Το προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησης Συλλούρη με την Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ Katja Saha




Στην συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης με την Αντιπρόσωπο του Ύπατου Εκπροσώπου του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο Katja Saha, συζητήθηκε το προσφυγικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί κυρίως λόγω της κρίσης στη Συρία

με τον κ. Συλλούρη να ζητάει την συνδρομή της διεθνούς υπηρεσίας στις προσπάθειες για περιορισμό του παράνομου φαινομένου της παράνομης διακίνησης ατόμων, δια μέσω της άσκησης πίεσης προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά τη διάρκεια της συνάντησης «ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως η Κύπρος κατανοεί το προσφυγικό πρόβλημα, καθώς το έχει βιώσει με την τουρκική εισβολή του 1974 που εκτόπισε και προσφυγοποίησε το ένα τρίτο περίπου του πληθυσμού».

Προστίθεται ότι αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση και τις αυξανόμενες αφίξεις προσφύγων στην Κύπρο κατά το τελευταίο έτος, ο κ. Συλλούρης υπογράμμισε την ευθύνη που φέρει η Τουρκία, καθώς τα σχετικά στοιχεία καταδεικνύουν πως τα δίκτυα παράνομης διακίνησης ατόμων που δρουν στην περιοχή χρησιμοποιούν ως βάση τη γείτονα χώρα.

Αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής «ζήτησε τη συνδρομή του Γραφείου του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στις προσπάθειες για περιορισμό του παράνομου αυτού φαινομένου, μέσω άσκησης πίεσης προς την Τουρκία».

Από την πλευρά της η κ. Saha αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που έχει αναπτύξει το Γραφείο της με τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα στην Κύπρο, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, που έχει δημιουργηθεί, κυρίως ένεκα της συριακής κρίσης. Ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο της Βουλής για την εκστρατεία που έχει αναλάβει ο ΟΗΕ αναφορικά με την επίλυση του ζητήματος της ανιθαγένειας.

Αναφέρθηκαν, τέλος, στην ανάγκη καλύτερου συντονισμού και συνεργασίας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναχρονιστικές οι εγγυήσεις, πρέπει να τεθούν τα πλαίσια διαλόγου λέει ο Κατρούγκαλος για κυπριακό

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 18/12/2018 16:05

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: