η Αμερική, έχει δηλώσει την πρόθεση να συμμετέχει στην τριμερή, στην αρχή ως παρατηρητής των εργασιών. Αργότερα ίσως λάβει μέρος σε υψηλό επίπεδο.

Άλλωστε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα το Ισραήλ έχει δείξει τις προθέσεις που έχει για τα ενεργειακά της ανατολικής Μεσογείου κι εκείνο που επιθυμεί, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ο έλεγχος της νοτιοανατολικής λεκάνης, με ένα ίσως πρωτοφανές επίπεδο ασφάλειας που θα δώσει την ευκαιρία στις εταιρίες να εργαστούν με ηρεμία και σ’ ένα ιδανικό περιβάλλον για την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων.

Ωστόσο για να συμβεί αυτό, πρέπει απ’ όλες τις χώρες να γίνουν κινήσεις με ταχείς ρυθμούς, προσανατολισμένες να ολοκληρώσουν ένα πλαίσιο ασφαλείας κι όσες δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή, να βοηθηθούν σημαντικά από τις υπόλοιπες κυρίως στον αμυντικό τους τομέα.

  • Πηγές από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας σημείωναν πως δεν είναι καθόλου τυχαίο ή προσωρινό το γεγονός πως οι Ισραηλινές δυνάμεις εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα πραγματοποιούν επισκέψεις στην Ελλάδα είτε με αεροσκάφη, είτε αποστέλλοντας ακόμη και στελέχη ειδικών επιχειρήσεων ώστε να περάσουν από εξειδικευμένα σχολεία ειδικών δυνάμεων της πατρίδας μας, όπως είναι στη Σούδα που εκεί έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν τόσο με Αμερικανούς κομάντος, όσο και με τους Έλληνες «σπεσιαλίστες» κι όλοι μαζί να συνεκπαιδευτούν πάνω σε πολυποίκιλα σενάρια προστασίας μιας θαλάσσιας πλατφόρμας.
  • Επιπλέον τα «βατράχια» του Πολεμικού Ναυτικού αλλά κι ένα μεγάλο μέρος από το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών βρέθηκαν στο Ισραήλ κι εκεί είχαν τη δυνατότητα να πάρουν μια καλή γεύση τεχνογνωσίας πάνω σε συγκεκριμένες μορφές μάχης και όχι μόνο.

Τέλος οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι σ’ αυτό το πλαίσιο ξεκίνησε και το ταξίδι των ελληνικών ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού πριν από περίπου έναν μήνα, το οποίο πιθανώς να γίνει ξανά -δεν έχει κλειδώσει κάτι προς το παρόν.

Chinook και Apache είχαν πετάξει στο Ισραήλ δείχνοντας ότι τα πτητικά μέσα της Ελλάδας και οι έμπειροι ιπτάμενοί τους, όπως και οι μηχανικοί είναι ικανοί να ξεπεράσουν τις αποστάσεις διασχίζοντας την ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου πετώντας μάλιστα σε ευαίσθητες περιοχές που απασχολούν διαρκώς το τελευταίο χρονικό διάστημα ξένες ένοπλες δυνάμεις.

Τα drone made in… Israel

Την τελευταία εβδομάδα του περασμένου μήνα η Ελλάδα και το Ισραήλ είχαν μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση στην Αθήνα. Η Γενική Διεύθυνση εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας συνεργάστηκε επισταμένως ώστε να διαμορφώσουν το πλαίσιο που αφορά την προμήθεια των νέων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών Heron Block1, που μια έκδοσή του πετά ήδη επ’ ωφελεία του Λιμενικού Σώματος από την Frontex στην Κρήτη.

  • Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες αρχικά η Ελλάδα θα χρονομισθώσει αυτά τα drones και στη συνέχεια εφόσον συνεχιστεί το ανάλογο ενδιαφέρον, θα προχωρήσει στην αγορά του. Το προϊόν θεωρείται υψηλότατης τεχνολογίας με συστήματα που το κάνουν ικανό να επιτηρεί τόσο το Αιγαίο όσο και την ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών έχει προχωρήσει και σε άλλες συζητήσεις που αφορούν καίρια οπλικά συστήματα τα οποία το Ισραήλ μπορεί να υποστηρίξει τεχνικά, πράγμα που θα δώσει μεγάλη ανάσα και θα λύσει περαιτέρω προβλήματα που ήδη υπάρχουν.

Γι’ αυτά θα επανέλθουμε μιας και οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη.

Η προπαγάνδα της Άγκυρας σε νέα επεισόδια: Κι όμως, το Barbaros” επιτηρείται παντού…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: