Τίτλοι τέλους για την ιστορική βιομηχανία της Χαλυβουργικής: Τα κόμματα για το κλείσιμο του εργοστασίου




Χωρίς ρεύμα είναι από τα μεσάνυχτα της Τρίτης το εργοστάσιο της Χαλυβουργικής στην Ελευσίνα, καθώς λόγω χρεών ο ΑΔΜΗΕ διέκοψε την παροχή και ανέστειλλε οριστικά την προμήθεια ρεύματος στην ιστορική βιομηχανία.

Η Χαλυβουργική λειτουργεί με γεννήτριες όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων Γεώργιος Γάκης.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ πλέον η Χαλυβουργική δεν είναι πελάτης της ΔΕΗ, καθώς έληξε η χαριστική περίοδος που είχε δοθεί, χωρίς να διευθετηθούν οι ανεξόφλητες οφειλές της βιομηχανίας, ύψους 31,8 εκατ. ευρώ.

Το ΚΚΕ για το κλείσιμο της Χαλυβουργικής

«Το “λουκέτο” στη Χαλυβουργική, μετά τη διακοπή ηλεκτροδότησης του εργοστασίου, δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Είναι το αποτέλεσμα του ανταγωνισμού ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, που οδηγεί βιομηχανίες στρατηγικής σημασίας να κλείνουν, ενώ θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάπτυξη προς όφελος του λαού, στο πλαίσιο μιας οικονομίας που θα υπηρετούσε τις λαϊκές ανάγκες» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «είναι, επίσης, απόδειξη ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι αγώνες των εργαζομένων, αλλά οι επιχειρήσεις ανοίγουν και κλείνουν, αποκλειστικά με κριτήριο τη μεγαλύτερη καπιταλιστική κερδοφορία και με θύματα κάθε φορά τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους».

«Οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής, αλλά και συνολικά οι εργαζόμενοι της χώρας, μπορούν να βγάλουν πολύτιμα συμπεράσματα, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα, για τα οποία αγωνίστηκαν οι συνάδελφοι τους στο διπλανό εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας, με τον 9μηνο ηρωικό απεργιακό αγώνα, ο οποίος στοχοποιήθηκε κι ενοχοποιήθηκε, με βρώμικο πόλεμο, ότι δήθεν ευθύνεται για το κλείσιμο του εργοστασίου» αναφέρει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ, προσθέτει ότι «το δικαίωμα τους στη σταθερή και αξιοπρεπή δουλειά με δικαιώματα δε χαρίζεται από κανέναν. Κατακτιέται με τον αγώνα, την ταξική πάλη και σε σύγκρουση με το σύστημα της εκμετάλλευσης, τα αδιέξοδα και την αναρχία του οποίου, τα “φορτώνονται” οι ίδιοι οι εργαζόμενοι».

«Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων στη Χαλυβουργική, τα μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα» καταλήγει η ανακοίνωση του Κόμματος.

Η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής

Το κατέβασμα του διακόπτη ρεύματος στη Χαλυβουργική επικυρώνει το τέλος της βαριάς βιομηχανίας στη χώρας μας, την μετατροπή αυτών σε «εμπορευματικά κέντρα» και εντείνει την ανασφάλεια των εργαζομένων.

Αντί για σταθεροποίηση και ανάπτυξη με το «τέλος των μνημονίων», η χώρα βυθίζεται ακόμη περισσότερο στην αποβιομηχάνιση, την παραγωγική συρρίκνωση, την ανεργία. Μπορεί η αφορμή για τα «σβηστά φώτα» της Χαλυβουργικής να είναι η δικαστική διένεξη στην μετοχική πυραμίδα, αλλά είναι η απουσία ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης (Οικοδομή, Ελληνικό κ.α.) που καθηλώνει την παραγωγική διαδικασία. Η προοπτική των αντίστοιχων μονάδων είναι πλέον η μετατροπή τους με εμπορευματικά κέντρα.

Η εξέλιξη αυτή πλήττει δυσανάλογα την πληγωμένη Δυτική Αττική, πόσο μάλιστα αν συνυπολογιστούν τα Ναυπηγεία και οι άλλες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο στην περιοχή προκαλώντας υψηλή ανεργία και μαζική φτωχοποίηση στην Ελευσίνα, τον Ασπρόπυργο, την Μάνδρα κ.α. Ταυτόχρονα, αντί για σταθερές σχέσεις εργασίας, για 8ωρο και ικανοποιητικό μισθό, έχουμε το φάσμα της ανεργίας και την ελαστική εργασία, το παρτ τάιμ και την υποχρεωτική μερική αμοιβή.

Το Κίνημα Αλλαγής καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να πριμοδοτεί την μείωση της ανεργίας μέσα από τα 4ωρα και τις ελαστικές θέσεις εργασίας που αποτελούν το 55% των νέων θέσεων εργασίας. Οι ανάγκες τις οικογένειας απαιτούν σταθερή απασχόληση και πλήρη αμοιβή. Η μερική απασχόληση πρέπει να είναι επιλογή του εργαζομένου και μόνο προσωρινή-μεταβατική λύση στην ανεργία.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει εκπονήσει ένα συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου προκειμένου να πάρει εμπρός η Οικονομία και η Κοινωνία με σαφή και ευνοϊκά κίνητρα ενίσχυσης της απασχόλησης, με την φορο-απαλλαγή του 150% του εργατικού κόστους για τις επιχειρήσεις, την κατάρτιση και την επιδότηση της απασχόλησης, ιδιαίτερα των νέων, των γυναικών και των μακροχρόνια ανέργων.

Ταυτόχρονα δεσμευόμαστε για την μείωση του κόστος ενέργειας ώστε τα ελληνικά προϊόντα να γίνουν ανταγωνιστικά διεθνώς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χωρίς αστερίσκους καταδικαστέα η επίθεση στον ΣΚΑΙ, σημειώνει ο Νίκος Παππάς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: