Την προσήλωση και των Σκοπίων στη Συμφωνία των Πρεσπών ζήτησε από Νίμιτς ο Κατρούγκαλος




Προειδοποίηση στην σκοπιανή πλευρά, μέσω του Μάθιου Νίμιτς, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, για να σεβαστεί τη συμφωνία που και η ίδια υπέγραψε.

Ο Έλληνας αξιωματούχος συναντήθηκε με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, και τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του στην επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Με τον κ. Νίμιτς», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, «επιβεβαιώσαμε την προσήλωσή μας, την προσήλωση της Ελλάδας, στο πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι αυτή η προσήλωση είναι αμοιβαία και για την άλλη πλευρά».

«Συζητήσαμε», πρόσθεσε, «την πρόοδο και ορισμένα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα και τον ευχαρίστησα για τη σημαντική συμβολή του που είχε μέχρι σήμερα στην επίλυση του -ελπίζω οριστική-του θέματος αυτού».

Ο Μάθιου Νίμιτς χαρακτήρισε «πολύ καλή» τη συνάντηση που είχε με τον κ. Κατρούγκαλο, για τη συμφωνία των Πρεσπών και τη διαδικασία και στις δύο χώρες για την επικύρωσή της.

«Συμφωνήσαμε», είπε, «ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ασφάλεια της περιοχής, τη διμερή σχέση των δύο χωρών. Προφανώς η πολιτική διαδικασία σε δημοκρατικές χώρες προχωρά και ως αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών παραμένω έτοιμος να βοηθήσω, καθώς η διαδικασία προχωρεί».

Στο ερώτημα αν έστειλε κάποιο μήνυμα στην κυβέρνηση των Σκοπίων, καθώς οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ δημιούργησαν προβλήματα στο εσωτερικό της Ελλάδας, ο Μάθιου Νίμιτς απάντησε ότι είναι σε επαφή και με τις δύο πλευρές κατά τρόπο σιωπηρό, τους τελευταίους μήνες και δεν προτίθεται να πει οτιδήποτε σε σχέση με την πολιτική διαδικασία για καμία από τις δύο χώρες.

«Ας την αφήσουμε να προχωρήσει. Αν οι δύο πλευρές χρειάζονται τη βοήθειά μου, εμείς στα Ηνωμένα Έθνη είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε», τόνισε ο κ. Νίμιτς.

Στα βήματα του Κοτζιά ο Κατρούγκαλος: Αναχρονιστικές οι εγγυήσεις για την Κύπρο, λέει

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: