Τα “κίτρινα γιλέκα” και το «Τρίγωνο της Φωτιάς»: Μία δημόσια εκτίμηση πολιτικού κινδύνου




ΤΟΥ ΔΡ. ΣΩΤΗΡΗ Ν. ΚΑΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ (*) 

Ο σπινθήρας των κοινωνικών ταραχών που έχουν ξεσπάσει από τις 17 Νοεμβρίου 2018 στη Γαλλία είναι οι υψηλοί «πράσινοι» φόροι που έχουν επιβληθεί στη μεσαία τάξη ως απόρροια της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή. Αυτές οι κοινωνικές ταραχές μπορούν να βάλουν κυριολεκτικά «φωτιά» στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ είχε προειδοποιηθεί εδώ και αρκετούς μήνες (27 Ιουνίου 2018) με συγκεκριμένη δημόσια εκτίμηση πολιτικού κινδύνου για τις κοινωνικές ταραχές που ερχόταν και κοντεύουν να «κάψουν» το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, [1].

Συγκεκριμένα είχε εκτιμηθεί:

  • «Η σύνδεση της δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος (κλίμα) με τους φόρους (οικονομία) θα φέρει ίσως επικίνδυνες κοινωνικές καταστάσεις στο μέλλον. Τα παραπάνω ίσως λειτουργήσουν ως (επιπλέον) έμμεσος παράγοντας αύξησης του λαϊκισμού και των πολιτικών άκρων στην ΕΕ. Για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, δυστυχώς, ισχύει η εξίσωση: Περιβάλλον = Φόροι.
  • Αυτό πρέπει να σταματήσει τάχιστα».

Πέντε μήνες μετά ξέσπασαν οι ταραχές στο Παρίσι. Η συγκεκριμένη εκτίμηση κινδύνου περιέγραφε σαφέστατα τόσο την πιθανότητα όσο και τη σοβαρότητα του πολιτικού κινδύνου. Συνεπώς δεν χωρούν δικαιολογίες για ένα «ατύχημα» το οποίο είχε προβλεφθεί και είχαν δοθεί δημοσίως σαφέστατη προειδοποίηση.

Εάν αντιμέτωπιζε κανείς αυτές τις ταραχές ως ένα πιθανό ατύχημα πυρκαγιάς τότε θα έπρεπε να καταφύγει σε αντίστοιχες πρακτικές διερύνησης μίας «κοινωνικής «πυρκαγιάς». Έτσι, θα έπρεπε αναπόφευκτα να καταφύγει στο γνωστό μοντέλο του «Τριγώνου της Φωτιάς», [2].

  • Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, τρία είναι τα βασικά στοιχεία τα οποία χρειάζεται μια φωτιά για να ανάψει: πηγή ανάφλεξης (= «σπινθήρας»), καύσιμο και οξυγόνο. Μια πυρκαγιά μπορεί να προληφθεί ή να σβήσει με την αφαίρεση οποιουδήποτε ενός εκ των τριών προαναφερόμενων στοιχείων του «Τριγώνου της Φωτιάς». Για παράδειγμα, η κάλυψη μιας φωτιάς με αντιπυρική κουβέρτα αφαιρεί το οξυγόνο από το τρίγωνο και έτσι θα σβήσει η φωτιά.

Σε πολιτικό επίπεδο λοιπόν, ο κίνδυνος της «φωτιάς» που ξέσπασε στη Γαλλία, και μπορεί σύντομα να εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα μπορούσε να είχε παρασταθεί σε εικόνα με τα εξής στοιχεία (Εικόνα 1):

Εικόνα 1. Το «Τρίγωνο της Φωτιάς» που ξέσπασε στη Γαλλία

Στην προκειμένη περίπτωση, τα στοιχεία «μεταφράζονται» ως εξής:

«Οξυγόνο» = Η ιδεολογία των δεξιών και αριστερών πολιτικών άκρων.

«Καύσιμο» = Οι μάζες των Ευρωπαίων πολιτών της μεσαίας τάξης οι οποίοι έχουν φτωχοποιηθεί εξαιτίας των ανόητων οικονομικών μέτρων λιτότητας που επέβαλλε το Βερολίνο.

«Σπινθήρας» = Η επιβολή «πράσινων» φόρων τους οποίους δεν αντέχουν να πληρώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Οι «πράσινοι» φόροι που επιβλήθησαν στη μεσαία τάξη της ΕΕ είναι απόρροια της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή. Υπό όρους «Κοινωνικής Επιχειρησιακής Άδειας» (Social License to Operate), [3], η Γαλλική κοινωνία ανακάλεσε την «άδεια» που έδωσε στο project «Συμφωνία Παρισιού». Η Συμφωνία αυτή πρέπει να αναδομηθεί συνολικά.

Ποιά η μεγαλύτερη εικόνα; Προσωπική εκτίμηση του γράφοντα είναι ότι το διακύβευμα του «Τριγώνου της Φωτιάς» αποτελεί η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εάν η Ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ δεν «αφαιρέσει» ή «απομειώσει» τάχιστα ένα από τα τρία στοιχεία της «φωτιάς» («σπινθήρα», «οξυγόνο», «καύσιμο») τότε η ΕΕ θα διαλυθεί…

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1] https://www.huffingtonpost.gr/entry/ochi-stoes-prasinoes-foroes_gr_5b2d220fe4b0b4221bcdc98b

[2]https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%81%CE%AF%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%BF_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CF%86%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%AC%CF%82

[3]. http://www.capital.gr/me-apopsi/3260392/koinoniki-epixeirisiaki-adeia-social-license-to-operate

*Κάτοχος Διδακτορικού Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Kρήτης, PhD, M. Eng.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας. 

Τι είναι αυτό που τρελαίνει την Τουρκία: Μα η “μαλακή” ισχύς που κάνει την Ελλάδα μεγάλη δύναμη…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: