Το φιάσκο των τουρκικών ασκήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ: Οι κούφιες προκλήσεις στο Αιγαίο




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Τα τετελεσμένα που δημιουργούνται κατά την Άγκυρας, ωθούν τη γειτονική χώρα από την ρητορική των προκλήσεων, σε προκλητικές πράξεις είτε στο Αιγαίο είτε στη Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Οι γείτονές μας μπορεί να εξέδωσαν ναυτικές οδηγίες για μεγάλο χρονικό διάστημα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ για κάθε είδους ναυτικές ασκήσεις, ωστόσο το μεγάλο πέπλο της άσκησης ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ που έχει ξεκινήσει εδώ κι ένα 24ωρο, σκέπασε κάθε δραστηριότητα που ίσως να επιδίωκαν να κάνουν.

  • Πριν λίγες ώρες υποτίθεται ότι η Τουρκία με βάση τη navtex που είχε εκδώσει, θα πραγματοποιούσε πολυεθνική άσκηση κοντά στην θαλάσσια περιοχή που πραγματοποιεί έρευνες το Barbaros.

Τα καταγραφικά συστήματα στον θάλαμο επιχειρήσεων του Ελληνικού πενταγώνου τις μόνες μονάδες επιφανείας που κατέγραφαν ήταν μια φρεγάτα και μια κορβέτα της Τουρκίας, όχι να ασκούνται αλλά να κινούνται εντός της παράνομα δεσμευμένης περιοχής.

  • Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, τα πλοία αυτά δεν κινήθηκαν από κάποιον ναύσταθμο ή λιμάνι αλλά πρόκειται για τα συνοδευτικά πλοία του ερευνητικού Barbaros τα οποία αποσπάστηκαν για λίγες ώρες και κινήθηκαν πιο μακριά από τον κλειστό σχηματισμό συνοδείας.

Σ’ ότι αφορά βέβαια την «πολυεθνική» άσκηση, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως ουδείς ήταν ο σύμμαχος που έκανε εμφάνιση είτε με μονάδα επιφανείας είτε με άλλο μέσo που θα παρέπεμπε σε συμμετοχή άσκησης.

Πάντως Αξιωματικοί σχολίαζαν πως η Άγκυρα εκείνο που επιδιώκει, διαβάζοντας τις συνεχείς παράνομες ναυτικές οδηγίες που εκδίδει, είναι να διατηρεί στο έπακρο τις προκλητικές ενέργειες σε μια προσπάθεια μέσω των navtex να δείχνει πως σκοπός της είναι η αποκοπή των ενεργειακών πλατφορμών με την Κύπρο, κάτι που πολύ πιθανό να φέρει μεγαλύτερη αντίδραση από την πλευρά των Ηνωμένων πολιτειών ή κάτι πολύ πιο συντονισμένο από τις χώρες της ενεργειακής συμμαχίας.

  • Ένας επιπλέον λόγος που σίγουρα μετρίασε τις προκλήσεις της Άγκυρας είναι η έναρξη της κοινής άσκησης των Κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων, της Εθνικής Φρουράς με δυνάμεις που έχουν φτάσει στην Κύπρο από το Ισραήλ.

Οι χαμηλές πτήσεις των F-16 Soufa του Ισραήλ τόσο σε χερσαίες όσο και σε θαλάσσιες περιοχές ίσως να ήταν ένας από τους πλέον βασικούς λόγους που απέτρεψε οποιοδήποτε ναυτικό γυμνάσιο από την πλευρά της Τουρκίας, γνωρίζοντας πως το Ισραήλ είναι μια από τις χώρες- με την οποία έχει προηγούμενα- και ταυτόχρονα δεν αστειεύεται εφόσον προκληθεί.

Η κοινή άσκηση ανάμεσα στους δυο στρατούς ήταν προγραμματισμένη στο πλαίσιο των αμυντικών συνεργασιών που είναι σε εξέλιξη και μάλιστα συνέπεσε να διεξαχθεί τις μέρες που αναμένετai να γίνει η τριμερής Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου στο Τελ Αβίβ, ενώ θα συμμετέχουν και οι Αμερικανοί ως παρατηρητές.

  • Προκλήσεις στο Αιγαίο μεν σε μεγάλο ύψος δε…

Παραδοσιακά ο Δεκέμβριος θεωρείται ένας δύσκολος μήνας, με προκλήσεις και τζαρτζαρίσματα ανάμεσα στην Ελλάδα και την προκλητική Τουρκία, μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Ειδικά τα δυο τελευταία χρόνια οι περισσότερες προκλήσεις έχουν καταγραφεί από τον Δεκέμβριο και κρατούν τουλάχιστον έως τα τέλη της Άνοιξης.

Τα φυλάκια στο Αιγαίο βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, ενώ οι ιπτάμενοι των αεροσκαφών επιφυλακής γράφουν δεκάδες ώρες πτήσης κατά την εβδομαδιαία υπηρεσία τους στα προκεχωρημένα αεροδρόμια άμεσης ετοιμότητας, από τα «φυσικά αεροπλανοφόρα» της Ελλάδας που είναι τα νησιά της.

  • Οι υπερπτήσεις που καταγράφηκαν πριν από ένα 24ωρο μπορεί να είχαν και σημειολογικό χαρακτήρα, έλεγαν επιτελείς του πενταγώνου, λόγω του γεγονότος πως την Χίο, τις Οινούσσες και το νησί της Παναγιάς επισκέπτονταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Ναύαρχο Αποστολάκη και τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγο Νικόλαο Μανωλάκο.

Ωστόσο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που καταγράφτηκαν, γι’ ακόμη μια φορά επιβεβαιώνουν στους επιτελείς τα όσα ήδη γνωρίζουν για την κατάσταση διάλυσης στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Πτήσεις και υπερπτήσεις σε μεγάλο ύψος, 26.000, 18.000, 12.500 πόδια, ύψος που σε κάθε περίπτωση δείχνει το νεαρό των ιπταμένων της Άγκυρας οι οποίοι είχαν «απλή» αποστολή, να καταγραφούν τα ίχνη τους εντός του FIR Αθηνών και απλώς να περάσουν πάνω από τα Ελληνικά νησιά καταδιωκόμενα από τα Ελληνικά φτερά.

  • Επίσης εντύπωση προκάλεσε στους επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας το γεγονός πως όταν συνειδητοποίησαν οι Τούρκοι πως το ελικόπτερο που πετά από την Χίο στις Οινούσσες και την Παναγιά, ήταν αυτό που μεταφέρει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, σε αντίθεση με το παρελθόν θέλησαν να προκαλέσουν μόνο με ένα F-16 το οποίο φτάνοντας στο FIR Αθηνών βγήκε αμέσως μιας και στο όριό του πετούσαν ήδη μαχητικά που απογειώθηκαν από την Σκύρο. Οι κινήσεις που πραγματοποίησε το αεροσκάφος της Τουρκίας ήταν ένα διαρκές «μπες – βγες»  καθώς κάτι άλλο χωρίς δεύτερο αεροσκάφος δεν θα μπορούσε να κάνει.

Πάντως έμπειροι ιπτάμενοι που βρίσκονται συνεχώς στα readiness και απογειώνονται για ν’ αναχαιτίσουν τα τουρκικά μαχητικά σημειώνουν με ιδιαίτερο νόημα πως ναι έχουμε να κάνουμε με άπειρους πιλότους, ωστόσο η διαρκή τριβή τους αυτή την απειρία την μετατρέπει σε εμπειρία.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Αναβαθμισμένες ασκήσεις σε περιοχές εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας για Ελλάδα και ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: