Σύγκρουση για τη Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης




Νέα σύγκρουση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης 19 Δεκεμβρίου, με αφορμή τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στην Βουλή της πΓΔΜ στη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Μετά τις τροπολογίες που κατέθεσαν Αλβανοί βουλευτές της πΓΔΜ, με τις οποίες ζητούν να διευκρινιστεί στον Συνταγματικό Νόμο της γείτονος αυτό που ούτως ή άλλως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι δηλαδή δεν καθορίζει ούτε προδικάζει εθνότητα αλλά μόνο υπηκοότητα, καταρρέει με πάταγο και το τελευταίο επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη», ήταν το αρχικό σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου.

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωσή της, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «στέρεψε από ιδέες» και «καταφεύγει ακόμη και στην αλβανική μειονότητα των Σκοπίων για να εξωραΐσει τη Συμφωνία των Πρεσπών». «Δυστυχώς το κακό έχει ήδη γίνει και καμία τροπολογία δεν μπορεί να αλλάξει όσα υπέγραψαν οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς. Αν μπορούσε, ο κ. Ζάεφ και οι Σκοπιανοί συμπολίτες του, δεν θα πανηγύριζαν ήδη ότι τους αναγνωρίστηκε η δήθεν μακεδονική εθνότητα και γλώσσα», σημειώνει η Νέα Δημοκρατία και καταλήγει: «Για όσους έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι η Συμφωνία των Πρεσπών υποδαυλίζει τον σκοπιανό αλυτρωτισμό, ας ρίξουν μια ματιά στο προοίμιο του Σκοπιανού Συντάγματος και στο άρθρο 36 το οποίο αναφέρεται ακόμη και σε “μακεδονικό” κράτος».

Σε απάντηση στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Γραφείο Τύπου του Έλληνα Πρωθυπουργού κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι σύρεται σε ακροδεξιά γραμμή. «Αφού έπεσε στο τελευταίο σκαλί της αθλιότητας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τώρα θα πέσει και στο τελευταίο της γελοιότητας, προκειμένου να υπερασπιστεί την ακροδεξιά γραμμή που του επέβαλαν ο κ. Σαμαράς με τον κ. Γεωργιάδη στο Μακεδονικό».

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι «η προοπτική να διευκρινίζει το ίδιο το νέο Σύνταγμα της πΓΔΜ αυτό που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, ότι δηλαδή δεν ορίζει εθνότητα, αλλά υπηκοότητα για τους πολίτες της, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ακύρωση του αντιπολιτευτικού αφηγήματος της ΝΔ, μετά τη μη περικοπή στις συντάξεις», καταλήγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης «ξέμεινε από επιχειρήματα και του έμειναν τα συνθήματα. Και αυτά δανεικά από τη Χρυσή Αυγή».

ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης
Ελλάδα/Αθήνα 20/12/2018 07:17

Η Τουρκία ανακοίνωσε ασκήσεις σε περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και εντός του FIR Λευκωσίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: