To Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής ζητά εγγραφή του χαλουμιού σε κατάλογο της UNESCO




Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (ΜΚΤΔ) αναλαμβάνει πρωτοβουλία για εγγραφή του του χαλουμιού και όλων των παραδοσιακών γαλακτοκομικών στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Σε ανακοίνωση στα ΜΜΕ με αφορμή την τελευταία εξέλιξη με το χαλούμι και την δικαστική μάχη στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ΜΚΤΔ εκφράζει την άποψη ότι πρέπει να επενδύσουμε στην καταγραφή της ιστορίας όχι μόνον των γαλακτοκομικών, αλλά και άλλων σημαντικών παραδοσιακών προϊόντων, τα οποία έχουν μεγάλες προοπτικές για οικονομικό όφελος.

Χρειάζεται, προστίθεται, μια ενδελεχής ιστορική τεκμηρίωση, η οποία να καταδεικνύει την ιστορία της κυπριακής γαλακτοκομίας από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα, αλλά και την εγγραφή των γαλακτοκομικών προϊόντων σε διάφορα άλλα διεθνή, έγκριτα σώματα.

Το ΜΚΤΔ, στην ανακοίνωση του υπενθυμίζει ότι έθεσε στόχο την προβολή των κυπριακών γαλακτοκομικών προϊόντων κατά το 2019 μέσα από τη διοργάνωση του πρώτου παγκύπριου συνεδρίου που αφορά στην ιστορία της κυπριακής γαλακτοκομίας, την παραγωγή σχετικού ντοκιμαντέρ και την έκδοση σε δίγλωσσο (ελληνικά- αγγλικά) βιβλίο για την ιστορία της κυπριακής γαλακτοκομίας.

“Δυστυχώς για ακόμη μια φορά διαπιστώνουμε ότι η στρατηγική ανάδειξης και προβολής της ιστορίας των προϊόντων από τις εταιρείες που τα παράγουν είναι μάλλον αδρανής. Στην προσπάθειά μας να ευαισθητοποιήσουμε τις εταιρείες που ασχολούνται με την γαλακτοκομία ώστε να στηρίξουν τις ενέργειές μας, οι οποίες θα τους προσφέρουν σε τελική ανάλυση τα εφόδια για προώθηση και ανάδειξη ανά το παγκόσμιο των προϊόντων τους, διαπιστώσαμε μετά λύπης μας ότι το ενδιαφέρον είναι από λιγοστό έως ανύπαρκτο”, αναφέρεται.

Το ΜΚΤΔ σημειώνει πως χρειάζεται σοβαρή στήριξη κυρίως από τις εταιρείες που αξιοποιούν αυτόν τον εθνικό πλούτο για ίδιον όφελος και απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας και στήριξης αυτής της προσπάθειας από όλες τις ενδιαφερόμενες ομάδες.

ΚΥΠE
09/12/2018 13:40

Διακόσιες πικροδάφνες στο δρόμο Αθηένου-Αβδελλερού, φύτεψε ομάδα των Οικολόγων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: