Τα κίτρινα γιλέκα παραλύουν το Παρίσι: Νέος πονοκέφαλος οι κινητοποιήσεις των μαθητών




Δεκάδες λύκεια λειτουργούν με προβλήματα ή είναι αποκλεισμένα σήμερατο πρωί στη Γαλλία, τρίτη μέρα των κινητοποιήσεων κατά των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης που αναζωπυρώθηκαν στον απόηχο του κινήματος αμφισβήτησης των «κίτρινων γιλέκων».

Τα λύκεια που αντιδρούν και οι εκπρόσωποι των μαθητών στρέφονται κατά των μεταρρυθμίσεων για το λύκειο, για τις εξετάσεις στο τέλος του λυκείου (μπακαλορεά) και του νόμου που εγκρίθηκε πέρυσι για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

Οι εκπρόσωποι των μαθητών κάλεσαν για ενίσχυση του κινήματος την Πέμπτη (αύριο) με μια «γενική κινητοποίηση», με περισσότερους αποκλεισμούς εκπαιδευτικών ιδρυμάτων παρά διαδηλώσεις στον δρόμο.

Το πρωί, το υπουργείο Παιδείας κατέγραψε προβλήματα, αποκλεισμούς λυκείων ή περιστατικά σε πολλές Ακαδημίες, ιδίως στη Μασσαλία (νοτιοανατολικά) και στην Κρετέιγ (στην περιοχή του Παρισιού), δύο από τα «καυτά» σημεία της κινητοποίησης των τελευταίων ημερών.

Είκοσι λύκεια είναι αποκλεισμένα ή έχει διαταραχθεί η λειτουργία τους στην περιοχή της Μασσαλίας και 24 στην περιοχή του Παρισιού, εκ των οποίων 8 είναι αποκλεισμένα, ανέφερε το υπουργείο. Καταγράφηκαν επίσης προβλήματα στη λειτουργία της Ακαδημίας της Λιόν (κεντροανατολικά) και της Τουλούζης (νοτιοδυτικά).

Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέρ εκτίμησε πως η κινητοποίηση των λυκείων παρέμεινε στάσιμη τη Δευτέρα και την Τρίτη με «περίπου 200 αποκλεισμένα λύκεια σε σύνολο λίγο πάνω από 4.000» στη Γαλλία, δηλ. «σχεδόν 5%».

Εκφράζοντας λύπη για μια «βία που δεν έχουμε ξαναδεί» ο υπουργός κάλεσε «τον καθένα να αναλογιστεί τις ευθύνες του». «Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι επικίνδυνο» και «τέσσερις μαθητές λυκείου τραυματίστηκαν αρκετά σοβαρά» τις τελευταίες ημέρες, τις περισσότερες φορές στην προσπάθεια «να βάλουν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών», υπογράμμισε.

Στην αναγνώριση λαθών και αναπροσαρμογή της πολιτικής του προτρέπει τον Μακρόν ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ

Το ότι είναι θνητός και μάλιστα «άπειρος» πολιτικά, υπενθύμισε στον Εμανουέλ Μακρόν χθες ένας από τους πρώτους υποστηρικτές του, ο οικολόγος πρώην ευρωβουλευτής και πρωταγωνιστής του Μάη ’68, ο πολύ γνωστός Ντανιέλ Κον Μπεντίτ. Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter εξήγησε:

«Δεν έχει καμία πολιτική εμπειρία (ο Μακρόν). Θα πρέπει να πούμε τα πράγματα ως έχουν. Έφθασε εδώ που έφθασε, γιατί οι άλλοι ήταν απίστευτα αδύναμοι, γι’ αυτό και κατάφερε να περάσει από την ποντικότρυπα και τώρα ανακαλύπτει την έκταση της πολιτικής. Δεν είναι όμως ντροπή το να αναγνωρίσει ότι έκανε λάθη, ότι κάποια πράγματα θα έπρεπε να γίνουν διαφορετικά. Αντίθετα θα είναι τιμή», κατέληξε ο Κον Μπεντίτ.

Από το 1995 ο τότε πρόεδρος Ζακ Σιράκ είχε μιλήσει για “κοινωνικό χάσμα” στη γαλλική κοινωνία εξαιτίας των ανισοτήτων. Προεκλογικά ο Μακρόν είχε υποσχεθεί ότι είχε ιδέες για να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Μέσα όμως στον ενάμισι χρόνο της θητείας του το “κοινωνικό χάσμα” διευρύνθηκε.

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας, που υπερασπίζονται τις κυβερνητικές θέσεις στις συζητήσεις, προβάλλουν τη δημοκρατική νομιμότητα του προγράμματος αφού βάσει αυτού έχει εκλεγεί ο πρόεδρος. Τα “κίτρινα γιλέκα” όμως που βρίσκονται απέναντί τους, τους υπενθυμίζουν ότι στον πρώτο γύρο ο Μακρόν συγκέντρωσε μόλις το 23%. Κέρδισε στον δεύτερο γύρο γιατί οι πολίτες θέλησαν να βάλουν φραγμό στην Μαρίν Λεπέν. Ωστόσο αυτούς τους πολίτες που τον ψήφισαν χωρίς να τον θέλουν θα πρέπει να λάβει υπόψη του στην άσκηση της πολιτικής του, πράγμα που δεν κάνει.

Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι ότι χθεσινή δημοσκόπηση (Ifop Fiducial) δείχνει τη δημοτικότητα του προέδρου να έχει πέσει στο 23%, στο πλέον χαμηλό επίπεδο που φθάνει πρόεδρος (εκτός από τον Ολάντ), που σημαίνει ότι μόνο οι ψηφοφόροι του πρώτου γύρου συνεχίζουν να του έχουν ακόμα εμπιστοσύνη. Στην κατολίσθηση έχει συμπαρασύρει και τον πρωθυπουργό του, ο οποίος μέσα σ’ ένα μήνα έχασε 10 ποσοστιαίες μονάδες φθάνοντας στο 26%. «Δεν φάνηκε ανοικτός στον διάλογο, κάτι που έχρι στιγμής ήταν η δύναμή του. Οι Γάλλοι θεωρούν ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί να διευθετήσει το θέμα με τα “κίτρινα γιλέκα”, ούτε να σταματήσει τη βία», αναλύει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ifop Φρεντερίκ Νταμπί.

Τραμπ: Μακρόν και «Κίτρινα Γιλέκα» συμφωνούν μαζί μου

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε ειρωνικά την Τρίτη στις παραχωρήσεις που έκανε ο γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν στα «κίτρινα γιλέκα» όσον αφορά τη φορολογία στα καύσιμα, υποστηρίζοντας πως δείχνουν ότι η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

«Είμαι χαρούμενος που ο φίλος μου Εμανουέλ Μακρόν και οι διαδηλωτές στο Παρίσι συμφώνησαν με το συμπέρασμα στο οποίο είχα καταλήξει πριν από δύο χρόνια», σχολίασε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω Twitter. «Η συμφωνία του Παρισιού έχει μοιραία ελαττώματα διότι προκαλεί αύξηση των τιμών της ενέργειας στις υπεύθυνες χώρες, ενώ ξεπλένει ορισμένες από αυτές που μολύνουν χειρότερα σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο μεγιστάνας των ακινήτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπόσχεση για πιθανή αλλαγή του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας δίνει στα κίτρινα γιλέκα ο Μακρόν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: