Τα μαζεύουν άρον-άρον στα Σκόπια για μειονότητα και γλώσσα: Χάθηκε από τα πρακτικά η φράση Ζάεφ




Τα μαζεύουν άρον-άρον στα Σκόπια για τα τα περι “Μακεδόνων της Ελλάδας” και διδασκαλίας της γλώσσας

ενώ όπως φαίνεται η επίμαχη αποστροφή του λόγου του Ζάεφ στην Βουλή το περασμένο Σάββατο είτε αποσύρθηκε από τα πρακτικά, είτε ειπώθηκε εκτός κειμένου ως “κορώνα” στο εσωτερικό ακροατήριο κατά της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
που απηύθυνε ερώτημα στην κυβέρνηση των Σκοπίων, ο εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιακόφσκι δήλωσε:

  • “Η συμφωνία των Πρεσπών παρέχει μια ευκαιρία για φιλία και στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές και, επιπλέον, δίνει στη χώρα μας συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και ενσωμάτωση στην Ε.Ε.”.
  • “Με τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ε.Ε., η μακεδονική γλώσσα, η οποία έχει κατακυρωθεί στη συμφωνία ότι ανήκει στις νότιες σλαβικές γλώσσες, θα γίνει επίσημη γλώσσα της Ε.Ε., μέσο επικοινωνίας και αμοιβαίας κατανόησης. Δεν υπάρχουν άρθρα στη συμφωνία των Πρεσπών που προσδιορίζουν το δικαίωμα της χρήσης των γλωσσών και στις δύο χώρες”.
  • “Την ίδια στιγμή, η συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνει τη βασική αρχή ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των δύο χωρών, και αυτό επικυρώνεται από τις συνταγματικές τροποποιήσεις”.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ το μεσημέρι, στα πρακτικά της Βουλής δεν υπάρχει η επίμαχη φράση του Ζάεφ που προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις.

Το γεγονός αυτό αποδίδεται είτε σε πιθανή αφαίρεση από επίσημο κείμενο, είτε στην πολιτική προσπάθεια του Ζάεφ να επιβληθεί της αντιπολίτευσης με φραστική “κορώνα”.

Το Μαξίμου απαντά στον Μητσοτάκη

“Δε φθάνει που ο κ. Μητσοτάκης ξεχνάει ότι επί των ημερών της παράταξής του αναγνωρίστηκε η ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας» το 1977 στη διάσκεψη του ΟΗΕ” απαντά το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

“Δε φθάνει που σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico άνοιξε αυτοβούλως ζήτημα «αυτονομιστικών δυνάμεων» στην Ελλάδα.

Συνεχίζει τον επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο, ανοίγοντας τώρα αυτοβούλως και θέμα «μειονότητας», ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι και το τελευταίο παράθυρο σε μία τέτοια πιθανότητα κλείνει οριστικά η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών.

Μία συμφωνία που η πΓΔΜ και ο κ. Ζάεφ οφείλουν να τηρήσουν μέχρι κεραίας για να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να σοβαρευθεί και να μην παίζει με κρίσιμα εθνικά θέματα στην προσπάθειά του να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου”.

Η απάντηση της ΝΔ

«O κ. Τσίπρας θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που είπε ‘Ναι’ σε αυτό που όλοι οι Έλληνες πολιτικοί έλεγαν ‘όχι’ εδώ και δεκαετίες. Δηλαδή στην εκχώρηση τάχα Μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας στους Σκοπιανούς», απαντά η ΝΔ στο γραφείο Tύπου του πρωθυπουργού και προσθέτει:

  • «Ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ο κ. Τσίπρας ότι δεν είναι εθνικιστές τα εκατομμύρια των Ελλήνων που διαφωνούν με τη συμφωνία που υπέγραψε και ας κάνει επιτέλους και κάτι επωφελές για την χώρα: Να μετατρέψει το ‘Ναι’ σε ‘Όχι’, όπως μόνον εκείνος ξέρει».

Με πληροφορίες από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καμμένος προς Σκόπια: Κανένα περιθώριο συμφωνίας με όσους εκφράζουν αλυτρωτικές επιδιώξεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: