Τι δικαιοσύνη είναι αυτή; Έντολή να φυλακίζονται όσοι ασκούν οπουδήποτε κριτική στον Ερντογάν…




Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Συνεργασία με τις ΑΠΟΨΕΙΣ και την HELLAS JOURNAL

Το γεγονός συνέβη στο τουρκικό οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Συνελήφθη μια γυναίκα Κούρδισσα από την τουρκική αστυνομία. Η Fadila Chikbou. Περνούσε από τον νότο στον βορρά. Την συνέλαβαν κατά την διάρκεια του ελέγχου ταυτότητας.

Ποιο το έγκλημά της; Η συμμετοχή της σε μια διαδήλωση στον νότο και η μεταφορά αφίσας στην οποία βρισκόταν η φωτογραφία του Αμπντουλλάχ Ότζαλαν. Επιπλέον, το γεγονός ότι έσκισε και ποδοπάτησε την φωτογραφία του Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν. Ο αστυνομικός που κατέθεσε στο δικαστήριο κατηγορεί την Fadila ότι «προσέβαλε ξένους κρατικούς αξιωματούχους».

  • Στον αστυνομικό σταθμό έδειξαν, λέει, στην Fadila φωτογραφίες από την εκδήλωση στην οποία συμμετείχε. «Αυτή είσαι εσύ»;» την ρώτησαν. «Ναι εγώ είμαι», τους είπε η Fadila. Τους έδωσε θεληματική κατάθεση, λέει. «Παραδέχθηκε το αδίκημά της», λέει η αστυνομία.

Τι αδίκημα; Η Fadila δεν το θεωρεί αδίκημα αυτό άλλωστε. Αυτή η συμπεριφορά είναι αδίκημα μόνο σύμφωνα με την αστυνομία μας. Όχι σύμφωνα με την  Fadila. Και ένα άλλο σημαντικό σημείο της υπόθεσης: Η Fadila είναι συριακής καταγωγής, αλλά είναι ταυτόχρονα και πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ποια ήταν η πράξη που προκάλεσε την σύλληψη της Fadila; Η διαμαρτυρία κατά της Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της τουρκικής επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» στο Άφριν. Δηλαδή, κατά τις ημέρες που στην εφημερίδα μας βάλαμε τον πρωτοσέλιδο τίτλο «άλλη μια επιχείρηση εισβολής από την Τουρκία». Εμείς δεν είμαστε Κούρδοι. Είμαστε Τουρκοκύπριοι. Δεν είμαστε Σύριοι. Είμαστε Κύπριοι.

  • Δηλαδή, την ώρα που ακόμα και εμείς αντιτασσόμασταν σε αυτή την επιχείρηση εισβολής, να μην αντιταχθεί μία Κούρδος πολίτης της Συρίας; Ο τουρκικός στρατός πήγε για να σκοτώσει τους Κούρδους του Άφριν. Ε, τι περιμένατε δηλαδή; Να το χειροκροτήσει αυτό μία Κούρδισσα από την Συρία που ζει στην Κύπρο; Τι να έκανε η Fadila αν δεν ποδοπατούσε την φωτογραφία του Ταγγίπ Έρντογαν; Να φωνάξει «ε εσύ μεγάλε απελευθερωτή»; Να του υποβάλει τις ευχαριστίες της; Μήπως μπερδεύετε τον συριακό λαό με τον τουρκοκυπριακό;

Είναι πράγματι «τρομοκρατικές οργανώσεις» οι PYD και YPG που ανακηρύχτηκαν ως τέτοιες από την δική μας διοίκηση; Αν είναι τρομοκρατικές, αποδείξτε μου το. Δεν είδα και δεν άκουσα μέχρι σήμερα να προβαίνουν σε τρομοκρατική ενέργεια πουθενά στον κόσμο οι οργανώσεις αυτές. Αν εσείς ακούσατε ή είδατε κάτι τέτοιο πέστε το και σε εμένα.

Έγιναν εκρήξεις βομβών σε πάρα πολλές πόλεις της Ευρώπης, πατήθηκαν άνθρωποι με φορτηγά. Έγιναν επιθέσεις αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα, στο Σούρουτς και πολλά άλλα μέρη στην Τουρκία και πέθαναν εκατοντάδες άνθρωποι. Αλλά καμία από αυτές δεν ήταν έργο των YPG και PYD. Ήταν έργο του Ισλαμικού Κράτους. Τα δε PYD και YPG είναι οργανώσεις που πολεμούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και μάλιστα προβάλλουν ηρωική αντίσταση με τις γυναίκες παλικάρια τους.

  • Μήπως ξεχάσατε πώς το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε άγρια στο Κομπανί και αποκρούστηκε η επίθεσή του εκ μέρους αυτών των οργανώσεων; Μήπως τότε όλοι δεν ήμασταν κρυφά ή φανερά στο πλευρό του Κομπάνι; Λέω κρυφά, διότι την ώρα που ο Ταγγίπ Έρντογαν παρακαλούσε να πέσει το Κομπάνι, πολλοί από εμάς εδώ φοβούνταν να εμφανιστούν ανοικτά στο πλευρό των Κούρδων υπερασπιστών του Κομπάνι. Ύστερα τι έγινε και ανακηρύξατε «τρομοκρατικές» τις οργανώσεις αυτών των ηρωικών υπερασπιστών; Δεν ντρέπεστε καθόλου όταν το κάνετε αυτό, δεν ντρέπεστε;

Υπάρχουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και συλλαλητήρια εναντίον του Ταγγίπ Έρντογαν σχεδόν παντού στην Ευρώπη. Ποδοπατούν και καίνε την φωτογραφία του Έρντογαν. Έβαλαν έναν αγκυλωτό σταυρό στο μέτωπό του στις φωτογραφίες. Αν έρθουν κάποιοι από αυτούς στην Κύπρο, τι θα τους κάνετε; Θα τους συλλάβετε όλους; Άγγλους, Γάλλους, Γερμανούς, Αμερικανούς; Θα τους βάλετε όλους φυλακή εδώ;

Ή οι Ελληνοκύπριοι στον νότο; Που βρίζουν τον Έρντογαν. Θα τους συλλάβετε και αυτούς; Θα τους δικάσετε και αυτούς για «προσβολή ξένων κρατικών αξιωματούχων»; Σε έναν Ελληνοκύπριο που πέρασε στον βορρά θα δείξετε, για παράδειγμα, τις φωτογραφίες του σε διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας και θα τον συλλάβετε; Θεωρείται αδίκημα να βρίζει ένας Ελληνοκύπριος τον Ταγγίπ Έρντογαν;

  • Αν δεν θεωρείται αδίκημα, γιατί να θεωρείται αυτό που έκανε η Fadila; Βρίσκεται υπό κατοχή και η πατρίδα των Ελληνοκυπρίων και η πατρίδα της Fadila. Μήπως υποχρεούται να αγαπά τον κατακτητή του κάποιος του οποίου η πατρίδα βρίσκεται υπό κατοχή; Αν αποκαλείτε «τρομοκρατία» την αντίσταση κάποιου κατά του κατακτητή του, τότε «τρομοκράτης» για εσάς είναι και ο Ατατούρκ και ο Κάστρο και ο Γκάντι και ο Μαντέλα. Και ο Τίτο και ο De Gaulle.

Αφού η Fadila είναι ταυτοχρόνως και πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είμαι περίεργος για το τι θα κάνει η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση μπροστά σε αυτή την σύλληψη και δίκη. Θα υπερασπιστεί το δικαίωμα της Fadila; Τι παράξενο, εμείς είμαστε Τουρκοκύπριοι και η  Fadila Σύρια. Αλλά και οι δύο δικαζόμαστε για το ίδιο άρθρο. Για «προσβολή ξένων κρατικών αξιωματούχων». Τι δικαιοσύνη είναι αυτή!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Θα μπορέσει η Τουρκία να μείνει στην Συρία όσο και στην Κύπρο; Αποφασίζουν Πούτιν και Τράμπ!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: