Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί τον Ζόραν Ζάεφ: Η κύρωση της συμφωνίας προϋπόθεση για την ένταξη σας




Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών είναι προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, διαμήνυσε εκ νέου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Καλωσορίζουμε την πρόοδο που σημείωσε η ΠΓΔΜ, καθώς και τη συμφωνία για την ονομασία, η οποία ελπίζουμε ότι θα εφαρμοστεί πλήρως. Μόλις γίνει αυτό, είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε το πρωτόκολλο προσχώρησης και να καλωσορίσουμε την πΓΔΜ ως το 30ο μέλος της Συμμαχίας» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Oι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα συζητηθούν τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου και στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί και το θέμα της ΠΓΔΜ, πρόσθεσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέφερε, επίσης, ότι είχε μια πολύ καλή συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ – της Μαρίας Αρώνη
Βρυξέλλες, Belgium

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η πΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στα μέσα του 2020

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ότι η πΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στα μέσα του 2020, οπότε θα έχει εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία των Πρεσπών, παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να την υπονομεύσει, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών που είναι αρμόδιος για θέματα Δυτικών Βαλκανίων.

Η απόφαση της κυβέρνησης των Σκοπίων να αλλάξει το όνομα της χώρας σε Δημοκρατία της «Βόρειας Μακεδονίας» ήρε ένα μεγάλο εμπόδιο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που η Δύση πιστεύει ότι θα βοηθήσει να μειωθεί η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος να μην πιστεύουμε ότι η «Βόρεια Μακεδονία» θα γίνει το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ σε 18 μήνες από τώρα, είπε ο Μάθιου Πάλμερ, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ασιατικές Υποθέσεις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Σαράγεβο της Βοσνίας.

«Πρόκειται για έναν απολύτως ρεαλιστικό στόχο», συνέχισε, εγκωμιάζοντα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούνιο μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ, την οποίο χαρακτήρισε “τη σημαντικότερη θετική εξέλιξη” στις προσπάθειες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο Μάθιου Πάλμερ υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη προσκαλέσει την πΓΔΜ να ενταχθεί στο Σύμφωνο και είπε ότι η διαδικασία θα προχωρήσει γρήγορα μεταά την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Σαράγεβο, Bosnia And Herzegowina

Συνάντηση Κατρούγκαλου με Ντιμιτρόφ: Συμφωνήσαμε να αποφεύγονται οι προβληματικές δηλώσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: